13/12/2019 13/12/2019 Με πάνδημους εορτασμούς η Κίσαμος πόλις εόρτασε τον προστάτη και πάτρωνα της, άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος εις τον ομώνυμο ιστορικό Ι. Καθεδρικό Ναό της Κισάμου. Του Εσπερινού χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος, βοηθός Επίσκοπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ Βαρθολομαίου, Ηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κυρίας των Αγγέλων, Γουβερνέτου. Ο Ποιμενάρχης,...
13 Δεκεμβρίου, 2019 - 8:32
Τελευταία ενημέρωση: 13/12/2019 - 8:39

Η Κίσαμος εόρτασε τον φύλακα άγγελο της

Διαδώστε:
Η Κίσαμος εόρτασε τον φύλακα άγγελο της

Με πάνδημους εορτασμούς η Κίσαμος πόλις εόρτασε τον προστάτη και πάτρωνα της, άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος εις τον ομώνυμο ιστορικό Ι. Καθεδρικό Ναό της Κισάμου. Του Εσπερινού χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος, βοηθός Επίσκοπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ Βαρθολομαίου, Ηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κυρίας των Αγγέλων, Γουβερνέτου.

Ο Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, καλωσόρισε και ευχήθηκε τα δέοντα εις τον νέο Επίσκοπο του Οικουμενικού Θρόνου. Ακολούθως ο Θεοφιλέστατος κ. Ειρηναίος, με λόγο γλαφυρό, αναφέρθηκε εις τον εορταζόμενο Άγιο και την προσωπική κλήση προς την αγιότητα. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, συλλειτουργούντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος και ευχαρίστησε τον προεξάρχοντα Ιεράρχη. Τον θείο λόγο διακόνησε ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης κ. Δαμασκηνός, ο οποίος αναφέρθηκε εις τον βίο και την πολιτεία του εορταζομένου Αγίου και, με λόγο μεστό, σημείωσε την ανάγκη μίμησις του παραδείγματος του. Ακολούθησε, εις τους δρόμους της Κισάμου, λιτάνευσις τεμαχίου Ι. Λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος και της θαυματουργού Εικόνος Του.

Το εσπέρας της εορτής τελέστηκε μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλοχίου, κατά την διάρκεια του οποίου και εψάλησαν τα Εγκώμια του Αγίου Σπυρίδωνος, ενώπιον του ιερού κουβουκλίου, το οποίο φιλοξενεί το άγιο Λείψανο Του. Ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Αιδ. Πρωτ. π. Σπυρίδωνος Βασιλάκου, Εφημερίου του Ι. Προσκυνηματικού Ναού Αγ. Λουκά Θηβών, με θέμα: «ο Άγιος Σπυρίδων ομιλεί εις την νεότητα και την οικογένεια».

Ο ομιλητής, με την αμεσότητα και την πληρότητα του λόγου που τον διακρίνει, αναφέρθηκε εις το πρόσωπο του εορταζομένου Αγίου, παραλληλίζοντας την ζωή του με την σημερινή πραγματικότητα. «Η πτωχεία του Αγ. Σπυρίδωνος, σημείωσε ο εκλεκτός ομιλητής, γίνεται πλούτος αδαπάνητος. Αγαπά θυσιαστικά. Μεταμορφώνει την σχέση του εις την οικογένεια σε εργαστήρι, σχέση εν Χριστώ, ειρηνική, αρμονική, αγιασμένη. Ο Αγ. Σπυρίδωνας αναδείχθηκε ένας παράδεισος, πνευματική όαση» και κατέληξε ο ομιλητής: «Σήμερα η σχέση γίνεται ταφόπλακα καθώς ο εγωισμός είναι το κέντρο της. Λείπει η ταπείνωση, η ειρήνη, η καταλλαγή. Λησμονούμε πως τα παιδιά μας είναι παιδιά του Θεού και όχι φωτοαντίγραφα μας. Πότε βάλαμε προσευχή ανάμεσα σε εμάς και τα παιδιά μας, την οικογένεια μας; Εάν οι ίδιοι δεν γίνουμε παράδεισος, δεν θα πάμε στον παράδεισο». Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας τον ομιλητή, σημείωσε: « Ο άγιος Σπυρίδωνας αποτελεί άλλη μία τρανή απόδειξη ότι ο άνθρωπος δεν είναι πλασμένος για να πεθάνει, αλλά για να ζήσει αιώνια. Και ο άγιος Σπυρίδωνας σε βαθύ γήρας εκοιμήθη, δηλ. άρχισε να ζει, να μιλεί, να διδάσκει και να παρηγορεί. Εάν θέλουμε και εμείς να γίνουμε ουρανοπολίτες χρειάζεται να αφήσουμε την ζωή μας στα χέρια του Θεού, σύμφωνα με το δικό Του παράδειγμα», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ευχαριστώντας τον Ιερ. Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού, Αιδ. Πρωτ. π. Εμμανουήλ Μπαργωτάκη και τους συνεργάτες του δια την άψογη οργάνωση της ι. πανήγυρεως, εκφράζοντας την συγκίνηση του δια την πάνδημη συμμετοχή του λαού του Θεού, τόσο κατά την παραμονή της εορτής, όσο και κατά την κυριώνυμο ημέρα, την ι. λιτανεία, τον μεθεόρτιο Εσπερινό και την πνευματική ομιλία που ακολούθησε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων