28/03/2022 28/03/2022 Με την συμμετοχή πυκνού εκκλησιάσματος τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός της περιόδου στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Κίσαμος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Αιδεσιμολογιωτάτου π. Ανδρέα Γκατζέλη, κληρικού της Ι. Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Προστασίας του Ελληνορθοδόξου Πολιτισμού...
28 Μαρτίου, 2022 - 12:30

Κατανυκτικός Εσπερινός στην Κίσαμο

Διαδώστε:
Κατανυκτικός Εσπερινός στην Κίσαμο

Με την συμμετοχή πυκνού εκκλησιάσματος τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός της περιόδου στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Κίσαμος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Αιδεσιμολογιωτάτου π. Ανδρέα Γκατζέλη, κληρικού της Ι. Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Προστασίας του Ελληνορθοδόξου Πολιτισμού της Οικογένειας, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Ο Τίμιος Σταυρός ως μέσον και τρόπος θεραπείας».

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος καλωσόρισε τον ομιλητή, ευχαριστώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο δια την «ευλογητική άδεια ελεύσεως», σημειώνοντας: «Στους νεφελώδεις καιρούς μας όπου ο φόβος και ο τρόμος ενός παγκοσμίου πολέμου απειλητικά απλώνει τα δίκτυα του πάνω από την ανθρωπότητα, η Εκκλησία του Χριστού ανοίγει την αγκαλιά Της, χωρώντας και συγ-χωρώντας όλους μας, μέσα στην ομορφιά της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστήςπροετοιμάζοντας μας να γευθούμε την γλυκύτητα της Ανάστασης που νικά τον θάνατο. Προϋπόθεση της εμπειρίας αυτής η συμμετοχή μας στο μυστήριο του Σταυρού, καθώς ο Σταυρός είναι θέση και τρόπος ζωής, κατάσταση, εμπειρία που σώζει τον άνθρωπο. Είναι ο πόνος που θεραπεύει, που λυτρώνει, που ελευθερώνει, που σώζει. Κάθε φορά που εμμονικά απαιτούμε να κατέβουμε από τον σταυρό, χάνουμε και τον Θεό και τον συνάνθρωπο», ανέφερε ο χοροστατών Ιεράρχης.

 

Ακολούθως ο εκλεκτός ομιλητής με λόγο απλό και κατανοητό, μεστό και ουσιαστικό, αναφέρθηκε στο «μυστήριο του Σταυρού», σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο Σταυρός από όργανο θυσίας έγινε όργανο αγάπης. Είναι ο τρόπος ύπαρξης της Αγίας Τριάδος. Ο Χριστός αποκαλύφθηκε μέσα από το μυστήριο του Σταυρού. Πώς εκφράζεται ο Σταυρός στην πράξη; Με 2 τρόπους. Ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό. Ο εξωτερικός είναι να σταυρωθεί ο κόσμος για μένα. Η αυτοθυσία στην αγάπη για χάρι του άλλου. Να βαστάζομε το όνομα του Χριστού. Ο αγώνας της μετάνοιας μας. Ο εσωτερικός τρόπος; πως σταυρώνομαι εγώ για τον κόσμο. Να δω τις ατέλειες μου, τον εαυτό μου πώς πραγματικά είμαι. Προϋπόθεση; Ο φωτισμός της καρδίας μας. Δια της αυτομεμψίας σταυρώνει ο άνθρωπος τον κόσμο μέσα του, αποδεχόμενος το θέλημα του Θεού. Στις δοκιμασίες δεν υψώνει το: Γιατί Θεέ μου, αλλά το: πως θέλεις Θεέ μου να σταθώ στην δυσκολία μου αυτή. Δοξολογικά και ευχαριστιακά, καθώς μέσα από τον πόνο ο άνθρωπος περνά στην αγάπη», κατέληξε ο εκλεκτός ομιλητής, ευχαριστώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο δια την «ευγενική του πρόσκληση και την αβραμιαία φιλοξενία».

Ακολούθως μοίρασε σε όλο το εκκλησίασμα επιστήθιους Σταυρούς, με την προτροπή του Σεβασμιωτάτου κ. Αμφιλοχίου: «Ο Σταυρός να μην λείπει από τις καρδίες μας, αλλά και από τα στήθη όλων μας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων