05/03/2023 05/03/2023 Στο ιστορικό και πανσεβάσμιο Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό Μοναστήρι της Παναγίας της Γωνιάς, Κολυμβάρι, εορτάστηκε, με την δέουσα σεμνότητα και μεγαλοπρέπεια, η μεγάλη εορτή της πίστεως και ευσεβείας μας, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναπέμφθηκε ειδική δέηση-προσευχή «υπέρ ενισχύσεως των τραυματισθέντων και των...
05 Μαρτίου, 2023 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 05/03/2023 - 18:05

Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Πατριαρχική Μονή της Παναγίας της Γωνιάς

Διαδώστε:
Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Πατριαρχική Μονή της Παναγίας της Γωνιάς

Στο ιστορικό και πανσεβάσμιο Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό Μοναστήρι της Παναγίας της Γωνιάς, Κολυμβάρι, εορτάστηκε, με την δέουσα σεμνότητα και μεγαλοπρέπεια, η μεγάλη εορτή της πίστεως και ευσεβείας μας, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναπέμφθηκε ειδική δέηση-προσευχή «υπέρ ενισχύσεως των τραυματισθέντων και των δοκιμαζομένων αδελφών εν τη περιοχή των Τεμπών», σύμφωνα με ομόφωνη Συνοδική Απόφαση της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ακολούθησε  η λιτάνευσης των Ιερών Εικόνων πέριξ του Καθολικού της Μονής, με την συμμετοχή πλήθους προσκυνητών, πολλοί εκ των οποίων κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Εν συνεχεία, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εορτή του Ιδρύματος με ομιλητή τον Δρ. Κωνσταντίνο Σπανουδάκη, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Νόννος Πανοπολίτης:  Ένας σκοτεινός Χριστιανός ποιητής του 5ου μ.Χ. αιώνος».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε ένα άγνωστο, εν πολλοίς, ιστορικό πρόσωπο, τον «Νόννο Πανοπολίτη», ποιητή του 5ου μ.Χ. αιώνος, και την πάλη ανάμεσα στην ειδωλολατρία και την «θρησκεία της Αποκαλύψεως» της εποχής εκείνης, με πηγές ποιήματα του εν λόγω ποιητή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφλόχιος, Πρόεδρος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, ευχαρίστησε τον εκλεκτό ομιλητή ως και τους λοιπούς προσκεκλημένους.

“Συνεχίζουμε να χρεοκοπούμε πνευματικά…”

Τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, εκπρόσωπο της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Βουλευτές του Νομού Χανίων, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή, Δημάρχους, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντιπρυτάνεις και μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκπροσώπους Αρχών, Φορέων και Συλλόγων ως όλους τους μετέχοντες, αναφερόμενος στην «πρόσφατη εθνική τραγωδία» σημειώνοντας: «Τα όσα τραγικά και θλιβερά ζήσαμε τις ημέρες αυτές, γεγονότα που προκάλεσαν σε όλους μας απέραντη θλίψη και πόνο, μαζί με οργή και αγανάκτηση, θέτουν όλους μας ενώπιον των ευθυνών μας, ως πρόσωπα, ως κοινωνία, ως λαός. Οι πάσης φύσεως αλληλοκατηγορίες και καταγγελίες που θα ακολουθήσουν τον επόμενο καιρό δεν φτάνουν για να λύσουν το πρόβλημα εάν δεν αφυπνιστούμε και δεν συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή δεν είναι δεδομένη και ότι είμαστε όλοι υπαίτιοι για την Χώρα που χτίσαμε όλες αυτές τις δεκαετίες.

Εάν δεν γίνει συνείδηση πως χρεοκοπήσαμε, και συνεχίζουμε να χρεοκοπούμε πνευματικά και πως η λύση στο πρόβλημα δεν κρύβεται στον εκσυγχρονισμό των πάσης φύσεως συστημάτων και τεχνολογιών, καθώς αυτό από μόνο του δεν φτάνει, εάν δεν συνοδεύεται από αυτοκριτική και μετάνοια, τότε θα συνεχίσουμε να θρηνούμε πάνω στα ερείπια του πολιτισμού μας, αλλά και της ζωής που χτίσαμε και στηρίχθηκε στα σαθρά θεμέλια της αλαζονείας, της υπεροψίας, του βολέματος μας και της  αυταπάτης μας περί ζωής», κατέληξε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γεν. Δντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην 55ετή πορεία λειτουργίας και προσφοράς του Ιδρύματος.    

     

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων