03/08/2023 03/08/2023 Την προσωπικότητα και το έργο του χαρισματικού Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη σκιαγράφησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος κατά την παρουσίαση του αφιερωματικού Τόμου με τίτλο: «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ, Ρήματα Ζωής».  Στο κατάμεστο από πλήθος κόσμου μεγάλο αμφιθέατρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, χωρητικότητας 700 και πλέον προσώπων, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση Τόμου, αφιερωμένου εις τον μακαριστό Μητροπολίτη...
03 Αυγούστου, 2023 - 9:05
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2023 - 13:32

Μεσογαίας Νικόλαος: “Το έργο του τιμωμένου Ιεράρχου είναι έργο πίστεως” – Παρουσίαση Τόμου για τον Μητροπολίτη Κισάμου κυρό Ειρηναίο Γαλανάκη

Διαδώστε:
Μεσογαίας Νικόλαος: “Το έργο του τιμωμένου Ιεράρχου είναι έργο πίστεως” – Παρουσίαση Τόμου για τον Μητροπολίτη Κισάμου κυρό Ειρηναίο Γαλανάκη

Την προσωπικότητα και το έργο του χαρισματικού Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη σκιαγράφησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος κατά την παρουσίαση του αφιερωματικού Τόμου με τίτλο: «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ, Ρήματα Ζωής».

Στο κατάμεστο από πλήθος κόσμου μεγάλο αμφιθέατρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, χωρητικότητας 700 και πλέον προσώπων, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση Τόμου, αφιερωμένου εις τον μακαριστό Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρό Ειρηναίο, με τίτλο: «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ, Ρήματα Ζωής».

Ο Τόμος περιλαμβάνει ανέκδοτες-απομαγνητοφωνημένες ομιλίες (αποσπάσματα), από 62 συνολικά ομιλίες του αοιδίμου Ιεράρχου, που αφορούν Κινητές, Ακίνητες εορτές, ως επίσης και Ραδιοφωνικές ομιλίες του.

“Το έργο του τιμωμένου Ιεράρχου είναι έργο πίστεως”

Κεντρικός ομιλητής ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα».

Ο Σεβασμιώτατος, με το χάρισμα του λόγου που διακρίνεται, αναφέρθηκε στη δύναμη της πίστεως χρησιμοποιώντας πηγές της Αγίας Γραφής, το πρόσωπο του τιμωμένου Ιεράρχου και τον παρουσιαζόμενο Τόμο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η πίστη δίνει όγκο στα έργα της αγάπης και της ζωής. Η εποχή μας στερείται της πίστεως. Δεν έχει οπτική γιατί δεν έχει πίστη. Πίστη όχι ως αποδοχή ενός ιδεολογήματος, πίστη ως ενσάρκωση πραγμάτων που ελπίζεις. Δεν φαίνονται αλλά πραγματοποιούνται στην ζωή. Η πίστη ξυπνά θεϊκές κινήσεις μέσα στην ψυχή. Το έργο του σημερινά τιμωμένου Ιεράρχου είναι έργο πίστεως. Οι λόγοι του τόσο πειστικοί, όσο και το έργο του. Τα έργα του τόσο πειστικά σαν τα σημεία της παρουσίας του Θεού. Ο ίδιος είναι ένα θαύμα. Τον βλέπεις και λες Ζεί Κύριος. Ο Τόμος που παρουσιάζεται σήμερα ενδεικτικό της αλήθειας των πραγμάτων», κατέληξε ο υψηλός προσκεκλημένος, ευχαριστώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο δια την πρόσκληση.

“Ευχαριστώ τον Θεό που οδήγησε το βήματα μου πλησίον του σεβαστού Γέροντος Μητροπολίτου Ειρηναίου”

Ακολούθησε σύντομη και περιεκτική παρουσίαση του Τόμου με επένδυση ηχητικών αποσπασμάτων – λόγων του μεγάλου Ιεράρχου από τον επιμελητή του Τόμου κ. Αντώνιο Βακάκη, Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, Θεολόγο, Πρωτοψάλτη του Ι .Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο οποίος είναι το ίδιο πρόσωπο που είχε καταγράφει τις ομιλίες, τις απομαγνητοφώνησε, ταξινόμησε, επέλεξε και επιμελήθηκε τον Τόμο.

Ο κ. Βακάκης, με περισσή συγκίνηση, αναφέρθηκε εις το πρόσωπο του μακαριστού Ιεράρχου, σημειώνοντας: «…Ευχαριστώ τον Θεό που οδήγησε το βήματα μου πλησίον του σεβαστού Γέροντος Μητροπολίτου Ειρηναίου, ως ένας εκ των πλέον στενών του συνεργατών του από το έτος 1989. Η συναναστροφή μαζί του υπήρξε για μένα μια διαρκής και ευλογημένη μαθητεία. Και αρκετές φορές ακούγοντάς τον να κηρύττει ή να ομιλεί σε διάφορες περιπτώσεις, σκεφτόμουν: «άραγε δεν είναι κρίμα αυτά τα λόγια, αυτές οι σκέψεις, οι γνώσεις, οι παραινέσεις, η αγωνία και εν τέλει η σοφία ενός Ποιμένα με τέτοιο πνευματικό ανάστημα, να μείνουν μόνο μέσα στο χώρο του ναού που ιερουργούσε και να μη γίνουν κτήμα σε περισσότερους ανθρώπους; Γιατί ο λόγος του να μη διαδοθεί σε ένα ευρύτερο κοινό, όπως ακριβώς και τα συγγράμματά του»; Και σήμερα αυτή η έγνοια, ο προβληματισμός, αυτό το όραμα πολλών ετών, αν θέλετε, πήρε σάρκα και οστά με την πρώτη αυτή καταγραφή σε χαρτί των ομιλιών του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Ειρηναίου», κατέληξε με ευχαριστιακές αναφορές σε όσους συνέβαλαν στην έκδοση.

Ευχαριστίες από τον Μητροπολίτη Κισάμου Αμφιλόχιο

Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελινου κ. Αμφιλόχιος, στον σύντομο χαιρετισμό του, εξέφρασε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη. «Στον υψηλό προσκεκλημένο, Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, ευχαριστώντας τον, με λόγους καρδιακούς «δια την αποδοχή της πρόσκλησης» σημειώνοντας: «… Η δική Σας φωτεινή βιωτή και πορεία βεβαιώνει περίτρανα πως όποιος παίρνει το «ρίσκο αναζήτησης του Θεού», όπως λέτε σε συνέντευξη Σας, πλατύνεται ο νούς του, ανοίγεται η καρδιά του και ο Θεός του φανερώνεται-αποκαλύπτεται».

Ακολούθως αναφέρθηκε εις τον τιμώμενο Ιεράρχη, ως και τον επιμελητή του Τόμου κ. Βακάκη, σημειώνοντας: «Ο κ. Βακάκης παρακινούμενος από βαθύ σεβασμό και αγάπη προς το πρόσωπο του Γέροντος Ειρηναίου, μη φειδώμενος κόπου, μόχθου και χρόνου και, με στόχο να δισωθεί ο πολύτιμος αυτός πνευματικός πλούτος και θησαυρός, έλαβε την πρωτοβουλία έκδοσης του παρόντος Τόμου και ιδού του αποτέλεσμα. Τον ευχαριστούμε πολύ».

Ευχαρίστησε επίσης το Κοινωφελές Ίδρυμα «Ιωάννη Σ. Λάτση» δια την χορηγία έκδοσης. Καλωσόρισε, χαιρέτισε και ευχαρίστησε τους παρόντες αγίους Αρχιερείς. Σεβ. Μητροπολίτες: Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, Καττάρων κ. Μακάριο, εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και τον Θεοφ. Επίσκοπο Ευμενείας κ.Ειρηναίο, Καθηγούμενο της Ι. Πατριαρχικής Μονής Γουβερνέτου, καλωσορίζοντας και όλους τους «εκλεκτούς παρόντες». Κληρικούς-Μοναστικές Κοινότητες-Βουλευτή-Αντιπεριφερειάρχες-Δημάρχους-Εκπροσώπους Ιδρυμάτων και Φορέων και το πλήθος του κόσμου που προσήλθε.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γεν. Δντής της ΟΑΚ, Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς. Χαιρετισμούς απεύθυναν εκπρόσωποι Φορέων. Της παρουσίασης προηγήθηκε Ι. Παράκληση της Παναγίας στην Ι. Πατριαρχική Μονή Γωνιάς, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, μιλώντας δια το πρόσωπο της Παναγίας στους πολυπληθείς προσκυνητές που είχαν κατακλύσει την Μονή. Ξεναγήθηκε και στο Μουσείο της Μονής, εκφράζοντας τον θαυμασμό του δια την οργάνωση και τα μοναδικά εκθέματα του.

Ο Τόμος διατίθεται από το βιβλιοπωλείο της Ι.Μητροπόλεως, τηλ. 2822022128 (εσωτ.6)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων