19/03/2019 19/03/2019 Η Κυριακή της Ορθοδοξίας  η ημέρα η οποία έχει καθιερωθεί ως επίσημη εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), αλλά και ως μία ευκαιρία προβληματισμού για το έργο και τη μαρτυρία του Ιδρύματος, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από την παρακαταθήκη των Ιδρυτών του. Η εορτή άρχισε με τη Θεία Λειτουργία στο ιστορικό και πανσεβάσμιο Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό...
19 Μαρτίου, 2019 - 11:17

Μητρ.Αμφιλόχιος: “H Εκκλησία παλεύει, αλλά μένει ανίκητη”

Διαδώστε:
Μητρ.Αμφιλόχιος: “H Εκκλησία παλεύει, αλλά μένει ανίκητη”

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας  η ημέρα η οποία έχει καθιερωθεί ως επίσημη εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), αλλά και ως μία ευκαιρία προβληματισμού για το έργο και τη μαρτυρία του Ιδρύματος, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από την παρακαταθήκη των Ιδρυτών του.

Η εορτή άρχισε με τη Θεία Λειτουργία στο ιστορικό και πανσεβάσμιο Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό Μοναστήρι της Παναγίας της Γωνιάς, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, ενώ μετά το πέρας ακολούθησε η λιτάνευσης των Ιερών Εικόνων, κατά την συνήθη τάξιν της Εορτής, πέριξ του Καθολικού της Μονής, με την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από την ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη επίσημη εορτή του Ιδρύματος, με τον συντονισμό της Επιστημονικής Συνεργάτιδας του Ιδρύματος κας Εμμανουέλας Λαρεντζάκη, και με κεντρικό ομιλητή τον Δρ Κωνσταντίνο Ζορμπά, Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ, με θέμα: «Οἱ Προφῆται ὡς εἶδον, οἱ Ἀπόστολοι ὡς ἐδίδαξαν, ἡ Ἐκκλησία ὡς παρέλαβε…»: Τό ἔργο καί ἡ μαρτυρία τῆς Ὀρθοδόξου Ἀκαδημίας Κρήτης ὡς συνέχεια τῆς Ὁμολογίας τῶν Πατέρων τῆς 7ης Οἰκουμενικῆς Συνόδου. Ο κ. Ζορμπάς στην ομιλία του αναφέρθηκε στην 50ετή πορεία της ΟΑΚ, εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του Ιδρύματος προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄, τον και πνευματικό προστάτη της ΟΑΚ και κατέθεσε επίκαιρους προβληματισμούς. Αναφέρθηκε σε μαρτυρίες σημαντικών προσωπικοτήτων για το έργο της ΟΑΚ και τόνισε ότι το έργο των Ακαδημιών είναι πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της Εκκλησίας και της Κοινωνίας για την προώθηση του διαλόγου  και «εάν δεν υπήρχε η Ακαδημία θα έπρεπε να την είχαμε δημιουργήσει σήμερα».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος του Ιδρύματος, κατά τον σύντομο Χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και εξέφρασε τη χαρά του, παρομοιάζοντας την ΟΑΚ «με καράβι που πορεύεται μέσα στον χρόνο». Μνημόνευσε εν ευγνωμοσύνη και ευχαριστία, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄ ως και όλους τους συνεργούς στην ιστορική αυτή πορεία και ευχήθηκε όπως το Ίδρυμα συνεχίζει την φωτεινή και ανοδική πορεία του στην νέα 50ετία ζωής και διαλογικής μαρτυρίας του. Ο κ. Αμφιλόχιος υπογράμμισε επίσης πως «η σημερινή ημέρα είναι εορτή της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας» και υπενθύμισε τον λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, λέγοντας πως, «η Εκκλησία παλεύει, αλλά μένει ανίκητη». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αμφιλόχιος, «η δύναμις ης Εκκλησίας εν ασθενεία τελειούται», χαρακτηρίζοντας παράλληλα την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ως περίοδο περισυλλογής και αυτοκριτικής.

Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Στυλιανός Κονταδάκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης, ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλακωνάκης, οι πρ. Βουλευτές κ.κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Μανούσος Βολουδάκης, ο Αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχαήλ Λαγουδάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθολικών Κρήτης, κ. Αιμίλιος Δασύρας, ο πρώην Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, κ. Αλέξανδρος Παπαδερός, νέα και παλαιά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΑΚ, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Δικαστικών και λοιπών Αρχών, Άρχοντες Οφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πολύς κόσμος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, επίσης, ομάδα από τη Φινλανδία και Σουηδία  που παρακολουθεί, αυτή την περίοδο, μαθήματα Αγιογραφίας στο Αγιογραφείο της ΟΑΚ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων