22/07/2019 22/07/2019 Προ ολίγου καιρού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, δημοσίευσε επίκαιρο άρθρο του με τίτλο «Σεβασμός στα σύμβολα», με αφορμή διαφημιστικές αφίσες στον αερολιμένα «Γιάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων, όπου εικονιζόταν Εκκλησία, της οποίας από τους 3 τρούλους της, είχε αφαιρεθεί το σύμβολο του Σταυρού. Με αφορμή τα όσα ακολούθησαν της κατάθεσης του προβληματισμού...
22 Ιουλίου, 2019 - 22:15
Τελευταία ενημέρωση: 22/07/2019 - 22:39

Τοποθετήθηκαν οι Σταυροί στις αφίσες του Αερολιμένα Χανίων

Διαδώστε:
Τοποθετήθηκαν οι Σταυροί στις αφίσες του Αερολιμένα Χανίων

Προ ολίγου καιρού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, δημοσίευσε επίκαιρο άρθρο του με τίτλο «Σεβασμός στα σύμβολα», με αφορμή διαφημιστικές αφίσες στον αερολιμένα «Γιάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων, όπου εικονιζόταν Εκκλησία, της οποίας από τους 3 τρούλους της, είχε αφαιρεθεί το σύμβολο του Σταυρού.

Με αφορμή τα όσα ακολούθησαν της κατάθεσης του προβληματισμού του αυτού, όπως εκφράστηκε μέσα από το συγκεκριμένο άρθρο και, προς αποφυγή τυχόν παρερμηνειών και λανθασμένων εντυπώσεων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, κ. Αμφιλόχιος, δηλώνει τα εξής:

«Τα όσα καταθέσαμε, ως σκέψεις και προβληματισμό, στο άρθρο μας αυτό με τίτλο «Σεβασμός στα σύμβολα», σαφώς και δεν είχαν ως στόχο και σκοπό την στοχοποίηση της συγκεκριμένης διαφημιστικής εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εις τον τομέα αυτό και διαχειρίζεται διαφημιστικούς χώρους σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Απλά το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα και λειτούργησε ως κίνητρο κατάθεσης αγωνιών, σκέψεων και προβληματισμών που αφορούν το παρόν και κυρίως το μέλλον του τόπου και της Πατρίδας μας. Ευχαριστούμε την εταιρεία η οποία δια του Γενικού Διευθυντού αυτής, επικοινώνησε άμεσα εγγράφως μαζί μας (15 Ιουλίου) ενημερώνοντας μας ότι πρόκειται περί «ελληνικής εταιρείας» και ότι το γεγονός αυτό υπήρξε προϊόν «ατυχούς περιστατικού», «τυχαίο τεχνικό λάθος», «λάθος κατά την εκτύπωση», καθώς σε άλλα αεροδρόμια της Χώρας μας η ίδια εταιρεία έχει τις αυτές αφίσες χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι σταυροί (Σαντορίνη, Σκιάθος, κ.α.). Ευχαριστούμε, επίσης, την εταιρεία η οποία, σε νεώτερη επικοινωνία της μαζί μας (22 Ιουλίου), ενημερώνει ότι «αποκατέστησε το λάθος που είχε γίνει» και στις θέσεις των διαφημιστικών αυτών χώρων στον αερολιμένα Χανίων τοποθέτησε αφίσες στις οποίες εικονίζεται η Εκκλησία με τους Σταυρούς στους τρούλους της, στέλνοντας μας τη νέα αφίσα που έχει τοποθετηθεί στους χώρους του αερολιμένα Χανίων, την οποία και επισυνάπτουμε. Χαιρετίζουμε και συγχαίρουμε την εταιρεία δια την ευαισθησία που επέδειξε και, έμπρακτα, απέδειξε ότι όντως επρόκειτο περί «τυχαίου τεχνικού λάθους», το οποίο «διέλαθε της προσοχής».

Χαιρόμεθα δια το γεγονός ότι η ελληνική διαφημιστική αυτή εταιρεία έμπρακτα φανερώνει και αποδεικνύει ότι όντως σέβεται τα σύμβολα, τα ιερά και τα όσια του Γένους. Σεβασμό που οφείλουμε να αποδίδουμε όλοι, ανεξαιρέτως και αδιακρίτως των όποιων προσωπικών μας πιστεύω, ιδεολογιών και απόψεων περί των αξιών και της ζωής. Κοινωνίες οργανωμένες και συντεταγμένες δεν μπορούν να υπάρξουν εάν δεν στηρίζονται σε αρχές, πιστεύω, σύμβολα και ιδανικά. Σε ό,τι δε αφορά τα «καθ΄ ημάς» την Ελληνική πραγματικότητα οι αξίες αυτές, τα ιδανικά και τα σύμβολα έχουν άρρηκτους δεσμούς και σχέση με την πίστη. Αυτή είναι και η απάντηση μας στους όποιους επικριτές μας και ιδιαίτερα σε εκείνους που, εξ΄ αιτίας του πρόσφατου αυτού προβληματισμού μας, σε μέσα ηλεκτρονικής δικτύωσης μας προτρέπουν: «να πάψουμε επιτέλους», καθώς όπως ισχυρίζονται: «δεν μας πέφτει λόγος σε αυτά» και δεν δικαιούμαστε «να εκφραζόμαστε και να επιβάλλουμε τις προσωπικές μας απόψεις περί κράτους», προτείνοντας μας: «καλύτερα να επιλέξουμε την σιωπή». Τους απαντούμε λοιπόν, κατ΄ αρχήν, πως πρόθεση και στόχος μας δεν είναι να επιβάλλουμε τίποτα και σε κανένα. Πως ο σεβασμός στα ιερά και τα όσια του Γένους δεν είναι υπόθεση του «κράτους», ούτε «προσωπικές» μας απόψεις όπως ισχυρίζονται, αλλά υπόθεση της ψυχής και της ζωής του Έλληνα, του κάθε Έλληνα, ανεξαρτήτως ιδιότητας και θέσης. Πως «η επιλογή της σιωπής» παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές περιόδους και εποχές και δηλώνει την παθογένεια της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Πως ματαιοπονούν και είναι βαθιά νυχτωμένοι εάν νομίζουν ότι με αυτές ή τις όποιες άλλες μεθοδεύσεις τους θα μας επιβάλλουν την ένοχη σιωπή. Τους δηλώνουμε, τέλος, πως όσο ο Θεός επιτρέψει να ζούμε και να υπάρχουμε και κάθε φορά που η συνείδηση θα μας πληροφορεί θα εκφράζουμε λόγο, θέση και άποψη σε θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας και της Πατρίδας μας, καθώς ο λαός δεν μας θέλει κομπάρσους και ουραγούς, αλλά σημαιοφόρους.Αυτό δεν είναι απλά δικαίωμα μας αλλά χρέος και ευθύνη και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας το στερήσει, μη φειδόμενοι κόστους και συνεπειών».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων