23/03/2024 23/03/2024 Στον ιερό προσκυνηματικό Ναό του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού, στην γενέτειρα Του, το Συρικάρι Κισάμου, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, μνημονεύοντας στην ιερά προσκομιδή πλήθος ονομάτων, τα οποία έχουν καταγραφεί στην παρρησία του ιερού προσκυνήματος του Οσίου Νικηφόρου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το ενιαύσιο μνημόσυνο της μακαριστής Ιωάννας (Γιαννούλας)...
23 Μαρτίου, 2024 - 13:33
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2024 - 13:17

Μνήμη της ανιψιάς Οσίου Νικηφόρου στο Συρικάρι Κισάμου

Διαδώστε:
Μνήμη της ανιψιάς Οσίου Νικηφόρου στο Συρικάρι Κισάμου

Στον ιερό προσκυνηματικό Ναό του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού, στην γενέτειρα Του, το Συρικάρι Κισάμου, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, μνημονεύοντας στην ιερά προσκομιδή πλήθος ονομάτων, τα οποία έχουν καταγραφεί στην παρρησία του ιερού προσκυνήματος του Οσίου Νικηφόρου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το ενιαύσιο μνημόσυνο της μακαριστής Ιωάννας (Γιαννούλας) Μανδραμπαζάκη, κόρη της αδελφής του Οσίου Νικηφόρου, Σμαράγδας Νικολακάκη, το γένος Τζανακάκη. Η γερόντισσα Γιαννούλα, όπως την έλεγαν, ήταν η τελευταία, εν ζωή, ανιψιά του Οσίου Νικηφόρου.

Όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος:

«Η σεβαστή σε όλους μας γερόντισσα Γιαννούλα πολλές φορές μας είχε διηγηθεί γεγονότα της παιδικής ζωής του Οσίου Νικηφόρου, τα οποία η ίδια είχε ακούσει από διηγήσεις της μητέρας της Σμαράγδας, κατά σάρκα αδελφή του Οσίου μας. Γεγονότα, τα οποία είχαν καταγραφεί στο ειλητάριο της καρδιάς της και έτσι ερμηνεύεται γιατί η ζωή της ολόκληρη, παρά τις πολλές δυσκολίες της εποχής εκείνης, υπήρξε τόσο χαριτωμένη. Γεμάτη χάρι, ευλογία, χαρά, δύναμη και πίστη.

Βίωνε, μυστικά στην καρδιά της, την παρουσία της χάρις του Θεού και ένιωθε τον Όσιο Νικηφόρο ως το πιό οικείο και αγαπημένο πρόσωπο της ζωής της. Κάθε της αναφορά στον Όσιο μας εξέπεμπε τόση φυσικότητα και ζέση, στα ακούσματα της αισθανόσουν ότι υπήρχε ζωντανή η παρουσία του Οσίου Νικηφόρου.

Η φωτεινότητα του προσώπου της, η καθαρότητα του βλέμματος της, αδιάψευστος μάρτυρας της μυστικής αυτής χαράς και εμπειρίας που βίωνε. Όλοι εσείς οι κατά σάρκα συγγενείς της, τα παιδιά της και τα εγγόνια της, μαζί με την ευχή της που σας συνοδεύει, έχετε κληρονομήσει και την πολύτιμη παρακαταθήκη της συγγένειας με τον μεγάλο και θαυματουργό μας Άγιο, τον Όσιο Νικηφόρο. Ευλογία, χάρις, αλλά και ευθύνη. Ευθύνη που οφείλετε να μεταλαμπαδεύσετε στις επόμενες γενεές, στα παιδιά σας και τα εγγόνια σας.

Στην κοσμογονία των καιρών μας εάν θα σωθεί ο κόσμος, οι προσευχές των ταπεινών τη καρδία, των φωτισμένων και χαριτωμένων ψυχών, όπως υπήρξε η μακαρία αδελφή μας Γιαννούλα, θα τον σώσουν», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, προτρέποντας και το λοιπό εκκλησίασμα, προσκυνητές που μετείχαν στην Θεία Λειτουργία, όπως «με ακράδαντη πίστη και ψυχική γενναιότητα αντισταθούμε στα όσα εμμονικά πασχίζουν να αλώσουν και αλλοτριώσουν τις ψυχές και τις ζωές μας, παραμορφώνοντας μας από Θεϊκά δημιουργήματα και εικόνες Θεού, σε σάρκα και αίμα».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων