08/04/2019 08/04/2019 Στον ιστορικό, Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στην Κίσαμο τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός της περιόδου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Αιδ. Πρωτ. π. Γεωργίου  Σχοινά, Εφημερίου Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Φιλοπάππου, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Έρως έρωτι νικάται». Ο εκλεκτός ομιλητής με λόγο...
08 Απριλίου, 2019 - 9:28

Π.Γεώργιος Σχοινάς: «Έρως έρωτι νικάται»

Διαδώστε:
Π.Γεώργιος Σχοινάς: «Έρως έρωτι νικάται»

Στον ιστορικό, Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στην Κίσαμο τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός της περιόδου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Αιδ. Πρωτ. π. Γεωργίου  Σχοινά, Εφημερίου Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Φιλοπάππου, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Έρως έρωτι νικάται». Ο εκλεκτός ομιλητής με λόγο μεστό, απλό, κατανοητό και βαθυστόχαστο, αναφέρθηκε εις την ασκητική προσπάθεια και τον πνευματικό αγώνα που καλείται να αγωνιστεί ο Χριστιανός, σημειώνοντας: «Είναι φορές που τρομάζει ο άνθρωπος όταν ακούει για άσκηση, προσευχή, νηστεία, μετάνοια. Νιώθει ένα ψυχαναγκασμό, ότι τον φορτώνει η Εκκλησία με δυσβάσταχτα βάρη, δεν έχει χαρά μέσα του.

Όμως ο Αγ. Ιωάννης ο συγγραφέας της Κλίμακας μας παραγγέλλει ότι ένας έρωτας νικιέται με ένα άλλο μεγάλο έρωτα. Επειδή αγαπάμε τα πάθη μας, δεν τα αποχωριζόμαστε εύκολα και αντλούμε ψεύτικη χαρά από αυτά, χρειάζεται για να απεξαρτητοποιηθεί ο άνθρωπος από αυτά να βάλει στην θέση τους τον σωστό έρωτα, την σωστή αγάπη. Βάζοντας το καλό μέσα στο κακό, ανταποκρινόμενος με αγάπη στον Θεό, τότε η άσκηση γίνεται υπόθεση φιλότιμου και αγάπης, υπόθεση χαράς.

Γνωρίζοντας ο άνθρωπος την άβυσσο των παραπτωμάτων του δεν απογοητεύεται, αλλά είναι η πρώτη του επιτυχία, στρέφεται με ελπίδα στον Θεό για να αποκτήσει καρδία συντετριμμένη και τεταπεινωμένη και ο Θεός έρχεται και αγκαλιάζει το πλάσμα Του, πριμοδοτώντας στην θέση των παθών τα ένθεα και άγια πάθη», κατέληξε ο ομιλητής. Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.  Αμφιλόχιος εξέφρασε την χαρά και τις ευχαριστίες του δια την έλευση του π. Γεωργίου, σημειώνοντας: «Διαπλέοντες το πέλαγος της κατανύξεως και του κάλλους της περιόδου που διανύουμε και με το φως της Αναστάσεως αχνά να φωτίζει το βάθος του πνευματικού αυτού ταξιδιού, καλούμεθα τον εναπομείναντα καιρό να αυξήσουμε τον πνευματικό μας αγώνα για να μετέχουμε βιωματικά και μυστικά στο κάλεσμα του Νυμφίου Χριστού, κρατώντας αναμμένη την λαμπάδα της πίστεως και ευσεβείας μας». Εις το πολυπληθές εκκλησίασμα διανεμήθηκαν Αναστάσιμες λαμπάδες, ευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος όπως: «Το Ανέσπερο Φως το οποίο και πάλι θα ανατείλει εκ του Κενού Μνημείου καταυγάσει και φωτίσει την ύπαρξη μας, ελευθερώνοντας μας από τα σκοτεινά και άφωτα αδιέξοδα το βίου και οδηγώντας την ζωή μας σε έργα φωτός, αγάπης, αληθείας και ζωής».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων