13/12/2023 13/12/2023 Πλήθη προσκυνητών απ΄ όλη την Κρήτη κατακλύζουν, τις ημέρες αυτές, τον ιστορικό Ι. Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Κισάμου για να προσκυνήσουν την Χαριτόβρυτο Εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, η Οποία μεταφέρθηκε με ειδικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος από τα Κύθηρα στην Κίσαμο, και να μετέχουν εις την ιερά πανήγυρι του πολιούχου της Κισάμου, Αγίου...
13 Δεκεμβρίου, 2023 - 8:23
Τελευταία ενημέρωση: 13/12/2023 - 11:58

Ποτάμι προσκυνητών στον Άγιο Σπυρίδωνα της Κισάμου

Διαδώστε:
Ποτάμι προσκυνητών στον Άγιο Σπυρίδωνα της Κισάμου

Πλήθη προσκυνητών απ΄ όλη την Κρήτη κατακλύζουν, τις ημέρες αυτές, τον ιστορικό Ι. Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Κισάμου για να προσκυνήσουν την Χαριτόβρυτο Εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, η Οποία μεταφέρθηκε με ειδικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος από τα Κύθηρα στην Κίσαμο, και να μετέχουν εις την ιερά πανήγυρι του πολιούχου της Κισάμου, Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού.

Κορύφωση, το εόρτιο διήμερο της παραμονής και της κυριωνύμου ημέρας της εορτής. Του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος και μίλησε, καθώς ο συνευχόμενος προσκεκλημένος Ιεράρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, λόγω μικράς δυσκολίας δεν χοροστάτησε, ως είχε προγραμματιστεί.

Ακολούθησε η ιερά λιτάνευσις της Εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης και του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη της Κισάμου, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ. Λιτανεία που θύμιζε Μεγάλη Πέμπτη από τα πλήθη των προσκυνητών που, με ιδιαίτερη ευλάβεια και καρδιακή ευφροσύνη, μετείχαν. Ιερά Παράκληση και Ιερά Αγρυπνία ακολούθησε της ιεράς λιτάνευσις.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και της Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου των Κυθήρων κ. Σεραφείμ, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και του οικείου Ιεράρχου κ. Αμφιλοχίου, του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου συνευχομένου.

Κυθήρων Σεραφείμ: Κάλεσμα να περπατούμε στον δρόμο της χριστιανικής ζωής

Ο προεξάρχων Ιεράρχης κ. Σεραφείμ, με λόγο μεστό και βαθύτατα θεολογικό, στο κήρυγμα του αναφέρθηκε εις το πρόσωπο του εορτάζοντος Αγίου, αναλύοντας το εδάφιο της Προς Εφεσίους Επιστολής (ε, 8-10) «Αδελφοί, ήτε γαρ ποτέ σκότος νυν δε φως εν Κυρίω, ως τέκνα φωτός περιπατείτε..», καλώντας το πολυπληθές εκκλησίασμα που είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό και τους προαύλιους χώρους, όπως «περιπατούμε στον δρόμο της χριστιανικής ζωής, ως τέκνα φωτός, ως φωτόμορφα τέκνα της Εκκλησίας να βαδίζουμε», με αναφορά εις τον Άγιο Σπυρίδωνα. Αναφέρθηκε, επίσης, και στην περίπτυστο Εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, καθώς ως είπε «Πρόκειται περί της Θαυματουργού Εικόνος που φυλάσσεται καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους εις τον τόπο όπου βρέθηκε η Εικόνα της Παναγίας μας».

Κισάμου Αμφιλόχιος: Η Παναγία Μυρτιδιώτισσα ευλογεί και αγιάζει τον τόπο

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, με λόγους καρδιακούς, ευχαρίστησε και καλωσόρισε όλους τους Σεβασμιωτάτους αγίους Αρχιερείς, με ειδική αναφορά εις τον καθένα ξεχωριστά, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη και ευχαριστία, σημειώνοντας: «Τις ημέρες αυτές η Παναγία μας η Μυρτιδιώτισσα, από την ευλογημένη νήσο των Κυθήρων, ευλογεί και αγιάζει τον τόπο και τους ανθρώπους του, ως και όσους με ταπεινή καρδία προσέρχονται εις τον Ι.Καθεδρικό μας Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, που φόρεσε και πάλι τα γιορτινά του, εκζητούντες τον φωτισμό Της, την χάρι Της, τις πρεσβείες, την μεσιτεία Της και το έλεος Της. Ας ανοίξουμε διάπλατα τις καρδιές μας να πλημμυρίσουν από το φως της γλυκιάς Της παρουσίας και την ζεστασιά της μυρωμένης μητρικής Της αγάπης», κατέληξε ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος, ευχαριστώντας όλους τους μετέχοντες ως και όσους συνέβαλαν εις την οργάνωση της ελεύσεως της Ιεράς Εικόνος και της ιεράς πανηγύρεως, μεταξύ των οποίων των Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, Παν. Αρχ. π. Αγαθάγγελο (Κουμαρτζάκη), ως και τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του εορτάζοντος Ι. Ναού, Αιδ. Πρωτ. π.Εμμανουήλ Μπαργωτάκη, Αρχ. Επίτροπο Δυτικής Κισάμου.

Ακολούθησε επίδοση χρηματικού επαίνου 1.000,00€ στον πρωτεύσαντα στις Πανελλήνιες εξετάσεις, Χατζάκη Γεώργιο, ο οποίος πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Βουλευτής Χανίων κ. Σέβη Βουλουδάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ.Νίκος Καλογερής, Δήμαρχοι του Νομού, ο Δημάρχος Κισάμου κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, επικεφαλείς Στρατιωτικών κλπ. Μονάδων του Νομού, εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων, μετείχαν της ιεράς πανηγύρεως.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων