29/08/2021 29/08/2021 Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιδιαίτερη κατάνυξη πανηγύρισε την Κυριακή 29 Αυγούστου 2021, εορτή της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου ενδόξου Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο φερώνυμος ναός και παρεκκλήσιο της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα «Λιβάδια» πόλεως Σητείας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους...
29 Αυγούστου, 2021 - 14:58
Τελευταία ενημέρωση: 29/08/2021 - 14:53

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στα «Λιβάδια» Σητείας

Διαδώστε:
Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στα «Λιβάδια» Σητείας

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιδιαίτερη κατάνυξη πανηγύρισε την Κυριακή 29 Αυγούστου 2021, εορτή της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου ενδόξου Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο φερώνυμος ναός και παρεκκλήσιο της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα «Λιβάδια» πόλεως Σητείας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της εορτής από τον Ευαγγελιστή Μάρκο και για το προφητικό και προδρομικό έργο του τελευταίου και μέγιστου των Προφητών, αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, σημειώνοντας ότι με το κήρυγμά του προετοίμασε τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να δεχτούν τον Μεσσία Χριστό, που σύμφωνα με το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας ερχόταν μετά από αυτόν και δεν ήταν άξιος να λύσει ούτε τον ιμάντα τον υποδημάτων του.

Υπογράμμισε ότι, όπως περιγράφει το απολυτίκιο της εορτής, ο Άγιος Ιωάννης “ανεδείχθη όντως και προφητών σεβασμιώτερος», καθώς υπήρξε ο προφήτης εκείνος ο οποίος όχι μόνον κήρυξε τον ερχομό του Μεσσία, συνοψίζοντας το κήρυγμα όλων των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, κλείνοντας την εποχή της και ανοίγοντας την εποχή της Καινής Διαθήκης, αλλά αξιώθηκε να δει την πραγματοποίηση των εξαγγελιών του και μάλιστα “εν ρείθροις βαπτίσαι τον κηρυττόμενον” στον Ιορδάνη ποταμό, υπακούοντας στο κέλευσμά του. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στο κήρυγμα της μετανοίας του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος με παρρησία ήλεγξε την άρχουσα τάξη της εποχής του ακόμα και τον Έπαρχο Ηρώδη για την παράνομη σχέση με την Ηρωδιάδα, τη γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου, με συνέπεια τον μαρτυρικό θάνατό του με αποκεφαλισμό.

Τέλος, ευχήθηκε στο εκκλησίασμα χρόνια πολλά με τις πρεσβείες και τη βοήθεια του Τιμίου Προδρόμου, που μας δείχνει και μας καθοδηγεί ως άσβεστος λύχνος προς το αληθινό φως, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, και παρότρυνε όλοι να ακουλουθούμε το παράδειγμά του μέχρις τέλος μένοντας πιστοί στην αλήθεια.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού, ο Αιδεσιμολ. Εφημέριος και ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σητείας Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης και ο Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης ενώ παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Σητείας κ. Νικόλαος Μακρυνάκης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Μαζί στο αύριο» και Δημοτικός Σύμβουλος Σητείας κ. Νικόλαος Καραμανωλάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών, Ποντίων και Αρμενίων Σητείας κ. Γεώργιος Αλεβίζος και αρκετοί πιστοί της πόλεως, τηρώντας πιστά τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του covid–19.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων