13/08/2023 13/08/2023 Με την συμμετοχή χιλιάδων πιστών απ΄ όλη την Κρήτη η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου υποδέχθηκε την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της «Γιάτρισσας». «Η Παναγία να γιατρέψει τους πόνους και τα βάσανα όλων μας, αφουγκραζόμενη τους αλαλήτους στεναγμούς των καρδιών μας», ευχήθηκε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. «… Βιώνουμε το αποκαλυπτικό μυστήριο της...
13 Αυγούστου, 2023 - 15:47
Τελευταία ενημέρωση: 13/08/2023 - 16:33

Χιλιάδες λαού προσκυνούν την Παναγία την «Γιάτρισσα» στην Κίσαμο – Οι πιστοί αποθέτουν το δάκρυ, την ελπίδα, τον στεναγμό τους σε Εκείνην

Διαδώστε:
Χιλιάδες λαού προσκυνούν την Παναγία την «Γιάτρισσα» στην Κίσαμο –  Οι πιστοί αποθέτουν το δάκρυ, την ελπίδα, τον στεναγμό τους σε Εκείνην

Με την συμμετοχή χιλιάδων πιστών απ΄ όλη την Κρήτη η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου υποδέχθηκε την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της «Γιάτρισσας». «Η Παναγία να γιατρέψει τους πόνους και τα βάσανα όλων μας, αφουγκραζόμενη τους αλαλήτους στεναγμούς των καρδιών μας», ευχήθηκε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. «… Βιώνουμε το αποκαλυπτικό μυστήριο της ελεύσεως και ευλογίας της Παναγίας της “Γιάτρισσας”», είπε ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας.

Η Θαυματουργός αυτή Εικόνα, με τρόπο θαυμαστό και υπέρλογο, χαρίστηκε- δωρίσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, καθώς σύμφωνα με μαρτυρία η Ίδια η Παναγία παρήγγειλε στην επί 5 και πλέον δεκαετίες κάτοχο της Εικόνος κα Αλεξάνδρα Θεοδοσιάδου-Χατζηγηροράκη όπως την δωρίσει καθώς: «Με περιμένει πολύς κόσμος εκεί, να με προσκυνήσει και να τον γιατρέψω».

Η επίσημος υποδοχή πραγματοποιήθηκε στην πλατεία «Μάνου Κατράκη», στην Κίσαμο, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη κ. Αμφιλοχίου.

Ακολούθησε λιτάνευση έως τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) και Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.

Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου: «Ζούμε το θαύμα της Παναγίας της “Γιάτρισσας”»

Με λόγο μεστό, εμπνευσμένο ομίλησε ο συγχοροστατών Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος ανέφερε: «… Βιώνουμε το αποκαλυπτικό μυστήριο της ελεύσεως και ευλογίας της Παναγίας της «Γιάτρισσας». Το μυστήριο της Χάριτος προϋποθέτει προσευχή. Η εμπειρία, τα βιώματα, οι αποκαλύψεις είναι καρπός προσευχής. Ζούμε το θαύμα της Παναγίας της «Γιάτρισσας». Χαιρόμεθα, σιωπούμε, προσδοκούμε και καρτερούμε», ευχαριστώντας τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Αμφιλόχιο δια την πρόσκληση, ευχόμενος: «Πλουσία την Χάρι της Κυρίας Θεοτόκου στις καρδιές μας».

Καθ΄ όλη την διάρκεια του Εσπερινού ως και μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες πλήθη πιστών ανέμεναν υπομονετικά, έως και 2 ώρες, δια να προσκυνήσουν. Ανάμεσα τους πρόσωπα με δυσκολίες υγείας, εμπερίστατοι, ανήμποροι.

Στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος, Καθηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής Μονής Γουβερνέτου, του δε τρισαρχιερατικού συλλείτουργου προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, συλλειτουργούντος και του οικείου Ιεράρχου κ. Αμφιλοχίου.

Επίσκοπος Ευμενείας: «Η Ι. Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου βρίσκεται σε πνευματικό συναγερμό»

Ομίλησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «… Συναχθήκαμε σήμερα για να εορτάσουμε ένα μεγάλο γεγονός, ένα ωραίο γεγονός. Από χθες η Ι. Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου βρίσκεται σε πνευματικό συναγερμό με την ευκαιρία της ελεύσεως της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της «Γιάτρισσας». Κόσμος πολύς ήρθε, έρχεται να καταθέσει τον πόνο του. Ασθενείς, εμπερίστατοι ήρθαν να αποθέσουν το δάκρυ, την ελπίδα, τον στεναγμό τους σε Εκείνην. Ψελλίζουμε τον Όνομα Της, επικαλούμεθα την Χάρι Της, την μεσιτεία Της».

Μητροπολίτης Κισάμου: «Η Θεοτόκος είναι η Εκκλησία»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, με λόγους καρδιακούς, ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς που «μετέχουν εις την μεγάλη αυτή πνευματική χαρά της εν τη Εσπερία Κρήτη παροικούσης Εκκλησίας», σημειώνοντας: «.. Η Θεοτόκος είναι μυστήριο κρυμμένο μέσα στο μυστήριο του Χριστού. Η Θεοτόκος είναι η Εκκλησία. Και η Εκκλησία είναι μυστήριο που έχει αποκαλύψεις και όχι απαντήσεις. Όποιος έχει ησυχία στην ψυχή βλέπει και ακούει, έχει πνευματικές αισθήσειςΑυτό το μυστήριο της αποκάλυψης, φανέρωσης της Παναγίας μας, ζούμε δια της ελεύσεως της θαυματουργού Εικόνος Της, της Παναγίας της «Γιάτρισσας», η Οποία επέλεξε να μας χαρίσει την Ουράνια παρουσία και ευλογία Της, πληροφορώντας την κάτοχο της Εικόνας αυτής, κα Αλεξάνδρα Θεοδοσιάδου, πρόσωπο παντελώς άγνωστο σε εμάς και εμείς σε εκείνη, όπως μας δωρίσει την θαυματουργό αυτή Εικόνα, καθώς σύμφωνα με την μαρτυρία: «Με περιμένει πολύς κόσμος εκεί, να με προσκυνήσει και να τον γιατρέψω».

Στεκόμεθα με πολύ συστολή ενώπιον του μυστηρίου αυτού, εν σιωπή και σιγή, ευχαριστούντες και υμνούντες το Πανάγιο Όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ελάχιστη ένδειξη ευχαριστίας εις την ευλογημένη κάτοχο της Εικόνας, την κα Θεοδοσιάδου, η οποία υπάκουσε εις το πρόσταγμα της Παναγίας, η απονομή της ανωτάτης τιμητικής διακρίσεως της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ο χρυσούς Σταυρός του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού.

Επιπροσθέτως, εις αιώνιο μαρτυρία και μνημόσυνο, καταστρώθηκε σε πάπυρο το ιστορικό του υπέρλογου και παράδοξου αυτού γεγονότος, το οποίο συνυπογράφεται σήμερα απ΄ όσους, εν αγνοία τους και παραδόξως, μετείχαν του γεγονότος αυτού. Από τον ομιλούντα, την δωρήτρια της Εικόνας κα Αλεξάνδρα Θεοδοσιάδου-Χατζηγρηγοράκη, τον κλητήρα-οδηγό της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Γεώργιο Αρετάκη ως και τον υπεύθυνο του βιβλιοπωλείου μας κ. Εμμανουήλ Μποτωνάκ. Πρόσωπα που, με τρόπο απρόσμενο, βίωσαν και μετείχαν του γεγονότος. Ας είναι δοξασμένο το όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε θερμά την δωρήτρια κα Θεοδοσιάδου, ευχήθηκε στους χιλιάδες που προσήλθαν να προσκυνήσουν την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της «Γιάτρισσας», «η Παναγία να γιατρέψει τους πόνους και τα βάσανα όλων μας, αφουγκραζόμενη τους αλαλήτους στεναγμούς των καρδιών μας».

         

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων