22/11/2023 22/11/2023 Με κάθε επισημότητα, εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, η μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, Πολιούχου της πόλεως Χανίων, ενώ παράλληλα τιμήθηκε και η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίκεντρο της εορτής ήταν ο περικαλλής Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου, στον οποίο διακονεί ως Ιερατικός προϊστάμενος ο Πρωτ. Ευτύχιος Πετράκης ....
22 Νοεμβρίου, 2023 - 8:42
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2023 - 8:46

Αρχιερατικό συλλείτουργο για την Πολιούχο των Χανίων (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Αρχιερατικό συλλείτουργο για την Πολιούχο των Χανίων (ΒΙΝΤΕΟ)

Με κάθε επισημότητα, εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, η μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, Πολιούχου της πόλεως Χανίων, ενώ παράλληλα τιμήθηκε και η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίκεντρο της εορτής ήταν ο περικαλλής Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου, στον οποίο διακονεί ως Ιερατικός προϊστάμενος ο Πρωτ. Ευτύχιος Πετράκης .

Η παραμονή της εορτής

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπυτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου συμπροσευχουμένου του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Δαμασκηνού.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος του, Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο οποίος είναι Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού.

Με λόγια αγάπης ο Ποιμενάρχης κ. Δαμασκηνός καλωσόρισε στην Ιερά Μητρόπολη τον Ιεράρχη της Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, οποίος εν συνεχεία κήρυξε το Θείο Λόγο και με λόγια θεολογικά αναφερόμενος στην Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βίαννου κ. Ανδρέου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.

Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, Αρχιμ. Αγαθάγγελος Κουμαρτζάκης, ο οποίος είναι Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσοσκαλίτισσας, ο Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης, Ιερείς και Διακόνοι της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλων Μητροπόλεων, ενώ παρέστησαν συμπροσευχούμενοι Κληρικοί, Γερόντισες των Μοναστικών Αδελφοτήτων, Άρχοντες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και πλήθος ευσεβών προσκυνητών.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνους ο οποίος αναφέρθηκε στο λαμπρό πρόσωπο της Παναγίας μας.

Μεταξύ του εκκλησιάσματος, παρέστησαν αντιπροσωπείες των Στρατιωτικών Μονάδων, οι Βουλευτές κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και κ. Σέβη Βολουδάκη εκ μέρους της κυβερνήσεως, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημαντηράκης, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης, Προέδροι Συλλόγων καθώς επίσης και οι Διοικητές της Αστυνομικής Διευθύνσεως Χανίων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιπροσωπεία των Σαμαρειτών απο τον Ερυθρό Σταυρό καθώς και άντρες και γυναίκες με παραδοσιακές Κρητικές φορεσιές που ήταν στοιχισμένοι πέριξ της Εικόνος της Παναγίας μας.

Δοξολογία και Λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας

Κατόπιν τελέσθηκε η καθιερωμένη επίσημη Δοξολογία και εν συνεχεία η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας στους δρόμους των Χανίων με προπομπό την αστυνομία και με συνοδεία αγήματος στρατιωτών, της Μπάντας της 5ης Α/Μ ταξιαρχίας Πεζικού, της Μπάντας του Δήμου, σχολείων της πόλεως και παραδοσιακών συλλόγων.

Τελετάρχες των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικηφόρος Εικοσιδέκας, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως, Πρωτ. του Οικ. Θρόνου Γεώργιος Περάκης, και ο Αναπλ. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Γεώργιος Σεργάκης.

Μετά το πέρας της λιτανείας στο χώρο του μνημείου των Ηρώων της πόλεως, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δαμασκηνού και η καθιερωμένη Κατάθεση Στεφάνων στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος και του Γένους μας.

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων