12/02/2023 14/02/2023 Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, συγγενείς, φίλοι και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 τον Χανιώτη βουλευτή της ΝΔ Μανούσο Βολουδάκη που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου σε ηλικία 57 ετών σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε στον...
12 Φεβρουαρίου, 2023 - 19:58
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2023 - 0:22

Η Εξόδιος Ακολουθία του βουλευτή Μανούσου Βολουδάκη στα Χανιά

Διαδώστε:
Η Εξόδιος Ακολουθία του βουλευτή Μανούσου Βολουδάκη στα Χανιά

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, συγγενείς, φίλοι και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 τον Χανιώτη βουλευτή της ΝΔ Μανούσο Βολουδάκη που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου σε ηλικία 57 ετών σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευμενείας κ. Ειρηναίο.

Ο Μανούσος Βολουδάκης, απόγονος του Σφακιανού οπλαρχηγού Κωσταρού Βολουδάκη, ήταν οικονομολόγος, βουλευτής απο το 2007 και Υφυπουργός, παντρεμένος με τη δικηγόρο Σέβη Αμανατίδου. Τους τελευταίους μήνες έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ενώ αφήνει πίσω του τρία ανήλικα παιδιά, τον Γιώργο, το Σήφη, και τη Δάφνη.

Η σορός του εκλιπόντος μεταφέρθηκε στο ναό από το πατρικό σπίτι του με πομπή την οποία ακολούθησαν η οικογένειά του, συγγενείς και φίλοι.

Το «παρών» έδωσαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδίοικησης, φορέων, σωματείων και πολύς κόσμος.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ευγένιος, ο Χρήστος Χωμενίδης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, Πρόεδρος της Ενώσεως Σφακιανών Ανδρέας Μανουσέλης και ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου τόνισε: «Τι να προλάβω να πω σε ένα σύντομο επικήδειο. Εκφράζω λόγια αγάπης και ευγνωμοσύνης. Άκουγες και ζύγιζες είχες και αποκρυσταλλωμένη άποψη αιωνία σου η μνήμη το παράδειγμα σου να γίνει για όλους παράδειγμα.»

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος σημείωσε: «Δόξα το Θεό που τον γνωρίσαμε. Σήμερα το αίσθημα που μας διακατέχει είναι η χαρμολυπη. Λυπούμαστε που έφυγε, αλλά πορεύεται στο σπίτι του Πατέρα. Σοφία, δικαιοσύνη και σωφροσύνη ήταν τα στολίδια της ψυχής του. Ευπατρίδης, ευγενής, έντιμος, αυθεντικός και γνήσιος πατριώτης, αφήνει παρακαταθήκη πολιτικής παιδείας και σπάνιου ήθους.»

Στον επικήδειο λόγο του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τελευταία φορά που βρέθηκαν μαζί στην ακριτική Γαύδο, καθώς και στο μήνυμα του εκλιπόντα όταν για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί στην περιοδεία του κ. Μητσοτάκη στο Ηράκλειο.«Αποχαιρετούμε σήμερα τον άξιο βουλευτή και επιστήμονα, τον ευγενικό συνεργάτη και υποδειγματικό οικογενειάρχη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ μίλησε και για την Σφακιανή καταγωγή και περηφάνεια του εκπλειπόντα, την πορεία του ως υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τις σχέσεις που είχε αναπτύξει μαζί του τονίζοντας πως ήταν «σχέσεις στέρεες και βασισμένες στην ειλικρίνεια και την αγάπη για την Κρήτη και την πατρίδα». Απευθυνόμενος, δε, στη σύζυγο και τα παιδιά του Μανούσου Βολουδάκη επεσήμανε: «Θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για σένα». Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε στον επικήδειο λόγο του με αναφορά σε λόγια του Νίκου Καζαντζάκη από το τελευταίο βιβλίο του «Ανήφορος»: «Έτσι μονάχα σώζεται η ζωή».

Ο φίλος του Μανούσου Βολουδάκη συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης εξήρε την καλοσύνη, τη διάθεση προσφοράς και τη γενναιοδωρία του εκλιπόντα. «Ο Μανούσος ακόμα και όταν δεν ήταν καλά και ήξερε ότι το τέλος πλησιάζει νοιαζόταν για τους άλλους και ρωτούσε εσύ πώς είσαι; Έκανε πλάκες και σίγουρα θα μας έλεγε τώρα μη λυπάστε να χαίρεστε που ζήσαμε μαζί. Μανούσο από εδώ και στο εξής θα ζούμε και για σένα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Λεβεντιά, καλλιέργεια, προσφορά, αγάπη, ενσυναίσθηση, καθήκον, ήταν οι λέξεις που χαρακτήριζαν τον Μανούσο Βολουδάκη, τον περήφανο Κρητικό, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη και σημείωσε ότι πάνω από όλα ήταν ένας άνθρωπος αληθινός, ειλικρινής και δίκαιος.

Ο Πρόεδρος της Ενώσεως Σφακιανών Ανδρέας Μανουσέλης αναφέρθηκε στη γενναία μάχη με την ασθένεια που έδωσε ο Μανούσος Βολουδάκης και υπογράμμισε την αρετή, την τιμιότητα και την προσφορά που χαρακτήριζαν τον εκλιπόντα.

Για μέρα θλίψης και οδύνης για όλα τα Χανιά μίλησε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης κι έκανε λόγο για έναν «παθιασμένο δημοκράτη», ενώ πρόσθεσε ότι «όλοι μαζί αποχαιρετάμε έναν ευπατρίδη» και τόνισε ότι με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ η σημερινή ημέρα κηρύχθηκε μέρα πένθους για τα Χανιά.

Για έναν συνεπή και έντιμο πολιτικό κι έναν ξεχωριστό άνθρωπο μίλησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και τόνισε ότι ο Μανούσος Βολουδάκης λειτουργούσε πάντα με αρχές και αξίες. Τίμησε τον όρκο του και υπερασπίστηκε κάθε λέξη του Συντάγματος στην πολιτική του σταδιοδρομία, πρόσθεσε ο κ. Αρναουτάκης.

Το παρών στην Εξόδιο Ακολουθία έδωσε και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γρήγορη Πασπάτη.

Η Αντιδήμαρχος Σφακίων Αφροδίτη Σφηνιά ανέφερε ότι τα Σφακιά αποχαιρετούν έναν δικό τους άνθρωπο και τόνισε το ενδιαφέρον που επεδείκνυε για τα προβλήματα της περιοχής. «Ήθελε να μην του πειράξουν τα Σφακιά και δεν έκανε πίσω σε θέματα που τα αφορούσαν», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Την Εξόδιο Ακολουθία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώνσταντίνος Τασούλας, οι Υπουργοί Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, οι Υφυπουργοί Δόμνα Μηχαηλίδου και Σοφία Ζαχαράκη, οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη και Βασίλης Διγαλάκης, ευρωβουλευτές, καθώς και βουλευτές περιοχών της χώρας, δήμαρχοι και ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης.

Μετά το τέλος της Εξοδίου Ακολουθίας σχηματίστηκε πομπή, η οποία μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης κατέληξε στο κοιμητήριο του Αγίου Λουκά για την ταφή. Εκεί Σφακιανοί πατριώτες του, τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο, και κατά την ώρα της ταφής, τον «αποχαιρέτησαν» βρακοφόροι με το ριζίτικο τραγούδι «ο Διγενής».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων