12/07/2022 12/07/2022 Ο Όρθρος η Ακολουθία των Εγκαινίων τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κω την Κυριακή 10 Ιουλίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Αγκύρας κ.κ. Ιερεμία και Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ.κ. Χρυσόστομο, ενώ των Ιερέων προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής...
12 Ιουλίου, 2022 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 12/07/2022 - 17:21

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κω

Διαδώστε:
Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κω

Ο Όρθρος η Ακολουθία των Εγκαινίων τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κω την Κυριακή 10 Ιουλίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Αγκύρας κ.κ. Ιερεμία και Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ.κ. Χρυσόστομο, ενώ των Ιερέων προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής των Ιβήρων π. Ναθαναήλ.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ανέγνωσε το Σεπτό Μήνυμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Αμέσως μετά κάλεσε να απευθύνουν λόγο στο εκκλησίασμα οι Μητροπολίτες Αγκύρας κ.κ. Ιερεμίας και Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ.κ. Χρυσόστομος, καθώς και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής των Ιβήρων π. Ναθαναήλ.

Στη συνεχεία μίλησε ο κ. Θεοδόσιος Νικηταράς, Δήμαρχος Κω, και ο κ. Αλέκος Μαρκόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κω «Ο Ηρόδοτος». Έπειτα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ επέδωσε στον κ. Θεοδόσιο Βαρκά, Άρχοντα Μαΐστορα της Μ.τ. Χ.Ε., τον Σταυρό της Παμμακαρίστου, που φέρουν οι Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και απένειμε τον Χρυσό Σταυρό της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου στον κ. Εμμανουήλ Τσιγαρά και στον κ. Αλέκο Μαρκόγλου, Επίτιμο και νυν Πρόεδρο, αντιστοίχως, του Συλλόγου Μικρασιατών Κω «Ο Ηρόδοτος».

Στις Ακολουθίες μεταξύ άλλων παρέστησαν ο κ. Θεοδόσιος Νικηταράς, Δήμαρχος Κω, ο κ. Παναγιώτης Αβρίθης, Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Αναπληρωτής Δημάρχου, η κ. Διονυσία Τελλή, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κω, ο κ. Βασίλειος Υψηλάντης, Βουλευτής Δωδεκανήσου και Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων, η κ. Μίκα Ιατρίδη, Βουλευτής Δωδεκανήσου, ο κ. Ιωάννης Παππάς, Βουλευτής Δωδεκανήσου, ο κ. Ηλίας Καματερός, πρ. Βουλευτής Δωδεκανήσου, ο κ. Γεώργιος Νικιτιάδης, πρ. Βουλευτής Δωδεκανήσου, ο κ. Ιωάννης Καμπανής, Έπαρχος Κω-Νισύρου, οι κύριοι Γεώργιος Κυρίτσης και Μιλτιάδης Φάκκος, πρώην Δήμαρχοι Κω, ο κ. Εμμανουήλ Θοδώρου, Υποστράτηγος-Υποδιοικητής ΑΣΔΕΝ ως εκπρόσωπος του κ. Δημητρίου Χούπη, Αντιστρατήγου Διοικητού ΑΣΔΕΝ, ο κ. Σπυρίδων Κογιάννης, Ταξίαρχος Διοικητής 80 ΑΔΤΕ, ο κ. Λουκάς Θάνος, Ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας Διευθυντής Β΄ Αστυνομικής Διευθύνσεως Δωδεκανήσου, ο κ. Γεώργιος Σοφιανίδης, Αντιστράτηγος ε.α. διατελέσας Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, ο κ. Στυλιανός Σεργεντάνης, Υποστράτηγος ε.α. διατελέσας Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, ο κ. Γεώργιος Σταματογιάννης, Διοικητής ΝΑΣ Κω, ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, Πρόεδρος του ΔΙΙΚΩ, ο κ. Γεώργιος Χρυσούλακης, Πρόεδρος ΤΕΕ Κω, η κ. Σέβη Βλάχου, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού, ο κ. Αντώνιος Γιαννικουρής, Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ο κ. Θεοδόσιος Βαρκάς, Άρχων Μαΐστωρ της Μ.τ. Χ.Ε. και μελετητής του έργου, η κ. Ελβάν Κοτζαογλάν, Πρόεδρος του Βακούφ Κω, ο κ. Τράμπα Ιρφάν, Ιμάμης Κω, ο κ. Αλέκος Μαρκόγλου, Καθηγητής και Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κω «Ο Ηρόδοτος», ο κ. Εμμανουήλ Τσιγαράς, Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κω «Ο Ηρόδοτος», ο κ. Νικόλαος Μανούσης, Αντιπρόεδρος του ΔΙΙΚΩ, ο κ. Γεώργιος Τάλλαρος, Γενικός Γραμματέας του ΔΙΙΚΩ, ο κ. Ματθαίος Καζαμίας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιών Πολεμιστών Κω και Απογόνων, ο κ. Νικόλαος Ιτσινές, Καθηγητής, ο κ. Ανδρέας Χατζημιχαήλ, υπεύθυνος Εθιμοτύπιας της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και ο εξ Ελβετίας Άρχων της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Πουρνάρας μετά της συζύγου αυτού.

Στα πλαίσια του εορτασμού των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το βράδυ της Κυριακής 10 Ιουλίου, δόθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ΔΙΙΚΩ συναυλία με μικρασιάτικα τραγούδια από τον κ. Μπάμπη Τσέρτο και τους συνεργάτες του.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά του Ιερατικώς Προϊσταμένου της Ενορίας Αιδεσιμωτάτου Οικονόμου π. Αναστασίου Τσουκνιά στην ολοκλήρωση του Ιερού Ναού.

Ο Εσπερινός των εγκαινίων

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός των εγκαινίων εψάλη στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κω χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Στον Εσπερινό συγχοροστατούσαν, το απόγευμα του Σαββάτου 9 Ιουλίου, οι Μητροπολίτες Αγκύρας κ.κ. Ιερεμίας και Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ.κ. Χρυσόστομος, ενώ των Ιερέων προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής των Ιβήρων π. Ναθαναήλ.

Παρών ήταν το σύνολο των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως με έπικεφαλής τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννη Διακοπαναγιώτη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τη στιγμή της ενάρξεως του Εσπερινού εισήλθε στον Ιερό Ναό η ιστορική Εικόνα του Αγίου Γεωργίου, του Πετρουμιανού, την οποία έφερε από το Πετρούμι η Ισιδώρα Μαρκόγλου και την διεφύλαξε ως πολύτιμο κειμήλιο η κόρη της Μαριώ Μαρκόγλου για να τοποθετηθεί στον Ιερό Ναό όταν αυτός θα ήταν έτοιμος. Το Ιερό Κειμήλιο, μέχρι την ολοκλήρωση του Ιερού Ναού, διεφύλαξε με σεβασμό ο κ. Γεώργιος Σπύρου και η οικογένειά του.

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε ο καταμερισμός των Αγίων Λειψάνων, τα οποία την επομένη τοποθετήθηκαν στην Αγία Τράπεζα του Ιερού Ναού.
Με την ολοκλήρωση του Εσπερινού η κ. Αργυρώ Κατσίλλη, Επίτιμη Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κω, διάβασε ποίημα της κ. Έλλης Χόνδρου και ο κ. Ιωάννης Πεταλάς, Ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Παύλου πόλεως Κω, είπε ένα τραγούδι για τον Άγιο Γεώργιο.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους παρισταμένους και όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του Ιερού Ναού, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο πολλών γενεών Μικρασιατών.

Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ έψαλε Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο των Πεσόντων Μικρασιατών, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Ιερού Ναού και φιλοτέχνησε ο Δαυίδ Χατζηδαυίδ, Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητροπόλεως. Το μνημείο χρηματοδότησε η κ. Αντωνία Σκαλέρη.

Στον Εσπερινό έψαλε χορός Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Σακέλλη, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής Πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κω και Προέδρου των Ιεροψαλτών Κω. Παρέστη συμπροσευχομένη η γερόντισσα Ευπραξία, Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Κω, με τη συνοδεία της.

 

Παρακάτω δείτε φωτογραφικό υλικό:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων