29/01/2024 30/01/2024 Πανηγυρικά εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου με επίκεντρο του εορτασμού το φερώνυμο Ιερό Βαπτιστήριο στην περιοχή Λινοπότι, στην Κω. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, κατά το τριήμερο Παρασκευή 26η, Σάββατο 27η και Κυριακή 28η Ιανουαρίου 2024, επισκέφθηκε την γενετείρα Νήσον του Κω,...
29 Ιανουαρίου, 2024 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2024 - 2:34

Κως: Η εορτή της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στο φερώνυμο Ιερό Βαπτιστήριο

Διαδώστε:
Κως: Η εορτή της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στο φερώνυμο Ιερό Βαπτιστήριο

Πανηγυρικά εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου με επίκεντρο του εορτασμού το φερώνυμο Ιερό Βαπτιστήριο στην περιοχή Λινοπότι, στην Κω.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, κατά το τριήμερο Παρασκευή 26η, Σάββατο 27η και Κυριακή 28η Ιανουαρίου 2024, επισκέφθηκε την γενετείρα Νήσον του Κω, φιλοξενούμενος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και προέστη το απόγευμα της Παρακευής και το πρωί του Σαββάτου στις λατρευτικές εκδηλώσεις της εορτής της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου.

Την Κυριακή 28η Ιανουαρίου, Κυριακή του Ζακχαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον παρακείμενο Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παύλου, ένθα μέχρι της εκλογής του διετέλεσε και Εφημέριος. Σημειώνεται ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος είναι ο Κτίτωρ του Ιερού Βαπτιστηρίου, το οποίο ανήγειρε κατά τα έτη που διακόνησε την τοπική Εκκλησία της Κω, ως Πρωτοσύγκελλος, Εφημέριος και Ανακαινιστής εκ βάθρων του παρακειμένου Ιερού Ναού Αγίου Παύλου Λινοποτίου.

Το απόγευμα της Παρασκευής, εψάλη ο Μέγας Δισαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ενώ τους δυό Αρχιερείς πλαισίωσαν, ο Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ Οικονομίκος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου Πρωτοπρ. π. Ιωάννης Διακοπαναγιώτης και οι Ιερείς, π. Αντώνιος Κασσιώτης, π. Ευτύχιος Παπαγεωργίου και π. Ιωάννης Σταυρόπουλος. Το ιερό Αναλόγιο διακόνησε χορός Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Μιχαήλ Ανδρέου, αποτελούμενος εκ των κ.κ. Βασ. Καστελλοριζιού, Αλκ. Ποταμιάνου, Ιωάννου Βαμβακά, Γεωργ. Σανιδά, Γεωργ. Κανδύλη, Αικ. Εψιμάρη και Ιωα. Κιάρη, ενώ συμμετείχαν και αρκετοί πιστοί, οι οποίοι προσκύνησαν και το εκεί φυλασσόμενο απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αφίχθη στην Κω από την Κωνσταντινούπολη, όπου εφέτος μετέχει ως Συνοδικός Πάρεδρος στις Συνεδρείες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου μίλησε μεταξύ άλλων και για το ανακοινωθέν αυτής, απευθυνόμενο «εις το ευσεβές ποίμνιον του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, επί τη συζητήσει περί θεσμοθετήσεως γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και περί τεκνοθεσίας εν Ελλάδι, την δεσμευτικήν Απόφασιν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη, Ἰούνιος 2016), ὅτι «ἡ Ἐκκλησία δέν ἀποδέχεται διά τά μέλη αὐτῆς σύμφωνα συμβιώσεως τοῦ αὐτοῦ ἤ ἑτέρου φύλου καί πᾶσαν ἄλλην μορφήν συμβιώσεως, διαφόρου τοῦ γάμου», ὡς «τῆς ἐν Χριστῷ ἑνώσεως ἀνδρός καί γυναικός», ἡ ὁποία «συνιστᾷ μίαν μικράν ἐκκλησίαν ἤ μίαν εἰκόνα τῆς Ἐκκλησίας» (κείμενον «Τό μυστήριον τοῦ γάμου καί τά κωλύματα αὐτοῦ», Ι.10 καί 4).

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, καλωσόρισε με χαρά τον Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσόστομο, ο οποίος ανέφερε πασιχαρής, ότι από τον μήνα Μάρτιο που αναλαμβάνει και πάλι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου κ. Ναθαναήλ, ως Συνοδικό Μέλος της Ιεράς Συνόδου, θα συνυπάρξουν και πάλι στην Ιερά Σύνοδο για το επόμενο εξάμηνο, μέχρις δηλ. λήξεως της θητείας του ιδίου. Ακόμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος ανεκάλεσε με συγκίνηση στην μνήμη του τα της ανεγέρσεως υπ’ αυτού του Ιερού Βαπτιστηρίου, το οποίο εγκαινιάσθη προ ενδεκαετίας, καθώς και τους ανθρώπους που συνέδραμαν, και επίσης, το πως τα «εμπόδια» ανεγέρσεως του αντιστοίχου Ιερού Βαπτιστηρίου στην Σύμη, του έδωσαν για μία ακόμη χρονιά την ευκαιρία συμμετοχής του στην παρούσα εορτή, ευχαριστών ευγνωμόνως τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτην Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, για την αδελφική αγάπη και φιλοξενία.

Το επόμενο πρωί, Σάββατο κυριώνυμος ημέρα της εορτής, ομοίως στο Πανηγυρίζον Ιερό Βαπτιστήριο εψάλη ο Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου και ετελέσθη υπ’ Αυτού η Θεία Λειτουργία, συμπροσευχομένου του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ. Συλλειτούργησαν, ο Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ Οικονομίκος, ο π. Αντώνιος Κασσιώτης, ο π. Ευτύχιος Παπαγεωργίου και ο π. Ιωάννης Σταυρόπουλος. Το δε ιερό Αναλόγιον διακόνησε χορός Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Μιχαήλ Ανδρέου, αποτελούμενος εκ των κ.κ. Ιωάννου Βαμβακά, Δημητρίου Τσάμπαλλα, Αικατερίνης Εψιμάρη και Ειρήνης Χατζημιχάλη.

Το πρωί της Κυριακής του Ζακχαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παύλου Λινοποτίου, του οποίου υπήρξε Ανακαινιστής εκ βάθρων και Εφημέριος, κατά τα έτη που διακόνησε την Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου, ως Πρωτοσύγκελλος, αυτής.

 

Ακολουθούν αντίστοιχα φωτογραφικά στιγμιότυπα, προερχόμενα από το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτoρείο της Κω aegeanews.gr:

 

ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ:

 

ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων