18/09/2022 18/09/2022 Οι Ακρίτες της Λέρου, που φυλάσσουν Θερμοπύλες Ορθοδοξίας και Πατρίδος τίμησαν τα 100 χρόνια από τη Μικρασιαστική Καταστροφή του 1922 σε κλίμα συγκίνησης. Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, στον ενοριακό Ιερό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λέρου, εορτάσθηκε «Η μνήμη της Μικράς Ασίας». Οι Ακρίτες μας τίμησαν και βούρκωσαν μνημονεύοντας τις αλησμόνητες πατρίδες. Μπροστά από...
18 Σεπτεμβρίου, 2022 - 17:10
Τελευταία ενημέρωση: 18/09/2022 - 17:12

Ακρίτες Λέρου: Στην Παναγιά Γλυκοφιλούσα και με μεσίστιες σημαίες τίμησαν τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Ακρίτες Λέρου: Στην Παναγιά Γλυκοφιλούσα και με μεσίστιες σημαίες τίμησαν τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (ΦΩΤΟ)

Οι Ακρίτες της Λέρου, που φυλάσσουν Θερμοπύλες Ορθοδοξίας και Πατρίδος τίμησαν τα 100 χρόνια από τη Μικρασιαστική Καταστροφή του 1922 σε κλίμα συγκίνησης.

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, στον ενοριακό Ιερό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λέρου, εορτάσθηκε «Η μνήμη της Μικράς Ασίας». Οι Ακρίτες μας τίμησαν και βούρκωσαν μνημονεύοντας τις αλησμόνητες πατρίδες.

Μπροστά από την «ξεριζωμένη» Παναγιά της Γλυκοφιλούσας, από τα Μύλασσα της Μ. Ασίας, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παϊσίου και συλλειτουργούντος του Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου.

Ο Εθνικός Ύμνος αντήχησε από άκρη σε άκρη σε όλο το ναό και οι Ακρίτες μας βούρκωσαν στην ανάκρουσή του. Μαζί τους και όλη η Ελλάδα.

Ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ήταν από το πρω΄λι πένθιμα στολισμένος. Σημαίες μεσίστιες, μαύρες κορδέλες, λάβαρα, και αφίσες εις μνήμην των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης Λέρου κ. Παϊσιος τέλεσε το Εθνικό Μνημόσυνο στη μνήμη των Ελλήνων που χάθηκαν.


Αμέσως μετά ο Αρχιερατικός Επίτροπος και Εφημέριος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Νικόδημος Φωκάς, αναφέρθηκε στα γεγονότα του ξεριζωμού της Μικρασίας. Προσέφερε τόσο στον Μητροπολίτη Λέρου όσο και στον Επίσκοπο Στρατονικείας από ένα εκδοτικό έργο-μελέτη του Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου.


Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων, στο πνευματικό κέντρο που βρίσκεται δίπλα από το ναό ο πρωτοψάλτης Ελευθέριος Χατζηλάρης και ο γιός του Ιωάννης, παρουσίασαν μικρασιατικά τραγούδια, με την συνοδεία βιολιού και κιθάρας,. Και οι δυο τους οι  χειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό.


Σε προσκύνημα η «ξεριζωμένη» Παναγιά

Σημειώνεται ότι η παλαιά Εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, από τα Μύλασσα της Μικράς Ασίας,  θα τίθενται προς προσκύνηση στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Τους ιεράρχες πλαισίωσαν οι ιερείς πρωτ. Νικόδημος Φωκάς, π. Σεβαστιανός Καζηλιέρης και π. Δημήτριος Μπίλλης.


Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές Αρχές, εκπαιδευτικοί, πολλοί απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων, πολυμελής ομάδα των Πολιτιστικών Συλλόγων ΚΕΠΕΑΛ «Άρτεμις» και Μικρασιατών Λέρου με παραδοσιακές στολές και αρκετών πιστών.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων