24/08/2022 25/08/2022 Αρχιερατικός Εσπερινός επι τη αποδόσει της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέσθηκε στην Παναγία του Κάστρου Λέρου το απόγευμα της Δευτέρας 22 Αυγούστου 2022. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, επιστρέφοντας από την Αστυπάλαια, που είχε μεταβεί για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία την Πορταΐτισσα, χοροστάτησε στον Εσπερινό της παραμονής, συμμετέχοντος του Θεοφιλεστάτου...
24 Αυγούστου, 2022 - 21:59
Τελευταία ενημέρωση: 25/08/2022 - 1:38

Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία του Κάστρου Λέρου

Διαδώστε:
Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία του Κάστρου Λέρου

Αρχιερατικός Εσπερινός επι τη αποδόσει της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέσθηκε στην Παναγία του Κάστρου Λέρου το απόγευμα της Δευτέρας 22 Αυγούστου 2022.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, επιστρέφοντας από την Αστυπάλαια, που είχε μεταβεί για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία την Πορταΐτισσα, χοροστάτησε στον Εσπερινό της παραμονής, συμμετέχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου Φωκά, ιερέων της νήσου, αλλά και παρεπιδημούντων ιερέων. Μετά την αρτοκλασία, από τον ιερό κλήρο, τους ιεροψάλτες, αλλά και το εκκλησίασμα, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, εψάλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας μας, καθώς και το Απολυτίκιο της Παναγίας του Κάστρου. Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν κατανυκτικά οι ιεροψάλτες Όθων Χατζηλάρης, Ισίδωρος Λιβανός και Άγγελος Αγγελίδης.

Το πρωί της Τρίτης 23 Αυγούστου, ετελέσθη Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου κ.κ.Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, και του ιερέως π. Γεωργίου Γαμπιέρη.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ταπείνωση, έμπροσθεν της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας του Κάστρου, ο Μητροπολίτης Λέρου την παρεκάλεσε «να πρεσβεύει για την ειρήνη στην Πατρίδα μας, έτσι ώστε να έχουμε κι εμείς γαλήνη στην ψυχή μας».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη υπό του Μητροπολίτου, του Επισκόπου και του Ιερού Κλήρου, η κατ’ έθος, και άπαξ του ενιαυτού, λιτάνευσις της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Οδηγήτριας στα «πεντένια» του Κάστρου, όπου Κλήρος, Άρχοντες και Λαός ασπάσθηκαν την Εικόνα και προσευχήθηκαν.

Ο Μητροπολίτης Λέρου, σε σύντομη προσλαλιά, χαιρέτησε την παρουσία των ευσεβών προσκυνητών και ευχήθηκε όπως η πεποικιλμένη τη θεία δόξη Υπεραγία Θεοτόκος σκέπει και φρουρεί τα απόδημα παιδιά της Λέρου, όπου γης και αν ευρίσκονται. Ευχαρίστησε δε τους παρεπιδημούντες ιερείς που συμμετείχαν στον εορτασμό της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, τους καλλιφωνώτατους ιεροψάλτες, οι οποίοι απέδωσαν με λέρικο βυζαντινό ύφος τους ύμνους, τα τροπάρια και τα εγκώμια της Παναγίας μας, κατά τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία, καθώς και το εθελοντικό βοηθητικό προσωπικό, γυναίκες και άνδρες, που υπηρετούν την Παναγία μας και φροντίζουν πάντοτε να είναι ο Ναός ευπρεπής. Τέλος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα «καλό χειμώνα» και η Παναγία να μας προστατεύει από κάθε κακό.

 

 

Μετά το πέρας της Λιτανείας, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ιστορικής αξίας Αρχιερατική Μίτρα στο Εκκλησιαστικό Σκευοφυλάκιο της Παναγίας του Κάστρου Λέρου, η οποία τοποθετήθηκε σε ειδική προθήκη.

 

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΕΡΟΥ

Τοῦ Αἰγαίου προστάτις καί τῆς Λέρου τό καύχημα,

τοῦ Λουκᾶ ἡ Εἰκόνα, τῆς Ἀνατολῆς τό ἀγλάϊσμα.

Τιμῶμεν τήν Ἁγίαν Σου μορφήν,

τήν βρύουσαν ἀπείρους δωρεᾶς.

Θεραπεύεις τούς νοσοῦντας,

καί προστατεύεις πάντας τούς κινδυνεύοντας.

Δόξα τῷ Σέ Δοξάσαντι Ἀγνή,

δόξα τῷ Σέ θαυμαστώσαντι,

δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διά Σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

 

 

Με την ίδια λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε η Απόδοση της Κοιμήσεως της Παναγίας και σε όλα τα παρεκκλήσια της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως φαίνεται στα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ακολουθούν:

 

(Επιμέλεια-φωτογραφίες: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως / Συνεργάτης φωτογράφος: Β.Τσακλίδης)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων