27/08/2021 27/08/2021 Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Φανουρίου στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου κ. Παΐσιος χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό μετ’ Αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου στον Ξηρόκαμπο Λέρου, συμμετέχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου, αλλά και πολλών παρεπιδημούντων ιερέων,...
27 Αυγούστου, 2021 - 17:50
Τελευταία ενημέρωση: 27/08/2021 - 17:35

Η Λέρος και η Κάλυμνος γιορτάζουν τον Άγιο Φανούριο

Διαδώστε:
Η Λέρος και η Κάλυμνος γιορτάζουν τον Άγιο Φανούριο

Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Φανουρίου στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου κ. Παΐσιος χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό μετ’ Αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου στον Ξηρόκαμπο Λέρου, συμμετέχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου, αλλά και πολλών παρεπιδημούντων ιερέων, την Πέμπτη 26 Αυγούστου.

Κατά τον Εσπερινό παρέστησαν ο Δήμαρχος Λέρου Μ.Κόλιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ι.Θεμέλαρος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο ανώτερος διοικητής φρουράς, πολλοί ομογενείς και απόδημοι, και πλήθος ευσεβών πιστών. Κατά τον Εσπερινό, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον φερέλπιδα νέο Γιώργο Γουρλά – ακολουθεί βίντεο -, υιό του εφημερίου του Ιερού Ναού πατρός Σεργίου Γουρλά, ο οποίος μάλιστα είναι ιεροψάλτης και διακονεί από μικρός στην ενορία του Αγίου Φανουρίου.

Λόγω της πανδημίας και των μέτρων που ισχύουν για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν πραγματοποιήθηκε η κατ’ έθος λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Φανουρίου εις τας οδούς του οικισμού. Η εικόνα του Αγίου, βασταζομένη από ευλαβείς πιστούς, τοποθετήθηκε στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας, όπου ο Μητροπολίτης, ο Θεοφιλέστατος, οι Ιερείς, Άρχοντες και Λαός ασπάσθηκαν την Εικόνα και προσευχήθηκαν υπέρ υγείας και θείας βοηθείας.

 

ΒΙΝΤΕΟ-ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Θαυματουργού Αγίου Φανουρίου, στο ομώνυμο εκκλησάκι πλησίον της ενορίας του Αγίου Αθανασίου Πόθιας Καλύμνου. Στον Εσπερινό συμμετείχαν οι ιερείς π.Σάββας Μουζουράκης, π.Μιχαήλ Μακαρούνας και ο εφημέριος π.Σωτήριος Πράσινος. Ευλογήθηκαν εκατοντάδες «φανουρόπιτες», κατά την διάρκεια του Εσπερινού και μετά το πέρας της ακολουθίας.

Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια οι ιεροψάλτες Δημήτριος Ζαῒρης, Νικόλαος Λυσγάρης και Ηλίας Κουρσιώτης.

Ο π. Σωτήριος, μετά το πέρας του Εσπερινού, μίλησε καταλλήλως στους πολυπληθείς ευλαβείς χριστιανούς, για τον θαυματουργό Άγιο Φανούριο.

Φωτογραφίες:  Μανώλης Μέρης

 

ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΣΤΟ ΜΑΣΟΥΡΙ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Στο πανέμορφο και πανοραμικό εορτάζον εξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου στον περιφερειακό δρόμο στο Μασούρι, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός.

Εκατοντάδες οι φανουρόπιτες που έφερε ο κόσμος, οι οποίες μοιράστηκαν στο τέλος, ενώ μεγάλη ήταν η παρουσία ομογενών Καλυμνίων.

Πολλά συγχαρητήρια στην οικογένεια του κ. Γ. Μουσελή που είναι οι κτήτορες του εξωκλησιού.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων