15/09/2023 15/09/2023 Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στα νησιά της Ιεράς Μητρόπολης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας. Στη Λέρο Το εσπέρας της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου 2023, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στον Πλάτανο Λέρου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιτάτου Μητροπολίτη Σάρδεων κ. Ευαγγέλου, συμπροσευχομένου...
15 Σεπτεμβρίου, 2023 - 17:48
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2023 - 17:39

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στη Λέρο και στην Κάλυμνο

Διαδώστε:
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στη Λέρο και στην Κάλυμνο

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στα νησιά της Ιεράς Μητρόπολης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

Στη Λέρο

Το εσπέρας της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου 2023, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στον Πλάτανο Λέρου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιτάτου Μητροπολίτη Σάρδεων κ. Ευαγγέλου, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου και του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου, παρουσία των τοπικών Αρχών και παραγόντων της Λέρου και πλήθους εκκλησιάσματος.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, έλαβε χώρα η Λιτάνευση μικρού τμήματος του Τιμίου Ξύλου, φυλασσομένου στην Ιερά Μονή Αγίων Αγγέλων Λέρου, και της Ιεράς Εικόνος της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, εις τας οδούς της Πόλεως του Πλατάνου. Της πομπής προηγείτο η Φιλαρμονική του Δήμου Λέρου παιανίζοντας κατάλληλα εμβατήρια.

Έμπροσθεν του Δημαρχιακού Μεγάρου έλαβε χώρα η καθιερωμένη δέησις, υπέρ των αποδήμων αδελφών μας και με ευλάβεια κλήρος, τοπικές αρχές και ευσεβής λαός έκλειναν γόνυ προς της θαυματουργού εικόνος του Τιμίου Σταυρού.

Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία

Το πρωί της Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου 2023, τελέσθηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Σάρδεων κ. Ευαγγέλου, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παϊσίου και Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό ιερέων της νήσου.

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως και εκκλησιαστικής μεγαλοπρέπειας, έγινε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Όλο το εκκλησίασμα προσκύνησε τον Τίμιο Σταυρό και έλαβε ευλογία τα βασιλικά και τον αγιασμό.

Στην Κάλυμνο

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης έγινε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο πανέμορφο και γραφικό εορτάζον εξωκκλήσι του Τιμίου Σταυρού στα «Θέρμα» Καλύμνου, παρουσία πλήθους πιστών.

Φωτογραφίες Εσπερινού στη Λέρο:  Πέτρος Κουτούζος

Φωτογραφίες από την τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Λέρο:  Γ.Χρυσούλης

Φωτογραφίες από την Κάλυμνο Ν.Μαμάκας

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων