21/03/2023 21/03/2023 Πανηγυρικά εορτάσθηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας. Το πρωί στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παϊσιος, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου και Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτοπρεσβύτερου Αμφιλοχίου Σακαλλέρου. Ακολούθησε η τελετή της...
21 Μαρτίου, 2023 - 11:42
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2023 - 11:44

Λέρου Παΐσιος από την Κάλυμνο: Ο Χριστός από τον Σταυρό μας καλεί να τον ακολουθήσουμε…

Διαδώστε:
Λέρου Παΐσιος από την Κάλυμνο: Ο Χριστός από τον Σταυρό μας καλεί να τον ακολουθήσουμε…

Πανηγυρικά εορτάσθηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας. Το πρωί στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παϊσιος, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου και Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτοπρεσβύτερου Αμφιλοχίου Σακαλλέρου.

Ακολούθησε η τελετή της λιτανεύσεως και της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού, σύμφωνα με το τυπικό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του υπογράμμισε την αρετή της αυταπάρνησης, τονίζοντας ότι «η αυταπάρνηση, είναι και λέγεται η ισχυρή εκείνη θέληση του Χριστιανού, κατά την οποία απαρνείται τις κακές πράξεις και επιθυμίες του και υποτάσσεται στον ηθικό νόμο της χάριτος και της σωτηρίας του Χριστού. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος, «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν».

Η ελευθερία είναι το διακριτικό γνώρισμα του ανθρώπου, και η αληθινή αξία αυτής είναι, ότι ο άνθρωπος «ομοιούται τω Θεώ» γίνεται κατά χάρη υιός του Θεού, γίνεται ένας μικρόθεος, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας μας», για να καταλήξει… «Ο Ιησούς Χριστός, ο εκ Παρθένου Μαρίας τεχθείς, η άκρα Ταπείνωση, ο χθές, ο σήμερον, ο αυτός και εις τους αιώνας, ο Οποίος υπέρ πάντων ημών έπαθε εκουσίως επάνω στον Τετραμερή Σταυρό Του δια  την σωτηρία μας, μας προσκαλεί να τον ακολουθήσουμε «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι».

Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός

Στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στην Κάλυμνο τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής Γ΄ Νηστειών, 19 Μαρτίου 2023, ετελέσθη ο Κατανυκτικός Εσπερινός, όπου ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παϊσιος ανέγνωσε την πρώτη στάση των Χαιρετισμών του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Στα πλαίσια των ομιλιών που πραγματοποιούνται κατά τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς, μίλησε επίκαιρα ο πρεσβύτερος π. Μιχαήλ Μακαρούνας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων