13/09/2020 13/09/2020 Εορτάσθηκε σήμερα Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020, στον ενοριακό Ιερό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λέρου «Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ», με την ευκαιρία συμπλήρωσης 98 ετών από της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μνήμη της Μικράς Ασίας» και σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Ναού, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου...
13 Σεπτεμβρίου, 2020 - 18:24
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2020 - 18:15

Μνήμη Μικράς Ασίας – «Δεν είναι θέλημα Θεού ο αφανισμός της Ρωμιοσύνης» (βίντεο)

Διαδώστε:
Μνήμη Μικράς Ασίας – «Δεν είναι θέλημα Θεού ο αφανισμός της Ρωμιοσύνης» (βίντεο)

Εορτάσθηκε σήμερα Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020, στον ενοριακό Ιερό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λέρου «Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ», με την ευκαιρία συμπλήρωσης 98 ετών από της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μνήμη της Μικράς Ασίας» και σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Ναού, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας, κ. Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό των ιερέων πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, Αρχιερατικού Επιτρόπου και εφημερίου του Ιερού Ναού και του π.Μιχαήλ Χατζηδάκη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας ετέλεσε Εθνικό Μνημόσυνο, μετά το πέρας του οποίου κλήρος, άρχοντες και λαός, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής ανάτασης, απήγγειλαν τον εθνικό μας ύμνο.

Αμέσως μετά ο Αρχιερατικός Επίτροπος και Εφημέριος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόδημος Φωκάς, έκανε σχετική ομιλία, στην οποία αναφέρθηκε στους Εθνομάρτυρες της Μικρασιατικής καταστροφής, τους εκατοντάδες ρασοφόρους που έδωσαν τη ζωή τους για την πίστη και την πατρίδα, στη συρρίκνωση της ορθοδοξίας,  στη στάση που κράτησε η Δύση απέναντι σ’ αυτά τα γεγονότα και στις λεηλασίες από πλευράς της, στις πρόσφατες εξελίξεις ανακήρυξης του Ναού «της του Θεού Σοφίας» σε τζαμί.. «Ήταν θέλημα Θεού η πόλη να τουρκέψει, για να συνετιστούμε, όπως εδίδασκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, αλλά δεν είναι θέλημα Θεού ο αφανισμός της Ρωμιοσύνης!», είπε μεταξύ άλλων ο π. Νικόδημος στην ομιλία του. Παρακολουθείστε το βίντεο, για να την ακούσετε ολόκληρη:

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λίγα λόγια για την ημέρα, τονίζοντας ότι «πρέπει όλοι οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι, να έχωμε ομόνοια μεταξύ μας, ώστε να αποφεύγονται τέτοια ιστορικά λάθη».

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές Αρχές προεξάρχοντος του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχ.Κόλια, της προέδρου ΔΟΠΑΙΣΑΠ κας Μαρ.Κανάρη, εκπαιδευτικών, πολλών απογόνων Μικρασιατών προσφύγων, μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου και πλήθος πιστών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων