01/04/2022 01/04/2022 Η Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω αυξήσεως των κρουσμάτων covid στο νησί της Λέρου και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, δεν θα λάβει χώρα το πατροπαράδοτο έθιμο των «κλημάτων» στις Ενορίες του νησιού, την παραμονή του Μεγάλου Κανόνος, ημέρα Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022. Η Μητρόπολη ζητά την κατανόηση των...
01 Απριλίου, 2022 - 15:37
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2022 - 15:24

Ο κορωνοϊός ακυρώνει το έθιμο των κλημάτων

Διαδώστε:
Ο κορωνοϊός ακυρώνει το έθιμο των κλημάτων

Η Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω αυξήσεως των κρουσμάτων covid στο νησί της Λέρου και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, δεν θα λάβει χώρα το πατροπαράδοτο έθιμο των «κλημάτων» στις Ενορίες του νησιού, την παραμονή του Μεγάλου Κανόνος, ημέρα Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022.

Η Μητρόπολη ζητά την κατανόηση των παιδιών και οι ιερείς της προσεύχονται και εύχονται «του χρόνου όλοι μαζί να συμμετάσχομε στα πασχαλινά έθιμα του νησιού».

Κάθε χρόνο την Τετάρτη του Μεγάλου Κανόνος από τις Ενορίες του Σωτήρος Χριστού στον Πλάτανο Λέρου και της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Δρυμώνα πραγματοποιείται το έθιμο των κλημάτων.

Σύμφωνα με το έθιμο, συγκεντρώνονται κάτοικοι του νησιού, ενορίτες, νέοι, νέες, παιδιά παίρνουν τις ελληνικές και βυζαντινές σημαίες και τις ποδιές των Εικόνων σε κοντάρια και ξεκινούν την πομπή προς την εξοχή μαζεύοντας τις βέργες από τα κλήματα που κλαδεύτηκαν, τις κάνουν δεμάτια και ψάλλοντας επιστρέφουν στις εκκλησίες τους.

Τα κλήματα τοποθετούνται στον αυλόγυρο της Εκκλησίας, όπου φτιάχνεται πρόχειρο καμίνι, από το οποίο προκύπτουν καρβουνάκια για το θυμιατό της Εκκλησίας.

Φωτογραφία: otoposmas.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων