23/07/2021 23/07/2021 Ερχομένης της Ε’ Κυριακής του Ματθαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παΐσιος δημοσιεύει το επίκαιρο θεολογικό μήνυμά του, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “To έργο του Κυρίου στο κόσμο ήταν να καταργήσει την εξουσία του Σατανά και να απαλλάξει το ανθρώπινο γένος από τη δουλεία της αμαρτίας και τον θάνατο. Το Ιερό Ευαγγέλιο, το...
23 Ιουλίου, 2021 - 20:16
Τελευταία ενημέρωση: 23/07/2021 - 20:04

Ο Κύριος των κυριευόντων και Βασιλεύς των βασιλευόντων

Διαδώστε:
Ο Κύριος των κυριευόντων και Βασιλεύς των βασιλευόντων

Ερχομένης της Ε’ Κυριακής του Ματθαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παΐσιος δημοσιεύει το επίκαιρο θεολογικό μήνυμά του, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

“To έργο του Κυρίου στο κόσμο ήταν να καταργήσει την εξουσία του Σατανά και να απαλλάξει το ανθρώπινο γένος από τη δουλεία της αμαρτίας και τον θάνατο.

Το Ιερό Ευαγγέλιο, το μέγα και σωτήριο αυτό γεγονός, κηρύττει και διδάσκει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι φυγαδευτής του Διαβόλου και τοις αγγέλοις αυτού.

Όχι μόνο το Άγιο Ευαγγέλιο και οι Απόστολοι του Κυρίου κηρύττουν και διδάσκουν ότι οι άνθρωποι έχουν εχθρό τον Διάβολο, αλλά και σύμπασα η Εκκλησία και οι ψαλμωδίες της τούτο το κακό καταγράφουν. Δια του Τιμίου σου Σταυρού, Χριστέ, Διάβολον ήσχυνας και δια της Αναστάσεώς Σου το κέντρον της αμαρτίας ήμβλυνας και έσωσας ημάς εκ των πηγών του θανάτου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

«Κύριε, όπλον κατά του Διαβόλου, τον Σταυρόν σου ημίν δέδωκας»

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Ο Κύριος των κυριευόντων και Βασιλεύς των βασιλευόντων στην παρουσία των δύο δαιμονιζομένων, της σημερινής περικοπής, εκδιώκει τα πονηρά και ακάθαρτα πνεύματα, τους κακοποιούς δαίμονες, που για πολλά χρόνια βασάνιζαν αυτές τις δύο ψυχές, σωματικώς και ψυχικώς.

Ο Κύριος βλέποντας την οικτρά κατάσταση των δύο αυτών ανθρώπων και ακούοντας από τα στόματα αυτών την φωνή του διαβόλου, «τι εμοί και σοί, υιέ του Θεού», δίδει την λύση στις πονεμένες σωματικά και ψυχικά, ψυχές, κάνει το θαύμα Του.

Ω! θαύμα υπερφυές, οι δύο δαιμονιζόμενοι δια της θείας χάριτος ελευθερώθηκαν από τα πονηρά δαιμόνια που τους βασάνιζαν σωματικά και ψυχικά επί έτη πολλά.

Οι δύο άνθρωποι ελευθερώθηκαν από την δαιμονική τυραννία, ανέπνευσαν τον αέρα της ελευθερίας και ευχαρίστησαν με όλη την καρδιά τους τον Κύριο, «και ιματισμένοι και σωφρονούντες εκάθησαν παρά τους πόδας του Ιησού».

O Yιός και Λόγος του Θεού περιεβλήθηκε την ανθρώπινη σάρκα «ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσε εν ημίν, πλήρης χάριτος και αληθείας». Έγινε κατά πάντα όμοιος με τον άνθρωπο, εκτός της αμαρτίας, ήλθε δια να καταργήσει την αμαρτία και να απαλλάξει εκείνους τους ανθρώπους που πίστευαν σ’ Αυτόν από το κράτος του Διαβόλου και τον αιώνιο θάνατο.

Και επί του δόγματος αυτού στηρίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα της χριστιανικής πίστεως. Και όμως υπήρχαν και υπάρχουν χριστιανοί καλούμενοι, πού έλεγαν και λέγουν χωρίς φόβο και σήμερα δυστυχώς ότι ο Διάβολος και οι δαίμονες δεν υπάρχουν, χωρίς να βλέπουν το βάραθρο πού εκπίπτουν και μάλιστα έτσι ανατρέπουν και αρνούνται το μυστήριο της απολύτρωσης του κατ’ εικόνα Θεού ανθρώπου. Η άρνηση της ύπαρξης του Διαβόλου είναι συνακόλουθο της άρνησης του σκοπού της ενσάρκου οικονομίας του Κυρίου.

To έργο του Κυρίου στο κόσμο ήταν να καταργήσει την εξουσία του Σατανά και να απαλλάξει το ανθρώπινο γένος από τη δουλεία της αμαρτίας και τον θάνατο.

Το Ιερό Ευαγγέλιο, το μέγα και σωτήριο αυτό γεγονός, κηρύττει και διδάσκει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι φυγαδευτής του Διαβόλου και τοις αγγέλοις αυτού.

Όχι μόνο το Άγιο Ευαγγέλιο και οι Απόστολοι του Κυρίου κηρύττουν και διδάσκουν ότι οι άνθρωποι έχουν εχθρό τον Διάβολο, αλλά και σύμπασα η Εκκλησία και οι ψαλμωδίες της τούτο το κακό καταγράφουν. «Δια του Τιμίου σου Σταυρού, Χριστέ, Διάβολον ήσχυνας και δια της Αναστάσεώς Σου το κέντρον της αμαρτίας ήμβλυνας και έσωσας ημάς εκ των πηγών του θανάτου».

Αδελφοί μου,

Φρίττουν, ως ακούσαμε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, τα δαιμόνια με την παρουσία του Κυρίου και τον παρακαλούν να μην πέμψει αυτά πρό της ώρας στην άβυσσο, η οποία έχει ωριστεί ως η αιώνιος αυτών κατοικία.

Απέναντι, λοιπόν, αδελφοί μου, μιάς τοιαύτης παρουσίας του Διαβόλου στον κόσμο είναι δυνατόν να υπάρχουν χριστιανοί πού να αμφιβάλουν περί της υπάρξεώς του και του οποίου έργο είναι να πλανά τους ανθρώπους να μην πιστεύουν στον λόγο του Θεού, και να απειθούν στο νόμο του Θεού που οδηγεί τους πιστεύοντες σ’ αυτό στην αιώνιο ζωή και μακαριότητα.

«Νήψατε, γρηγορείτε», λέγει ο μακάριος Πέτρος, «ότι ο αντίδικος ημών διάβολος, ως λέων ωρυόμενος, περιπατεί ζητών τίνα καταπίη».

«Κύριε όπλον κατά του Διαβόλου τον Σταυρόν σου ημίν δέδωκας».

Αμήν.

+ Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων