23/08/2019 23/08/2019 Την Πέμπτη 22 Αυγούστου, το εσπέρας, ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός για τα εννιάμερα στην Παναγία του Κάστρου Λέρου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου κ. Παΐσιος, επιστρέψας από την Αστυπάλαια για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου της Παναγίας Πορταϊτίσσης Αστυπαλαίας, χοροστάτησε στον Εσπερινό της παραμονής, συμμετέχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό των ιερέων Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ....
23 Αυγούστου, 2019 - 17:35
Τελευταία ενημέρωση: 23/08/2019 - 20:17

Τα εννιάμερα στην Παναγία στο Κάστρο της Λέρου

Διαδώστε:
Τα εννιάμερα στην Παναγία στο Κάστρο της Λέρου

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου, το εσπέρας, ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός για τα εννιάμερα στην Παναγία του Κάστρου Λέρου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου κ. Παΐσιος, επιστρέψας από την Αστυπάλαια για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου της Παναγίας Πορταϊτίσσης Αστυπαλαίας, χοροστάτησε στον Εσπερινό της παραμονής, συμμετέχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό των ιερέων Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, του Λερίου πατρός Μιχαήλ Χατζηδάκη, ο οποίος έψαλε με Λέρικο ύφος το «Θεοτόκε Παρθένε» στην αρτοκλασία, και των ιερέων π.Σωφρονίου Χατζηλάρη και π. Γεδεών.

Κατά τον Εσπερινό παρέστη ο Δήμαρχος κ.Μιχ.Κόλιας, ο πρόεδρος ΔΗΛΙΤΑΛ κ. Ν. Μπίλλης, και πλήθος πιστών.

Το πρωί της Παρασκευής 23 Αυγούστου, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παϊσίου.

Μετά του Μητροπολίτου συλλειτούργησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, συμπαραστατουμένων υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, πρωτ. Σωφρονίου Χατζηλάρη και π.Γεδεών.

Κατά την Θεία Λειτουργία ομίλησε ο Θεοφ.Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, ο οποίος μεταξύ άλλων ετόνισε το υπερύμνητον και δεδοξασμένον και Πανάγιον όνομα της Θεομήτορος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη υπό του Μητροπολίτου, του Επισκόπου και του Ιερού Κλήρου, η κατ’ έθος, και άπαξ του ενιαυτού, λιτάνευσις της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Οδηγήτριας στα «πεντένια» του Κάστρου, όπου Κλήρος, Άρχοντες και Λαός ασπάσθηκαν την Εικόνα και προσευχήθηκαν.

Ο Μητροπολίτης, σε σύντομη προσλαλιά, χαιρέτησε την παρουσία των ευσεβών προσκυνητών και ευχήθηκε όπως η πεποικιλμένη τη θεία δόξη Υπεραγία Θεοτόκος σκέπει και φρουρεί τα απόδημα παιδιά της Λέρου, όπου γης και αν ευρίσκονται. Ευχαρίστησε δε τους καλλιφωνώτατους ιεροψάλτες κ.κ. Ισίδωρο Λιβανό, Α.Αγγελίδη, Γ.Γαμπιέρη, Α.Χωραφίτη, Ι.Γκιουζέππο, οι οποίοι απέδωσαν με λέρικο βυζαντινό ύφος τους ύμνους, τα τροπάρια και τα εγκώμια της Παναγίας μας, κατά τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία.

Μετά το πέρας της λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας, το ηγουμενοσυμβούλιο παρέθεσε λιτή δεξίωση στο αρχονταρίκι της Μονής, με καφέ και νηστίσιμα παραδοσιακά κεράσματα.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Νικόδημο Φωκά, καθώς και τις κυρίες Κρυστάλλα Παλατιανού, Ζαμπέτα Κουτσανέλλου, Μυρτώ και Κωνσταντίνα Χρυσούλη, Νεκταρία Γαμπιέρη, καθώς και τους νέους Νικόλαο Γαμπιέρη, Ελευθέριο Γιαννακό, Σταύρο Κανάρη, και Θεολόγο Λυρά, και ιδιαιτέρως ευχαρίστησε το ζεύγος Γεωργίου και Μαρίας Παλατιανού, οι οποίοι επιμελούνται του εκκλησιαστικού σκευοφυλακείου και την καθαριότητα των χώρων του Κάστρου.

Τις εκδηλώσεις της Υπεραγίας Θεοτόκου τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Λερίων κ. Μιχαήλ Κόλιας, μέλη του Δ.Σ., ο Λέριος επίτιμος Λυκειάρχης κ. Κυριάκος Χατζηδάκης, άρχοντας χαρτουλάριος της Μ.Χ.Ε., πολλοί ομογενείς και απόδημοι, και πλήθος ευσεβών πιστών.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων