29/12/2022 30/12/2022 Για τη «δύσκολη συγκυρία οικονομικής κρίσης αλλά και πολλαπλών ηθικών αξιών» που ζει η ανθρωπότητα κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, στο Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος. Ωστόσο όπως αναφέρει, είναι βέβαιο «ότι ο άνθρωπος της κάθε εποχής και όλως ιδιαιτέρως αυτής της παγκοσμιοποιημένης εποχής, των πολλών και ποικίλων προβλημάτων,...
29 Δεκεμβρίου, 2022 - 19:47
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2022 - 4:13

Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Λέρου

Διαδώστε:
Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Λέρου

Για τη «δύσκολη συγκυρία οικονομικής κρίσης αλλά και πολλαπλών ηθικών αξιών» που ζει η ανθρωπότητα κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, στο Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος.

Ωστόσο όπως αναφέρει, είναι βέβαιο «ότι ο άνθρωπος της κάθε εποχής και όλως ιδιαιτέρως αυτής της παγκοσμιοποιημένης εποχής, των πολλών και ποικίλων προβλημάτων, εάν εμπιστευτεί απόλυτα την αγάπη του Θεού και Δημιουργού του παντός, και παραδοθεί “άνευ όρων” σ’ Αυτόν, ο οποίος τα πάντα καλά λίαν εποίησε, δια τον άνθρωπο, τότε καμία αμφιβολία δια το αίσιο μέλλον της ανθρωπότητας δεν χωρεί στην διάνοια ενός εκάστου των ανθρώπων καθότι, «όταν ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ ημών», και τότε γεννάται η ελπίς του μέλλοντος μιας καλύτερης ζωής και παρουσίας του ανθρώπου στον κόσμο αυτόν».

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η ανατολή του νέου έτους 2023 «μας καλεί από τη σήμερα ημέρα να ατενίσουμε με αισιοδοξία αυτό το νέο χρόνο και να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας επί τα βέλτιστα, αφού αφήσουμε πίσω μας ό,τι ξενότροπο και να επαυξήσουμε ό,τι καλό ποιήσαμε το απερχόμενο έτος προς ίδιον όφελος».

Αναλυτικά το Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου:

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα,

Χαίρετε εν Κυρίω και ενδυναμούσθε εν τω κράτει της ισχύος Αυτού.

Αδελφοί μου,

Γνώρισμα της ζωής κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι η αισιοδοξία δια το μέλλον και όλως ιδιαιτέρως η σίγουρη αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής και η βεβαία και βαθειά πίστη για την αίσια έκβασή της.

Αυτή η στάση δεν οφείλεται σε εξωτερική τοποθέτηση του κάθε ανθρώπου, αλλά είναι αποτέλεσμα της ακλόνητης και εσωτερικής πίστης στον εν Τριάδι Θεώ, «παρ’ ου πάσα δόσις αγαθή και πάν δώρημα τέλειον».

Κάθε ανθρώπινη καρδιά πρέπει να μεταβληθεί σε σπήλαιο εντός του οποίου ο σεσαρκωμένος, υπό της Παρθένου Μαρίας Λόγος, του Θεού Πατρός, θα αποθέσει την αγάπη του και πάντα τα εκ της αγάπης απορρέοντα ευγενή αισθήματα.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι, ως Έλληνες και ως πολίτες της επι γής στρατευομένης του Χριστού Εκκλησίας και αύθις επικαλούμε την χάρη, το έλεος και την ευσπλαχνία του θείου Βρέφους της Βηθλεέμ, να μας φωτίσει, να μας αγιάσει και να μας καθοδηγήσει στην αλήθεια, στο φώς και τη ζωή σ’ αυτούς τους χρόνους και καιρούς.

Ζούμε, κινούμαστε και υπάρχουμε δυστυχώς σε μία δύσκολη συγκυρία οικονομικής κρίσης, αλλά και πολλαπλών ηθικών αξιών. Ταύτα πάντα τα μαρτυρούν τα καθημερινά δυσάρεστα γεγονότα, που δυστυχώς αγγίζουν ολόκληρο την ανθρωπότητα, η οποία περί άλλων τυρβάζει και περί άλλων πράττει.

Τα σημεία των καιρών, ήτοι οι διάφορες ανθρώπινες θεωρίες, οι διάφορες ψευδείς και απατηλές διδασκαλίες, τα ξενόφερτα ήθη και έθιμα άλλων λαών μη χρηστών ηθών, προτρέπουν και εξαναγκάζουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε να ζητήσουμε και εμείς την ταυτότητά μας, ως Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι, και να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας εάν πράγματι κινούμαστε, ζούμε και υπάρχουμε ως Έλληνες Πολίτες και ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Βέβαιο είναι ότι ο άνθρωπος της κάθε εποχής και όλως ιδιαιτέρως αυτής της παγκοσμιοποιημένης εποχής, των πολλών και ποικίλων προβλημάτων, εάν εμπιστευτεί απόλυτα την αγάπη του Θεού και Δημιουργού του παντός, και παραδοθεί «άνευ όρων» σ’ Αυτόν, ο οποίος τα πάντα καλά λίαν εποίησε, δια τον άνθρωπο, τότε καμία αμφιβολία δια το αίσιο μέλλον της ανθρωπότητας δεν χωρεί στην διάνοια ενός εκάστου των ανθρώπων καθότι, «όταν ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ ημών», και τότε γεννάται η ελπίς του μέλλοντος μιας καλύτερης ζωής και παρουσίας του ανθρώπου στον κόσμο αυτόν.

Ολόκληρη η ιστορία, από την δημιουργία του κόσμου, έως της σήμερον, και επέκεινα, είτε το θέλει, είτε δεν το θέλει ο ανθρώπινος νούς να το κατανοήσει, σκοπός της παρουσίας του ανθρώπου στον κόσμο αυτό είναι να βρει τον προορισμό του, ήτοι την βασιλεία των ουρανών, την οποίαν ετοίμασε ο Κύριος από καταβολής κόσμου, και την οποίαν αμαύρωσε, αλλοίωσε, εξαχρείωσε και σκότωσε με την παρακοή του ο άνθρωπος, και ο Θεός πατέρας από άπειρον αγάπην έδωκε στον κόσμο τον Μονογενή Υιό του, ίνα πάς ο πιστεύων εις αυτόν μη απόλειται, αλλά έχει ζωή την αιώνιον.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Το έτος 2022 έφυγε και έπεσε ανεπιστρεπτί στον καιάδα της αιωνιότητας, η ανατολή δε του νέου έτους 2023 της χρηστότητος του Κυρίου Ιησού Χριστού μας καλεί από τη σήμερα ημέρα να ατενίσουμε με αισιοδοξία αυτό το νέο χρόνο και να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας επί τα βέλτιστα, αφού αφήσουμε πίσω μας ό,τι ξενότροπο και να επαυξήσουμε ό,τι καλό ποιήσαμε το απερχόμενο έτος προς ίδιον όφελος.

«Κύριε ο Θεός ημών, ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος, ευλόγησον τον νέον ενιαυτόν της χρηστότητός σου, και εν ειρήνη ημάς διαφύλαξον και οδήγησον πάντας ημάς, τους άρχοντας και τον φιλόθεον λαόν, εις πάν έργον αγαθόν και σοί ευάρεστον».

Από την Ιερά καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως κατά την παρούσα ημέρα και ώρα απευθύνω προς όλους τους εγγύς, τους αποδήμους και τους εν θαλάσση πλέοντας, αδελφούς τον εγκάρδιο εόρτιο χαιρετισμό μου και την ολόψυχο Πατρικήν ευχή μου, όπως το νέο έτος της χρηστότητος του Κυρίου 2023 αποβεί ευλογημένο, ειρηνικό, υγιεινό, πανευφρόσυνο, καρποφόρο και δημιουργικό ξεχωριστά στον καθένα σας και στις οικογένειές σας και στην φιλτάτη Πατρίδα μας.

Με τις σκέψεις αυτές και τις πατρικές ευχές μου ασπάζομαι εν φιλήματι αγίω ένα προς ένα από καρδίας πατρικώς και άπαντας.

Εν τη Ιερά Μητροπόλει,

έτει σωτηρίω δισχιλιοστώ και εικοσιοστώ και τρίτω,

μηνί Ιανουαρίω α΄

Ο Μητροπολίτης

+ Ο Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας ΠΑΪΣΙΟΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων