28/03/2022 28/03/2022 Με κατάνυξη εορτάσθηκε στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Πλατάνου Λέρου η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως χθες, 27 Μαρτίου 2022. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παΐσιος, το πρωί της Κυριακής τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη, παρουσία του Δημάρχου Λέρου, και αρκετών πιστών. Τον θείο λόγο κήρυξε ο...
28 Μαρτίου, 2022 - 21:00
Τελευταία ενημέρωση: 28/03/2022 - 20:33

Χειροθεσία πρωτοψάλτη και ομιλία στον κατανυκτικό Εσπερινό στη Λέρο

Διαδώστε:
Χειροθεσία πρωτοψάλτη και ομιλία στον κατανυκτικό Εσπερινό στη Λέρο

Με κατάνυξη εορτάσθηκε στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Πλατάνου Λέρου η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως χθες, 27 Μαρτίου 2022.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παΐσιος, το πρωί της Κυριακής τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη, παρουσία του Δημάρχου Λέρου, και αρκετών πιστών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης αναφερθείς «στην χάρι και στην πίστη προς τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, ο οποίος παρέχει στους πιστούς εκείνη την κραταιή δύναμη ενάντια στον Διάβολο και την νίκη κατά της αμαρτίας».

 

Στο τέλος έγινε η έξοδος του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος Τίμιος Σταυρός ήταν ευπρεπισμένος με άνθη εντός δίσκου, κατά την τάξιν του τυπικού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Μετά το πέρας ο Μητροπολίτης μοίρασε τα «ματσάκια», κατά το έθος.

Κατανυκτικός Εσπερινός και χαιρετισμού στον Τίμιο Σταυρό 

Το εσπέρας της Κυριακής (Γ΄ Νηστειών – της Σταυροπροσκυνήσεως), ετελέσθη ο Γ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Πλάτανο Λέρου και εψάλησαν οι Χαιρετισμοί του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Στον Κατανυκτικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό των Αιδεσιμωτάτων Ιερέων π. Νικοδήμου Φωκά, Αρχιερατικού Επιτρόπου, π.Σωφρονίου Χατζηλάρη, π.Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, π.Σεργίου Γουρλά, π.Νικολάου Ταχλιαμπούρη και π.Γεωργίου Γαμπιέρη.

Τους ύμνους απέδωσαν με βυζαντινό ύφος οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες μας υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου Ελευθερίου Χατζηλάρη, και την συμμετοχή των Αναστασίου Χατζηλάρη, Ισιδώρου Λιβανού, Άγγελου Αγγελίδη, Ιωάννου Γκιουζέπου.

Κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό ο Μητροπολίτης εχειροθέτησε εις Πρωτοψάλτην τον μουσικολογιώτατον Ελευθέριον Χατζηλάρην και του απένειμε τον Χρυσούν Σταυρόν της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου.

Στα πλαίσια των ομιλιών που πραγματοποιούνται κατά τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς, μίλησε επίκαιρα ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Νικόδημος Φωκάς, αναφερθείς στην σημασία του Σταυρού και την δύναμη που αντλούν από τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό οι Χριστιανοί, ενώ ανέγνωσε σχετικές διδαχές του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.Παΐσιος ευχαρίστησε τον π. Νικόδημο για την εμπεριστατωμένη ομιλία του, και ευχήθηκε στο εκκλησίασμα καλή συνέχεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λέρο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Την προηγούμενη ημέρα, το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο στο Λακκί, η εκδήλωση επί τη επετείω των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως σε συνεργασία με τον Δήμο Λέρου και την ενεργό συμμετοχή της χορωδίας των Ιεροψαλτών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, των ΓΑΚ Λέρου, του Γενικού Λυκείου, του ΕΠΑΛ, του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λέρου, και των πολιτιστικών συλλόγων ΚΕΠΕΑΛ «Άρτεμις» και Μικρασιατών Λέρου. Κατά την εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης κ. Παΐσιος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος (ο οποίος είχε την γενική ευθύνη της εκδήλωσης), ο Ιερός Κλήρος, οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές της Λέρου, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της νήσου, μαθητές και μαθήτριες, γονείς και αρκετός κόσμος.

Η μεγάλη αίθουσα του κινηματοθεάτρου γέμισε από κόσμο, ενώ ήταν κατάλληλα στολισμένη και διαμορφωμένη με σημαίες της επανάστασης, πανώ και αφίσες, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκθέτονταν πιστά αντίγραφα των όπλων των αγωνιστών.

Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία των Ιεροψαλτών της Μητροπόλεως Λέρου-Καλύμνου και Αστυπάλαιας, οι οποίοι υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου πρωτοψάλτου Ελευθερίου Χατζηλάρη, έψαλαν «Τη Υπερμάχω», και το παραδοσιακό τραγούδι «Ο Γεροκλέφτης» Ηπείρου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων