06/08/2020 06/08/2020 Σήμερα, κατά την μεγάλη δεσποτική εορτή του Θέρους, αυτήν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, έλαβε χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος, στη Μύρινα της Λήμνου, ένα ιδιαίτερο εκκλησιαστικό γεγονός.  Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων πολλών πρεσβυτέρων και διακόνων της Μητροπόλεως, τελέσθηκε ακολουθία επί τη διασαλεύσει...
06 Αυγούστου, 2020 - 19:45
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2020 - 19:47

Ακολουθία επί τη διασαλεύσει της Αγίας Τραπέζης στη Λήμνο

Διαδώστε:
Ακολουθία επί τη διασαλεύσει της Αγίας Τραπέζης στη Λήμνο

Σήμερα, κατά την μεγάλη δεσποτική εορτή του Θέρους, αυτήν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, έλαβε χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος, στη Μύρινα της Λήμνου, ένα ιδιαίτερο εκκλησιαστικό γεγονός.  Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων πολλών πρεσβυτέρων και διακόνων της Μητροπόλεως, τελέσθηκε ακολουθία επί τη διασαλεύσει της Αγίας Τραπέζης. Πρόκειται για μία ξεχωριστής σημασίας εκκλησιαστική πράξη μέσω της οποίας καταδεικνύεται ο σεβασμός και η ευλάβεια με την οποία περιβάλλει η Εκκλησία τον τόπο που τελείται η αναίμακτος θυσία κατά την Θεία Ευχαριστία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου εξήγησε κάθε τελετουργική πράξη στο εκκλησίασμα, ερμηνεύοντάς την θεολογικά, καλώντας τους πιστούς σε προσευχητική συμμετοχή. Τόνισε την ιστορική σημασία αυτής της ημέρας για τον Μητροπολιτικό Ναό της επαρχίας Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, αφού κάτι τέτοιο είχε να τελεσθεί από το 1868, όταν επί αρχιερατείας του τότε Μητροπολίτου Ιωακείμ του Γ΄, είχε εγκαινιασθεί η Αγία Τράπεζα. Το τυπικό της ακολουθίας επί διασαλεύσει της Αγίας Τραπέζης ομοιάζει πολύ με το τυπικό του εγκαινίου, αν και είναι πιο σύντομο και λιτό. Ωστόσο η Αγία Τράπεζα πλένεται με τα καθορισμένα αρωματικά μύρα, αποσπογγίζεται και περιβάλλεται εκ νέου με όλα τα προβλεπόμενα ιερά καλύμματα.

Κατά τη διάρκεια της κατανυκτικής και ταυτόχρονα λαμπρής ακολουθίας οι χοροί έψαλλαν τους προβλεπόμενους στίχους από το Ψαλτήριο.

Ιδιαίτερα συγκινιτική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Μητροπολίτης επέδειξε στο εκκλησίασμα το «Κατασάρκιον», εσωτερικό κάλυμμα της Αγίας Τραπέζης με ζωγραφισμένο τον Ιησού εν τω Τάφω, και κάτωθεν της ιεράς παραστάσεως την αναφορά με το ιστορικό γεγονός της ημέρας.

Στο μεστό θεολογικού και πνευματικού νοήματος κήρυγμα, ο σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου συνέδεσε το γεγονός της ημέρας με την μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία εορτή όπου αποδίδει ο Θεός την ύψιστη τιμή στην ανθρώπινη φύση, δείχνοντας ήδη από αυτήν την πρόσκαιρη ζωή τον αληθινό της προορισμό.

Με την ευκαιρία της ακολουθίας επί τη διασαλεύσει της Αγίας Τραπέζης ο σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος υπέγραψε τα νέα αντιμήνσια για να τελούνται οι Θείες Λειτουργίες εντός της επαρχίας του.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε η ευχή του καθαγιασμού του γεννήματος της αμπέλου και διανεμήθηκαν στους πιστούς μαζί με το αντίδωρο και τα σταφύλια, τεμάχια από την κηρομαστίχη της παλαιάς Αγίας Τράπεζας ως ευλογία για τους ίδιους και τους οικείους τους.

Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό:

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων