09/09/2023 09/09/2023 Με μεγάλη λαμπρότητα η Λήμνος εόρτασε στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2023 τον Πολιούχο και Προστάτη της, Άγιο Σώζωντα στον φερώνυμο Ιερό Προσκυνηματικό Ναό, τον οποίο η πίστη και η ευλάβεια των κατοίκων ανήγειρε στο νοτιοανατολικό άκρο της, στην κοινότητα της Φυσίνης. Την εορτή του Αγίου τίμησαν και λάμπρυναν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ....
09 Σεπτεμβρίου, 2023 - 9:46
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2023 - 10:18

Εορτή του προστάτη και πολιούχου της Λήμνου του Αγίου Σώζωντα

Διαδώστε:
Εορτή του προστάτη και πολιούχου της Λήμνου του Αγίου Σώζωντα

Με μεγάλη λαμπρότητα η Λήμνος εόρτασε στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2023 τον Πολιούχο και Προστάτη της, Άγιο Σώζωντα στον φερώνυμο Ιερό Προσκυνηματικό Ναό, τον οποίο η πίστη και η ευλάβεια των κατοίκων ανήγειρε στο νοτιοανατολικό άκρο της, στην κοινότητα της Φυσίνης.

Την εορτή του Αγίου τίμησαν και λάμπρυναν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, αποδεχόμενοι την πρόσκληση του επιχώριου Σεβασμωιτάτου Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό, παραμονή της εορτής, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Νικολάου, τούς οποίους εγκάρδια καλωσόρισε ο Ποιμενάρχης, εκφράζοντας την χαρά και την τιμή της Τοπικής Εκκλησίας για την παρουσία τους στο ακριτικό νησί μας, αλλά και γιά την μεγάλη ευλογία που κόμισε ο Σεβασμιώτατος Αργολίδος με το χαριτόβρυτο απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά του ιατρού.

Στην πολυπληθή σύναξη των πιστών απηύθυνε λόγο πνευματικής οικοδομής ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος, ο οποιος αρχικά υπογράμμισε και ερμήνευσε το βαθύτερο μήνυμα που εκπέμπει η προσέλευση των χιλιάδων του λαού σ’ αυτό το ακρόριο της Πατρίδας μας. Συνέχισε με εμπνευσμένη αναφορά στις φράσεις, εκ του δοξαστικού της υμνολογίας του εσπερινού, ότι η μνήμη του αγίου είναι «…δεικνύουσα τα καλά προς διάγνωσιν και θερμαίνουσα τας ψυχάς προς εγχείρησιν….».

Αναπτύσσοντας χαρισματικά την σκέψη του αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητος «του αήττητου μάρτυρος και ουράνιου ανθρώπου» μεταξύ των οποίων η πραότητα, η συγχωρητικότητα και η ελεημοσύνη. Αρετές που πρέπει να γίνουν και χαρακτηριστικά όλων μας, αν θέλουμε ουσιαστικά να τιμούμε τον εορταζόμενο Μάρτυρα.

Κυριώνυμο ημέρα της εορτής

Κατά την αγιώνυμο ημέρα της εορτής προέστη ο Σεβασμιώτατος Μεσογαίας στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε πάλι τον Θείο Λόγο. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι κάθε φορά που θέλουμε να εορτάσουμε και να τιμήσουμε έναν Άγιο, είναι ανάγκη να προβάλλουμε τον βίο του, ως πρότυπο ζωής, επιδιώκοντας αφενός μεν να τον μιμηθούμε, κατά το δυνατόν, στον ηρωισμό και στη σταθερότητα της πίστεως, αφετέρου δε να εμπνευστούμε από το παράδειγμά του, κάνοντάς το φωτεινό οδοδείκτη στη δική μας ζωή. Ακολούθως, ο Σεβ. Μεσογαίας, αναφερόμενος στα ανδρεία παλαίσματα και τους αιματοβαμμένους αγώνες του εορταζομένου Αγίου Σώζοντος, τόνισε ότι η Εκκλησία δεν αντιλαμβάνεται το μαρτύριο των Αγίων ως δοκιμασία, ήττα ή αποτυχία, αλλά ως τιμή, καύχημα και δόξα.

Έπειτα, λαμβάνοντας αφορμή από την έννοια του ονόματος του Αγίου, συσχέτισε εύστοχα το όνομα «Σώζων» με το επίθετο «σώος», που σημαίνει ακέραιος και αβλαβής, υπογραμμίζοντας ότι εκείνος που στοχεύει στη σωτηρία, παρότι ενδέχεται να υπομείνει δοκιμασίες και πειρασμούς, εν τούτοις με το αγωνιστικό του φρόνημα κατορθώνει τελικά να νικά το κακό και να βγαίνει αλώβητος από το πύρινο καμίνι των δυσκολιών και των θλίψεων.

Επιπλέον, τόνισε ότι οι Χριστιανοί κάθε εποχής, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τους ποικίλους κινδύνους και τα αδιέξοδα της ζωής, εκζητούν με θέρμη και βαθιά πίστη από τους Αγίους να τους διασώσουν, αφού με τη δυνατή πρεσβεία και τη μεσιτεία τους γίνονται νοητές κλίμακες μεταξύ Θεού και ανθρώπων και συμβάλλουν σημαντικά στο έργο της σωτηρίας των πιστών. Προέτρεψε, τέλος, τους πολυπληθείς προσκυνητές να θέσουν στη ζωή τους τον υψηλό στόχο του αγιασμού και της σωτηρίας, καθότι αυτός είναι ο προορισμός κάθε ανθρώπου, υποστηρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος στόχος δεν είναι ακατόρθωτος, αλλά εφικτός αρκεί να καταβάλλουμε προσπάθειες όχι απλώς γιά να γίνουμε καλοί και πετυχημένοι άνθρωποι, αλλά αγιασμένοι ήδη από αυτόν τον κόσμο, που θα επιβεβαιώνουμε και θα ομολογούμε την ύπαρξη του Θεού και τη βασιλεία Του.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος με καρδιακούς λόγους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους φιλοξενούμενους Αρχιερείς, υπογραμμίζοντας την μεγάλη αξία της κοινωνίας των προσώπων, η οποία νοηματοδοτεί ουσιαστικά την ενότητα που καλλιεργεί η πίστη μας, και επιτυγχάνεται με την εκούσια και συνειδητή μετοχή μας στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Οι πνευματικές αυτές ευκαιρίες, είπε, δίνουν ανάσα στον ταλαιπωρημένο σύγχρονο άνθρωπο, επειδή μέσα στη θλιβερότητα της καθημερινότητας ανατροφοδοτούν τις δυνάμεις των πιστών, προκειμένου να συνεχίζουμε όλοι υπομονετικά τον αγώνα μας στον πολυτάραχο στίβο της ζωής.

Με την παρουσία τους τίμησαν τις κορυφαίες λατρευτικές εκδηλώσεις στο νησί ο Έπαρχος, ο Δήμαρχος, ο Ταξίαρχος της Λήμνου, οι Διοικητές των Στρατοπέδων, ο Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων και Συλλόγων.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα

     

 

           

Φωτογραφίες: Διογένης Τσιπουρίδης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων