13/04/2022 13/04/2022 Η Ιερά Μητρόπολή Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου γνωστοποιεί στους ευσεβείς χριστιανούς ότι, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν στη Λήμνο εκκλησιαστικές εκδηλώσεις, που αφορούν στην τιμή της εορτής και της ιεράς εικόνος της Παναγίας της «Κακαβιώτισσας», η οποία αποτελεί έμβλημα και πνευματική αναφορά του νησιού και εορτάζεται πανηγυρικά στο φυσικό σπήλαιο του όρους Κάκαβος, όπου είχε...
13 Απριλίου, 2022 - 16:42
Τελευταία ενημέρωση: 13/04/2022 - 16:46

Η Λήμνος γιορτάζει την Παναγία την Κακαβιώτισσα για πρώτη φορά

Διαδώστε:
Η Λήμνος γιορτάζει την Παναγία την Κακαβιώτισσα για πρώτη φορά

Η Ιερά Μητρόπολή Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου γνωστοποιεί στους ευσεβείς χριστιανούς ότι, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν στη Λήμνο εκκλησιαστικές εκδηλώσεις, που αφορούν στην τιμή της εορτής και της ιεράς εικόνος της Παναγίας της «Κακαβιώτισσας», η οποία αποτελεί έμβλημα και πνευματική αναφορά του νησιού και εορτάζεται πανηγυρικά στο φυσικό σπήλαιο του όρους Κάκαβος, όπου είχε βρεθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Σεβ. Ποιμενάρχης, έχοντας δεχθεί επί διετίαν επίμονες παρακλήσεις και αιτήματα χριστιανών, για να ενεργήσει, ώστε να μπορούν να προσκυνούν την αγία και θαυματουργή εικόνα και όσοι αδυνατούν να ανέβουν στο σπήλαιο, επικοινώνησε με την οικογένεια, που έχει την παράδοση να την φυλάσσει, με σκοπό να εξυπηρετηθεί αυτή η ανάγκη. Η οικογένεια αποδέχθηκε πρόθυμα την πρόταση του Σεβασμιωτάτου και δέχθηκε να μεταφέρεται για να εορτάζεται με πανηγυρικό εσπερινό, όπως προβλέπει το εκκλησιαστικό τυπικό, κατά την παραμονή της εορτής της, στην Ενορία της Παναγίας του Τσας στην πόλη της Μύρινας.

Επομένως για πρώτη φορά την παραμονή της εορτής, Δευτέρα της Διακαινησίμου, 25 Απριλίου και ώρα 19.00, οι Εφημέριοι όλων των Ενοριών του νησιού, προεξάρχοντος του Σεπτού τους Ποιμενάρχου κ. Ιεροθέου, θα υποδεχθούν τιμητικά την ιερή εικόνα της Παναγίας στα προπύλαια του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μυρίνης, και εν συνεχεία θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

Όσοι χριστιανοί αισθάνονται την ανάγκη να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Κακαβιώτισσας στην εορτή της, έχουν πλέον την ξεχωριστή αυτή ευλογία και δυνατότητα να προσέλθουν στο Ναό της Παναγίας στην πρωτεύουσα του νησιού.

Ανήμερα της εορτής, Τρίτη της Διακαινησίμου 26 Απριλίου και ώρα 07.00, θα τελεσθεί με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο σπηλαιώδες ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Κακαβιωτίσσης, στο όρος Κάκαβος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου.

Ο εορτασμός αυτός καθιερώνεται από φέτος με προσωπική μέριμνα του Σεβασμιωτάτου, ως τοπική εκκλησιαστική εορτή για να τιμάται αφ’ ενός το πολυσέβαστο πρόσωπο της Θεοτόκου και αφ’ ετέρου για να γίνεται γνωστό πανελληνίως το ιερότατο αυτόεκκλησιαστικό κειμήλιο, που φυλάσσεται στο νησί μας και αποτελεί σημείο αναφοράς του Θρησκευτικού Τουρισμού στον τόπο μας.

Πανήγυρις Κακαβιώτισσας (1)

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων