23/05/2022 23/05/2022 Με την άδεια και την ευλογία του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, βρέθηκε στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, προκειμένου να τελέσει, όπως και παλαιότερα ως Πρωτοσύγκελλος, την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της μνήμης των 118 ετών από τα εγκαίνια του...
23 Μαΐου, 2022 - 13:30
Τελευταία ενημέρωση: 23/05/2022 - 13:32

Ο Μητροπολίτης Λήμνου στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Λήμνου στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας

Με την άδεια και την ευλογία του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, βρέθηκε στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, προκειμένου να τελέσει, όπως και παλαιότερα ως Πρωτοσύγκελλος, την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της μνήμης των 118 ετών από τα εγκαίνια του περικαλλούς Ιερού Ναού Αγ. Ιωάννου της πόλης, που είχαν γίνει την 21η Μαΐου 1904 από τον Άγιο Νεκτάριο Επίσκοπο Πενταπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος προσκεκλημένος από τον Δήμαρχο Μαρκοπούλου Μεσογαίας κ. Κωνσταντίνο Αλλαγιάνη.

Την παραμονή της μνήμης των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον κατάμεστο από πιστούς Καθεδρικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, με την συμμετοχή πολλών κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Εμπνευσμένα κατά την διάρκεια του εσπερινού μίλησε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Αγγελής, για την πνευματική διάσταση και σημασία των ιερών εγκαινίων, ενώ ακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτάνευση των ιερών εικόνων του Αγ. Νεκταρίου και των εορταζομένων αγίων.

Την επομένη και κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας αναφέρθηκε στις μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας, που η Εκκλησία συγκατέλεξε στους χορούς των αγίων της. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στο αμφισβητούμενο, ως προς την αγιότητα, πρόσωπο του αυτοκράτορος Κωνσταντίνου, αφού ως γνωστόν σημαδεύτηκε από σκληρά γεγονότα και μεγάλα εγκλήματα, τα οποία ως άγιο δεν μπορούν να τον χαρακτηρίζουν.

Με θεολογικές αναφορές ο Σεβασμιώτατος διευκρίνισε όμως, ότι η ιστορία τον χαρακτήρισε Μέγα και η Εκκλησία άγιο, επειδή η αναμαρτησία δεν αποτελεί προϋπόθεση για την αγιότητα, ούτε η δεύτερη είναι κατόρθωμα προσωπικό κάποιων, αλλά δώρο του Θεού σε όσους Τον ποθούν και καταφέρνουν ανιχνεύοντας την κλήση Του, να κοινωνούν μαζί Του.

Ο Θεός είναι Άγιος, συμπλήρωσε, και γι’ αυτό οι κοινωνούντες μαζί Του αγιάζουν. Γιαυτό και το μεγάλο μήνυμα της εορτής των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι, ότι η Εκκλησία μέσα στον κόσμο αποτελεί έμπρακτο εργαστήριο αγιότητος. Τέλος, προέτρεψε τους πιστούς να εμπιστεύονται την Εκκλησία, χωρίς να στηρίζονται σε επιφανειακά και ανθρωποκεντρικά κριτήρια της λογικής, διαχωρίζοντας τις θέσεις τους.

Η πανηγυρική Θ. Λειτουργία ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου προς τον οικείο Μητροπολίτη και προς τον Δήμαρχο της πόλεως, ο οποίος με απόφαση του Δ.Σ. τίμησε τον Ποιμενάρχη μας για την δεκαετή παρουσία του και φιλανθρωπική και κοινωνική προσφορά του στην πόλη, κάτω από τις ζωηρές επευφημίες της έκδηλης στο πρόσωπό του αγάπης και σεβασμού των πιστών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων