25/09/2023 25/09/2023 Kατά το τριήμερο 19-21 Σεπτεμβρίου 2023, o Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Πατμίου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, επισκέφθηκε την Πάτμο, προκειμένου να συνεορτάσει την μνήμη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πλάτωνος του Πατμίου, κατά σάρκα συγγενούς του Μητροπολίτη Λαγκαδά, στον Ιερό Ναό που ανήγειρε προς τιμήν του Αγίου,...
25 Σεπτεμβρίου, 2023 - 16:32
Τελευταία ενημέρωση: 25/09/2023 - 16:02

Ο Μητροπολίτης Λήμνου στον εορτασμό του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πλάτωνος του Πατμίου

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Λήμνου στον εορτασμό του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πλάτωνος του Πατμίου

Kατά το τριήμερο 19-21 Σεπτεμβρίου 2023, o Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Πατμίου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, επισκέφθηκε την Πάτμο, προκειμένου να συνεορτάσει την μνήμη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πλάτωνος του Πατμίου, κατά σάρκα συγγενούς του Μητροπολίτη Λαγκαδά, στον Ιερό Ναό που ανήγειρε προς τιμήν του Αγίου, ο μακαριστός Επίσκοπος Τράλλεων κυρός Ισίδωρος.

Το πρωί της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα εορτής της ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Νεοφανούς Οσίου Αμφιλοχίου του Πατμίου, τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στην Γυναικεία Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Πάτμου, την οποία ίδρυσε και κατηύθυνε πνευματικά ο Όσιος (+ 1970).

Της ευχαριστιακής Συνάξεως προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, ενώ συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αμορίου κ. Νικηφόρος και Στρατονικείας κ. Στέφανος. Επίσης, συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλόχιος, Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και πλήθος άλλων κληρικών.

Στη συνέχεια, ακολούθησε μοναστηριακή δοχή στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την παλαίφατο και ιστορική Πατριαρχική Ιερά Μονή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, το ιερότατο σπήλαιο της Αποκαλύψεως και άλλα ιερά προσκυνήματα του νησιού.

Παραμονή της εορτής του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πλάτωνο

Το εσπέρας της Τετάρτης 20.9.2023, παραμονή της εορτής του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πλάτωνος, τελέσθηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος, συμπροσευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δωδώνης κ. Χρυσόστομου, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι Εθνοϊερομάρτυρες, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά είπε, με τον πνευματικό τους αγώνα έριξαν φως στα σκοτάδια της εποχής τους και με την ύψιστη προσφορά του αίματός τους καλλιέργησαν το φρόνημα της ελευθερίας, το οποίο ύστερα από χρόνια οδήγησε στην απελευθέρωση του γένους μας.

Πανηγυρικός Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία

Την επομένη, Πέμπτη 21.9.2023, κατά την αγιώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκε Πανηγυρικός Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Ποιμενάρχη και συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων και Ξάνθης κ. Παντελεήμων, οι πατέρες της Ιεράς Μονής, κληρικοί από διάφορες Ιερές Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, καθώς και πλήθος πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων εξαίροντας τη μορφή του Αγίου Πλάτωνος τόνισε την πλούσια δράση του στη Μακεδονία και στον Πόντο. Ακολούθως, εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του στους Σεβ. Αρχιερείς για την παρουσία τους, ενώ ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος, αφού ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, διερμηνεύοντας την ευγνωμοσύνη των παρισταμένων Αρχιερέων για τη σπουδαία πνευματική ευκαιρία, υπογράμμισε πως ταξίδεψε από τη Λήμνο στην Πάτμο, όχι μόνο για να ανταποκριθεί στην τιμητική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου κ. Πλάτωνος, αλλά και για να προσκυνήσει με ευγνωμοσύνη, εκ μέρους του Λημνιακού Λαού, την εικόνα και τον τόπο που γέννησε τον εορταζόμενο Εθνοϊερομάρτυρα, καθώς κατά τα χρόνια του Οθωμανικού ζυγού ο άγιος εργάστηκε φιλόπονα στηρίζοντας και νουθετώντας το Λαό, από τη θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου, που κατείχε επί της αρχιερατείας του τότε Μητροπολίτη Λήμνου κυρού Αθανασίου.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

     

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων