06/10/2019 06/10/2019 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατά την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκαν κατά το διήμερο 5-6 του τρέχοντος μηνός Οκτωβρίου ε.έ., τα Εγκαίνια του Καθολικού της Γυναικείας Ιεράς Μονής του Αγίου Θεοδώρου Γαβρά, η οποία και ευρίσκεται εις την περιοχή των Πέντε Βρύσεων του Λαγκαδά. Το εσπέρας της παραμονής, Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά,...
06 Οκτωβρίου, 2019 - 15:54
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2019 - 16:02

Εγκαίνια του Καθολικού της Γυναικείας ΙΜ του Αγ. Θεοδώρου Γαβρά

Διαδώστε:
Εγκαίνια του Καθολικού της Γυναικείας ΙΜ του Αγ. Θεοδώρου Γαβρά

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατά την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκαν κατά το διήμερο 5-6 του τρέχοντος μηνός Οκτωβρίου ε.έ., τα Εγκαίνια του Καθολικού της Γυναικείας Ιεράς Μονής του Αγίου Θεοδώρου Γαβρά, η οποία και ευρίσκεται εις την περιοχή των Πέντε Βρύσεων του Λαγκαδά.

Το εσπέρας της παραμονής, Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, προσεκόμισε στον υπό εγκαινιασμό Ιερό Ναό, τα Μαρτυρικά Λείψανα όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξις προς καταρτισμό αυτών, τοποθετώντας τα επί του Αγίου Δισκαρίου εις την Αγία και Ιερά Τράπεζα, ψάλλοντας τα Μαρτυρικά Τροπάρια της Ακολουθία της υποδοχής των Λειψάνων εντός του Ιερού Βήματος.

Εν συνεχεία ετελέσθη ο Εσπερινός των Εγκαινίων παρουσία πολλών κληρικών και πλήθους πιστών, στο τέλος του οποίου ο Σεβασμιώτατος ομίλησε περί της σημασίας των Εγκαινίων ενός νέου Ναού για την ζωή των Πιστών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην μεγάλη Πίστη που είχαν οι πρόγονοι μας και ιδίως εκείνοι που αναγκάστηκαν και ξεριζώθηκαν από τις αλησμόνητες Πατρίδες του Πόντου, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς και στους νεομάρτυρες εκείνης της περιόδου με πρώτο το νέοκατατεχθέντα Άγιο Ιερομάρτυρα Πλάτωνα Αϊβαζίδη, Πρωτοσύγκελλο των Ιερών Μητροπόλεων Καστορίας και Αμασείας, που μαρτύρησε στην Αμάσεια του Πόντου.
Ανήμερα της Κυριακής, 06 Οκτωβρίου ε.έ., τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου, εις την οποία εψάλλησαν ο Αναστάσιμος Κανόνας του Βαρέως Ήχου, ο Κανόνας των Εγκαινίων σε Ήχο Δ΄ και ο Κανόνας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Γαβρά σε Ήχο Ά, και εν συνεχεία ακολούθησε η Τελετή Εγκαινίων του Ναού και η Πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Καθ΄ όλη την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών του διημέρου ετέθησαν προς προσκύνημα η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Χρυσοκεφάλου, την οποία και μεταφέραν οι πρόσφυγες το 1922 από την Τραπεζούντα του Πόντου και φυλάσσετε πλέον εις τον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεο0τόκου Πέντε Βρύσεων, το Σεπτό Λείψανο του Αγίου Ιερομάρτυρος Νικολάου του Νέου, καθώς επίσης και ο Σταυρός του τελευταίου Μητροπολίτου Τραπεζούντας και εν συνεχεία Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου (Φιλιππίδη).

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιδρύματος «Αγίου Θεόδωρου του Γαβρά», κα. Μαστορίδου Κυριακή, αντιπροσωπίες των Ποντιακών Συλλόγων Έδεσσας και Λαγκαδά, καθώς επίσης και Μοναχές εκ διαφόρων Μονών της Μακεδονίας.
Στην σύντομη προσλαλιά του προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, εξέφρασε χαρμόσυνους λόγους για την σημερινή ημέρα συγχαίροντας της Καθηγούμενη της Μονής, Αγνή Μοναχή και την Συνοδεία της για το έργο που επιτελούν, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε όλους εκείνους που είτε μέσα από Ίδρυμα, είτε μέσα από την εθελοντική τους παρουσία βοήθησαν για την σημερινή μεγάλη ημέρα των Εγκαινίων.

Καταλήγοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος έκανε ειδική αναφορά στο πρόσωπο του Μακαριστού Ιερομονάχου Μαξίμου Ιβηρίτου του εκ Τραπεζούντας καταγομένου, ο οποίος και είναι ο πρώτος Κτήτωρ της Μονής, ενώ μέσα σε κλίμα συγκινήσεως παρέδωσε στην Ηγουμένη της Μονής Αγνή Μοναχή, προς Ευλογία και πνευματική ενίσχυση των προσκυνητών, την Bακτηρία και την Εικόνα του Αγίου Ιερομάρτυρος Νικολάου του Τραπεζουντίου, ενός φλογερού ποιμένα της Αμασείας που χειροτονήθηκε και Επίσκοπος μαρτυρώντας με τραγικό τρόπο (ενταφιάστηκε ζωντανός) το 1920 από τους Τούρκους. Η μνήμη του μεταφυτεύτηκε από τους πρόσφυγες στην Θεσσαλονίκη, οι οποίοι τον τιμούνε στις 14 Φεβρουαρίου, με μέριμνα των οποίων συντάχθηκε ο Βίος και η Ακολουθία του, από μακαριστό Μοναχό Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη.
Ακολούθησε Πολιτιστική Εκδήλωση με Ποντιακά συγκροτήματα από όλη την Μακεδονία, την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα «Άγιος Θεόδωρος του Γαβρά» με τη συμμέτοχη επώνυμων λυράρηδων και τραγουδιστών, την οποία και προλόγισαν μουσικά δύο κληρικοί της Μητροπόλεως μας, ο Αρχιμ. π. Ιωάννης Αρσενιάδης στην Λύρα και ο Πρεσβύτερος π. Θεόδωρος Πασχαλίδης στο Τραγούδι, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε η Πρόεδρος αυτού κα. Μαστορίδου Κυριακή.

Για τις φωτογραφίες πατήστε εδώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων