28/10/2019 28/10/2019 Σε ένα κλίμα γεμάτο από Εθνική Υπερηφάνεια τιμήθηκε εις την πόλη του Λαγκαδά, η μεγάλη Εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά και τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Αγίας Σκέπης, της και Υπερμάχου Στρατηγού του γένους μας, Ελευθερωτρίας Υπεραγίας Θεοτόκου. Το πρωί της Δευτέρας, 28η Οκτωβρίου,...
28 Οκτωβρίου, 2019 - 16:22
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2019 - 16:32

Μητρ. Λαγκαδά: “Η ιστορία μας είναι διδάσκαλος όλων μας”

Διαδώστε:
Μητρ. Λαγκαδά: “Η ιστορία μας είναι διδάσκαλος όλων μας”

Σε ένα κλίμα γεμάτο από Εθνική Υπερηφάνεια τιμήθηκε εις την πόλη του Λαγκαδά, η μεγάλη Εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά και τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Αγίας Σκέπης, της και Υπερμάχου Στρατηγού του γένους μας, Ελευθερωτρίας Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το πρωί της Δευτέρας, 28η Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Επισήμου Δοξολογίας επί του εορτασμού της Ιστορικής Επετείου, εις τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, που προσήλθε με αγάπη για να τιμήσει την εορτή της Αγίας Φωτοφόρου Σκέπης και παράλληλα όλους εκείνους, οι οποίοι με αυταπάρνηση και Πίστη, θυσιάστηκαν για τα ιδανικά και την Ελευθερία της Πατρίδος μας, γράφοντας μία από τις σημαντικότερες και ενδοξότερες σελίδες της παγκοσμίου ιστορίας της, παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού Ξηράς, αντιπροσωπίες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά με τις Γαλανόλευκες Σημαίες ανά χείρας καθώς επίσης και οι Πολιτιστικοί – Αθλητικοί Σύλλογοι ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και τα διακριτικά τους λάβαρα.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε διδακτικώτατα ο κ. Παναγιώτης Μητσόπουλος, Καθηγητής του Γενικού Λυκείου Λαγκαδά, ο οποίος με μεστό λόγο συνέδεσε τα γεγονότα της περιόδου εκείνης με τη σημερινή εποχή, τονίζοντας ιδιαιτέρως την σημασία της διαφυλάξεως των αξιών που άφησαν οι πρόγονοι μας, ως εχέγγυα για την διατήρηση της Ελευθερίας της Πατρίδος μας. Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος και αφού συνεχάρη τον ομιλητή υπογράμμισε με έμφαση ότι «Είναι σημαντικό το «ΟΧΙ» και θα πρέπει να το έχουμε μέσα μας σε κάθε τι, που έρχεται να μας αφανίσει και να καταργήσει κάθε τι από αυτά που παραλάβαμε, από αυτά που είμαστε, από αυτά που θα πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας».

Η Ιστορία μας δεν είναι μία αποθήκη γνώσεων των γεγονότων εκείνης της εποχής, αλλά είναι ένας πολύτιμος διδάσκαλος όλων μας για το παρόν και μέλλον μας, και το Έπος του 1940, άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στην ιστορική διαδρομή του Έθνους μας, αποτελώντας πηγή πολλών προβληματισμών μέχρι και σήμερα”. Καταλήγοντας απευθυνόμενος προς τα παιδιά τα προέτρεψε να έχουν Πίστη στον Θεό, γενναίο φρόνημα και να κρατούν ψηλά την Ελληνική Σημαία και τα Λάβαρα του Πολιτισμού μας, δίνοντας το έναυσμα να ψάλλουν όλοι μαζί με μία φωνή τον Εθνικό μας Ύμνο.

Ακολούθησε κατάθεση Στεφάνων στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, ενώ οι εκδηλώσεις της σημερινής ημέρας, ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση, αντιπροσωπευτικών τμημάτων των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, των Πολιτιστικών και των Αθλητικών Συλλόγων της επαρχίας μας καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Την παραμονή της εορτής στην κεντρική αίθουσα του πνευματικού κέντρου της Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Λαγκαδά, επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στα Ελευθέρια της Πόλεως και στην εποποιία του 1940 με γενικό τίτλο «Μνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο…».

Κατά την διάρκεια της συγκινητικής εκδηλώσεως, της οποίας την ευθύνη και την παρουσίαση είχε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λαγκαδά κ. Αστέριος Καραγιοβάννης, ακούσθηκαν επίκαιρα τραγούδια της εποχής και εμβατήρια, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά «Ορφέας», καθώς επίσης επίκαιρες ομιλίες και απαγγελίες διηγημάτων από τις ένδοξες και ηρωικές περιόδους των δύο Απελευθερώσεων της πόλεως, κατά τα έτη 1912 και 1940.

Δείτε Φωτογραφικό Υλικό

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων