11/05/2019 11/05/2019 Με την προσήκουσα λαμπρότητα και μέσα στο λαμπρό κλίμα της Αναστάσιμης περιόδου που διανύουμε, τιμήθηκε εις την Αγιοτόκο πόλη της γενέτειρας τους, την Θεσσαλονίκη, η Ιερά Μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλαύων. Επίκεντρο των πανηγυρικών εκδηλώσεων ήταν ο περικαλλέστατος φερώνυμος Ναός προς τιμήν των Αγίων Αυταδέλφων στην περιοχή της Νέας Παραλίας, όπου...
11 Μαΐου, 2019 - 14:31
Τελευταία ενημέρωση: 11/05/2019 - 14:35

Στην Θεσσαλονίκη για την εορτή των Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου ο Μητρ. Λαγκαδά

Διαδώστε:
Στην Θεσσαλονίκη για την εορτή των Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου ο Μητρ. Λαγκαδά

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και μέσα στο λαμπρό κλίμα της Αναστάσιμης περιόδου που διανύουμε, τιμήθηκε εις την Αγιοτόκο πόλη της γενέτειρας τους, την Θεσσαλονίκη, η Ιερά Μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλαύων. Επίκεντρο των πανηγυρικών εκδηλώσεων ήταν ο περικαλλέστατος φερώνυμος Ναός προς τιμήν των Αγίων Αυταδέλφων στην περιοχή της Νέας Παραλίας, όπου το εσπέρας της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, και συνχοροστατούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου των Θεσσαλονικέων, ΠαναγιωτάτουΜητροπολίτου κ.κ. Ανθίμου.

Τοπρωί του Σαββάτου, 11 Μαΐουε.έ., τελέσθηκε κατόπιν σεπτής αδείας και ευλογίας του επιχώριου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι και των δύο Μητροπόλεων. Στην ομιλία του τόσο το εσπέρας της εορτής όσο και την κυριώνυμο ημέρα, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, αναφέρθηκε στην σπουδαία προσωπικότητα των σήμερα τιμωμένων Αγίων και το πολυδιάστατο έργο που επιτέλεσαν υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Άγιοι μας, οι οποίοι ξεκίνησαν από την γη της Μακεδονίας, δημιουργήσαν πολιτισμό, άλλαξαν το ρου της ιστορίας και οι καρποί του έργου τους καρποφορούν μέχρι σήμερα σε όλη την Ευρώπη».

Φωτογραφίες δείτε εδώ

Ο εορτασμός των Θεσσαλονικέων Αγίων, στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, πραγματοποιήθηκε εις φερώνυμο Ιερό Ναό της κωμοπόλεως του Περιβολακίου, προεξάρχοντος του ΣεβασμιώτατουΜητροπολίτουΤρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος και ομίλησε καταλλήλως προς το παριστάμενο εκκλησίασμα,που υπερπλήρωσε τον Ναό, για να τιμήσει με την παρουσία του αυτή, τους Μεγάλους Αυταδέλφους.

Εν συνέχεια ακολούθησε η καθ´ έτος τελούμενη Θεολογική Αγιολογική Ημερίδα αφιερωμένη στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, η οποία και πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού. Την έναρξη της Ημερίδος, πραγματοποίησε ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ενώ πρώτος εισηγητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. AndreyGuskov, με θέμα: «Το ζήτημα της μεταφράσεως των λειτουργικών κειμένων στις αρχές του 20ού αι. στη Ρωσία». Δεύτερη εισήγηση ήταν τηςΟσιολογιωτάτης Μοναχής NataliaSatoxina, η οποία και αναφέρθηκε στην «Πολιτιστική κληρονομία των αγίων ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Ρωσία. 19ος – 21ος αιώνας».
Μετά το πέρας των εισηγήσεων στην καταληκτήρια ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, έκανε αναφορά για την σπουδαιότητα του μεγάλου ιεραποστολικού έργου που επιτέλεσαν οι Θεσσαλονικείς Άγιοι στα Σλαβικά Έθνη, με το οποίο υπηρέτησαν το θέλημα του Θεού και οδήγησαν στο δρόμο της σωτηρίας τους λαούς των Σλαβικών χωρών, ενώ καταλήγοντας δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Τρύφωνα Τσομπάνη, ο οποίος είχε την επιμέλεια του Συνεδρίου και τον ΠανοσιολογιώτατοΑρχιμ. π. Παντελεήμονα Καλπιτζή, για την άρτια οργάνωση της όλης πανηγύρεως, καθώς επίσης και τους εισηγητές για τις σωστές αναπτύξεις των θεμάτων τους, μέσα από τις οποίες παρουσιάστηκαν πτυχές από το βίο, το έργο και την προσωπικότητα των δύο Αγίων Ισαποστόλων Θεσσαλονικέων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Φωτογραφίες δείτε εδώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων