09/10/2021 16/10/2021 Με αναφορές στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σήμερα αλλά και το έργο το οποίο καλείται να συνεχίσει στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, στην ξακουστή και Ελληνικότατη Μακεδονία μας, η  χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη κ. Πλάτωνος – Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Έμεινες μακριά από επιδείξεις και εγωισμούς” Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Στον Καθεδρικό Ιερό...
09 Οκτωβρίου, 2021 - 9:30
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2021 - 7:43

“Θα συνεχίσω το έργο στην ξακουστή και Ελληνικότατη Μακεδονία μας” – Η χειροτονία του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Πλάτωνος (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
“Θα συνεχίσω το έργο στην ξακουστή και Ελληνικότατη Μακεδονία μας” – Η χειροτονία του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Πλάτωνος (ΦΩΤΟ)

Με αναφορές στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σήμερα αλλά και το έργο το οποίο καλείται να συνεχίσει στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, στην ξακουστή και Ελληνικότατη Μακεδονία μας, η  χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη κ. Πλάτωνος – Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Έμεινες μακριά από επιδείξεις και εγωισμούς”

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, ο οποίος εξελέγη με 55 ψήφους κατά τη χθεσινή τελευταία ημέρα των τακτικών εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η σημερινή ημέρα δεν θύμιζε παλαιότερες χειροτονίες όπου συμμετείχε πλειάδα Ιεραρχών. Λόγω των υφιστάμενων μέτρων που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σερρών κ. Θεολόγου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Γλυφάδας κ. Αντώνιος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Φιλίππων κ. Στέφανος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος και οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Περιστερίου κ. Γρηγόριος και Θήρας κ. Αμφιλόχιος, καθώς και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Στην ομιλία του πριν την χειροτονία ο εψηφισμένος Μητροπολίτης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του Επισκοπικού αξιώματος τονίζοντας ότι έχει πλήρη αντίληψη στο έργο το οποίο καλείται να αναλάβει. “Ζούμε σε μια πολύ ταραγμένη εποχή. Ο άνθρωπος κινδυνεύει να πάθει διάσπαση της προσωπικότητάς του. Ο ποιμένας της εκκλησίας βλέπει μπροστά του εικόνες του Θεού. Όλα άξια της ίδιας αγάπης”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η κοινωνία και το ρόλο της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση τους. “Η Εκκλησία είναι κοινωνία με την αγαπητική της διάσταση. Η ανάγκη του ενός είναι και ανάγκες των άλλων. Το βάρος του ενός είναι και βάρος των άλλων. Το κλάμα τους κλάμα μας και η χαρά τους χαρά μας. Η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, οι φυσικές καταστροφές και η πανδημία δοκίμασαν τις αντοχές μας”

“Στα μέρη της ξακουστής και Ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας καλούμε να συνεχίσω το έργο του προκατόχου μου. Να υπηρετήσω το λαό του Θεού στη Μακεδονία μας”, ανέφερε για το νέο έργο το οποίο καλείται να αναλάβει.

Στη συνέχεια μίλησε για όσους στάθηκαν δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια της διακονίας του και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον μακαριστό Μητροπολίτη Τράλλεων κυρό Ισίδωρο, κατά σάρκα θείο του, τους μακαριστούς Αρχιεπισκόπους Αθηνών Σεραφείμ και Χριστόδουλο, αλλά και στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Τέλος αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη και στην στήριξη που του παρείχε ο Μακαιρώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος όλα αυτά τα χρόνια.

Στη σύντομη αντιφώνηση του ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος τόνισε στον Θεοφιλέστατο εψηφισμένο Μητροπολίτη ότι η Εκκλησία τον κάλεσε να ποιμάνει μια όμορφη επαρχία της Μακεδονίας μας και αναφέρθηκε στα αθόρυβα χρόνια της διακονίας του στα οποία έμεινε μακριά από επιδείξεις και εγωισμούς. Διακόνησεες τρεις Αρχιεπισκόπους. Αυτό λέει πολλά, σας ενδιαφέρει το έργο και όχι οι διακρίσεις”, τόνισε. “Καλείσαι να μεταλαμπαδεύσεις την πίστη και την αγάπη της Εκκλησία και τους ανθρώπους”, κατέληξε.

Ακολούθησε η χειροτονία όπου όλοι αναφώνησαν το ΑΞΙΟΣ!

 

Φωτογραφίες από τη χειροτονία: Χρήστος Μπόνης

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων (Κρικρής) εγεννήθη στην Ιερά νήσο της Πάτμου το έτος 1962, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές και απεφοίτησε από την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή. Το έτος 1977 εισήχθη ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και τον Απρίλιο του 1979 εκάρη μοναχός υπό του θείου του, μακαριστού Καθηγουμένου Ισιδώρου (μετέπειτα Επισκόπου Τράλλεων), λαβών το όνομα Πλάτων, προς τιμήν του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πλάτωνος Αϊβαζίδου, συγγενούς εκ πατρός του. Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος της Μονής, Κατηχητής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου και ασχολήθηκε με την παλαιογραφία στην Πατμιακή Βιβλιοθήκη.

Χειροτονηθείς Διάκονος το 1983, διορίσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 1985, υπηρετήσας στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου, αναπτύξας πλούσια πνευματική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της ενοριακής ποιμαντικής. Επί δεκαετίαν εξέδιδε και διηύθυνε το μηνιαίο περιοδικό «Ενοριακή Διακονία». Το 1997 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου έως σήμερα διακονούσε ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημήτρίου Αμπελοκήπων, τον οποίον εξωράισε, επεράτωσε δε και εξόπλισε Ενοριακό Ξενώνα Φιλοξενίας, ιδρύσας εντός αυτού Παρεκκλήσιο προς τιμήν της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Σπούδασε Θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ζωηρό το ενδιαφέρον του για την Εκκλησιαστική Ιστορία και την σχέση της Εκκλησίας με το Γένος. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1996-1998). Το επόμενο έτος έλαβε Δίπλωμα Ειδίκευσης (master) στον τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Δογματικής Θεολογίας με τον βαθμό Άριστα. Το 2002 εκπονήσας διδακτορική διατριβή ανεκηρύχθη αριστούχος Διδάκτωρ Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Επί τετραετίαν υπηρέτησε ως Συνεργάτης του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Αρχισυντάκτης της εφημερίδος «Εκκλησιαστική Αλήθεια». Από το 1998 έως σήμερον υπηρετεί ως Γραμματεύς του Ιδιαιτέρου Γραφείου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου και του νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Εισηγητής της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων, Υπεύθυνος του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών και Επιμελητής εκδόσεως των «Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Είναι μέλος της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λογοτεχνικής Εταιρείας και συμμετέσχε σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές, συνδιασκέψεις και συνέδρια. Δίδαξε σε σχολές γονέων και σε συνάξεις φοιτητών και επιστημόνων. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά, έχει δώσει διαλέξεις και έχει συγγράψει μελέτες θεολογικού και ιστορικού κυρίως ενδιαφέροντος.

Την 8η Οκτωβρίου 2021 εξελέγη υπό του Σεπτού Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, λαμβάνοντας κατά την εκλογική διαδικασία 55 ψήφους.

Παρακολουθήστε το Μεγάλο Μήνυμα του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων