20/12/2020 20/12/2020 Το Τεσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά κυρού Ιωάννη τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά Θεσσαλονίκης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο ο οποίος προεξήρχε και στην Θεία Λειτουργία ενώ είναι και τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης μετά την κοίμηση του μακαριστού. Συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος...
20 Δεκεμβρίου, 2020 - 9:50
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2020 - 13:58

Το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του Μητροπολίτη Λαγκαδά

Διαδώστε:
Το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του Μητροπολίτη Λαγκαδά

Το Τεσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά κυρού Ιωάννη τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά Θεσσαλονίκης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο ο οποίος προεξήρχε και στην Θεία Λειτουργία ενώ είναι και τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης μετά την κοίμηση του μακαριστού. Συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος.

Παρακολουθήστε:

Διαβάστε το σχετικό Δελτίο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως: 

Μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως, τελέσθηκε το πρωί της Κυριακής, 20 Δεκεμβρίου 2020, η θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

Στις ιερές Ακολουθίες, οι οποίες τελέσθηκαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, εκ των υγειονομικών αρχών μέτρα προστασίας, λόγω της πανδημίας covid-19, χοροστάτησε ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, συμπροσευχομένου από του ιερού Βήματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μετρών και Αθύρων κ.κ. Δημητρίου. Συμπροσευχητικώς παρίσταντο επίσης, λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων, μόνον οι ολίγοι κατά σάρκα συγγενείς του αοιδίμου Ιεράρχου καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, ως εκπρόσωπος του φιλαγίου λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά .

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος και αναφέρθηκε στην αναγνωσθείσα κατά την θεία Λειτουργία Ευαγγελική Περικοπή, την οποία συνδύασε με συγκινητικό λόγο για τον μακαριστό Ποιμενάρχη της τοπικής Εκκλησίας του Λαγκαδά κυρό Ιωάννη χαρακτηρίζοντας τον μεταξύ άλλων «ως άνθρωπο του Θεού, άνθρωπο της αγάπης, της προσφοράς, της προσευχής, των έργων και λάτρη της εκκλησιαστικής τάξεως με λόγο αγιοπατερικό, κρυστάλλινο και φρόνημα εκκλησιαστικό».

«Όποιος τον πλησίαζε, γευόταν από τους καρπούς της αγάπης του και διδασκόταν από τον λόγο του. Όταν λειτουργούσε ευρισκόμενος μπροστά στην Αγία Τράπεζα, ευθυτενής, νηπτικός, πατερικός, προσευχητικός, ιεροπρεπής, έκανε τους συλλειτουργούς του να βιώνουν από αυτή την ζωή το μυστήριο της Βασιλείας του Θεού».
«Εμείς όλοι κλίνουμε «γόνυ καρδίας» και συντετριμμένοι παρακαλούμε τον αείμνηστο πνευματικό μας πατέρα, τώρα που βρίσκεται στο απάνεμο λιμάνι της Βασιλείας των Ουρανών, να πρεσβεύει και να μεσιτεύει για εμάς, εκτελώντας εν μετανοία τις εντολές του Κυρίου και τηρώντας τις δικές του πνευματικές νουθεσίες».

Προ της Απολύσεως του ιερού μνημοσύνου, ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, στην θεολογικώς εμπεριστατωμένη και συγκινησιακώς φορτισμένη γλαφυρά ομιλία του αναφέρθηκε με θερμούς λόγους στην προσωπικότητα, τα χαρίσματα και την μεγάλη προσφορά τόσο στην Εκκλησία όσο και στην τοπική Κοινωνία της Μητροπόλεως Λαγκαδά, του αοιδίμου Ποιμενάρχου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «με αισθήματα κατά Θεόν ελπίδος και αγάπης πολλής προσευχηθήκαμε σήμερα με θερμή καρδία, το μικρό, ένεκα της ενεστώσης ανάγκης, ποίμνιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπητού αδελφού μας, Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, ο οποίος, « σαββατίσας τη σαρκί» αναπαύεται από τεσσαρακονθημέρου εν χώρα ζώντων, εν τη Βασιλεία των ουρανών .

Ο αδελφός μας Μητροπολίτης Ιωάννης, εργάσθηκε φιλόπονα με πολλή πίστη και υπομονή στο γεώργιο της Εκκλησίας μας , παρέχοντας τον ίδιο του εαυτό ως υπόδειγμα καλού ποιμένος,φιλοστόργου πνευματικού πατρός, ιεροπρεπούς λειτουργού, διδασκάλου των ευαγγελικών αληθείων, ακαταβλήτου εργάτου του Ευαγγελίου. Τα έργα του και η προσφορά του ήταν πολλαπλάσια και πολύ ανώτερα των ολίγων ετών που εποίμανε την τοπική Εκκλησία του Λαγκαδά . Αληθώς ο αοίδιμος Μητροπολίτης Ιωάννης « τελειωθείς εν ολίγω επλήρωσε χρόνους μακρούς.» (Σοφ. Σολ.δ,10). « Ως τω Κυρίω έδοξεν, ούτω και εγένετο. Είη το όνομα του Κυρίου ευλογημένον εις τους αιώνας.(Ιώβ 1,21)»

Οι τελευταίες επί γης μαρτυρικές ημέρες του απετέλεσαν το επισφράγισμα της ολιγοχρονίου μεν, θυσιαστικής δε και γεμάτης από ενδιαφέρον και μέριμνα υπέρ της Εκκλησίας ζωής του. Κηδόμενος της ευσταθείας και του ονόματος της Εκκλησίας μας, η οποία ευρίσκεται τότε εν μέσω κλύδωνος αδίκου και πονηρού,θυσιαστικώς παρημέλησε αγαθού μεγάλου, της προσωπικής του δηλαδή υγείας

Κατέλιπε όμως μία μεγάλη πνευματική κληρονομιά και στην τοπική Εκκλησία την οποία επί δεκαετία θεοφιλώς εποίμανε, στην Εκκλησία του Χριστού αλλά και εις τα πνευματικά αυτού τέκνα. Αυτήν την ιερά παρακαταθήκη θα πρέπει εκείνα τώρα να αξιοποιήσουν πνευματικώς και να επαυξήσουν σε σύνεση και σεμνότητα. Διότι κατ’ αλήθειαν αυτό σημαίνει «τιμώ τον πνευματικό μου πατέρα». Σημαίνει ότι ακολουθώ όσα άγια, αυθεντικά, ειλικρινή, ευαγγελικά πνευματικά είδα στην ζωή του. Σημαίνει ότι τά αγιοπρεπή έργα που διδάχθηκα από αυτήν την αναστροφή τα συνεχίζω με εκκλησιαστικό φρόνημα, τα καλλιεργώ με υπομονή, τα επαυξάνω με ταπείνωση, χωρίς ιδιοτέλειες και στοχεύσεις αλλά πάντοτε προς δόξαν Θεού και έπαινο της Εκκλησίας».

Ευχόμεθα έκ μέσης αλγούσης αλλά και ελπιζούσης καρδίας εις τον Άγιον Θεόν ο αείμνηστος Μητροπολίτης, αδελφός και συλλειτουργός μας κυρός Ιωάννης να εύρει ανάπαυσιν και χαράν ενώπιον του δικαιοκρίτου αλλά και πολυευσπλάχνου Θεού. Ευχόμεθα και προσευχόμεθα και διά την απορφανισθείσα τοπική Εκκλησία, τον ευλαβή κλήρο και τον φιλόχριστο λαό. Είθε ο θείος της Εκκλησίας Δομήτωρ, ο Κύριος του Αμπελώνος Του, ο Σωτήρας του κόσμου Ιησούς Χριστός συντόμως να αποστείλει νέον Ποιμενάρχην εις την ολκάδα Του, έμφορούμενον από δυνατή πίστη, αγιότητα βίου, ευαγγελικό ήθος, ομολογιακό φρόνημα, ειλικρίνεια χαρακτήρος, υψηλούς πνευματικούς οραματισμούς, πλατυσμόν καρδίας, ακατάβλητη εργατικότητα και οξυδέρκεια ώστε να συνεχίσει το μεγαλόπνοο έργο που κατέλιπε ως πολύτιμη και ιερά παρακαταθήκη ο Μητροπολίτης Ιωάννης, ο οποίος επήυξησε και συνέχισε το σπουδαίο έργο του αλήστου μνήμης αγίου προκατόχου του, Μητροπολίτου Σπυρίδωνος».

Ακολούθησε Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, ο οποίος και ευρίσκεται όπισθεν του Ιερού Βήματος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων