16/08/2020 16/08/2020 Στο γεγονός ότι η Παναγία δεν εγκατέλειψε ποτέ τον κόσμο καθώς και στο ότι δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, ούτε και να αισθανόμαστε ότι πορευόμαστε μόνοι -ότι μας ξέχασε ο Άγιος Θεός ή ότι μας παράτησε η Κυρία Θεοτόκος- στάθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος στο Θεομητορικό μήνυμα που απηύθυνε προς...
16 Αυγούστου, 2020 - 19:14
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2020 - 18:36

«Αλοίμονο μας αν πιστέψουμε ότι μας παράτησε η Θεοτόκος»

Διαδώστε:
«Αλοίμονο μας αν πιστέψουμε ότι μας παράτησε η Θεοτόκος»

Στο γεγονός ότι η Παναγία δεν εγκατέλειψε ποτέ τον κόσμο καθώς και στο ότι δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, ούτε και να αισθανόμαστε ότι πορευόμαστε μόνοι -ότι μας ξέχασε ο Άγιος Θεός ή ότι μας παράτησε η Κυρία Θεοτόκος- στάθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος στο Θεομητορικό μήνυμα που απηύθυνε προς τον Ιερό Κλήρο και τον Ευσεβῆ Λαό της Ιεράς Μητροπόλεως του.

Συγκεκριμένα, συνέγραψε τα εξής:

«Αγαπητοί μου,

Μέσα στο ζωηρό φως του καλοκαιριού προβάλλει το ολοφώτεινο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου! Η Βασίλισσα του κόσμου, η δόξα των Αρχαγγέλων, η προστάτιδα κάθε ψυχής θλιβομένης, η μάνα όλων μας έρχεται στο θρόνο Της στους Ναούς μας και τις καρδιές μας, για να κυριαρχήσει η Χάρη Της και η χαρά Της.
Το λέγαμε και πέρισυ. Παράδοξο το γεγονός! Η Κυρία Θεοτόκος εξέρχεται του κόσμου αυτού, πεθαίνει, η Εικόνα Της αποτυπώνει Εξόδιο Ακολουθία, Κηδεία μεγαλοπρεπή και συνάμα σεμνή και ειρηνική, κι εμείς χαιρόμαστε! Και πέρισυ μεν τονίσαμε πως αυτό συμβαίνει γιατί με την Κοίμηση της Θεοτόκου ο θάνατος αποδεικνύεται ένας νικημένος εχθρός, που προσωρινά μόνον μπορεί να έχει αποτελέσματα επάνω μας, καθώς προορισμός μας είναι η Κοινή Ανάσταση. Αναδεικνύεται η πραγματικότητα της αιώνιας ζωής μέσα στην ατελεύτητη χαρά του Παραδείσου. Διαπιστώνεται πως ένας άνθρωπος, συνεργαζόμενος με τον Άγιο Θεό, μπορεί να γίνει Θεάνθρωπος κατά Χάρη.

Φέτος πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο σε αυτό που το Απολυτίκιο της Εορτής μας τονίζει. «Εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε»! Μπορεί να γεύτηκες θανάτου, μπορεί να έπαψες να ζεις βιολογικά, μπορεί να μην είσαι παρούσα και να μη σε βλέπουμε με τα μάτια του Σώματος, αλλά ακριβώς επειδή δεν σε κράτησε ο θάνατος, ακριβώς επειδή είσαι η μητέρα της ζωής, ακριβώς επειδή είσαι η μητέρα όλων μας δεν εγκατέλειψες ποτέ τον κόσμο, Θεοτόκε. Δεν μας εγκατέλειψες ποτέ, δεν μας άφησες ορφανούς, δεν επέτρεψες να αισθανθούμε την απόγνωση της μοναξιάς. Αντίθετα, εμείς πολλές φορές γυρίζουμε την πλάτη στο Θείο έλεος και πορευόμαστε στην απόγνωση της άρνησης και το σκότος του εγωιστικού μας θελήματος.

Στη ζωή του καθενός θα συμβούν πολλά και δύσκολα. Κανείς δεν έζησε στη γη αυτή χωρίς να γευτεί πόνο, κόπο, θλίψη ή και τα χειρότερα. Αλοίμονό μας αν πιστέψουμε ότι μας ξέχασε ο Άγιος Θεός, ότι μας παράτησε η Κυρία Θεοτόκος, ότι αγωνιζόμαστε μόνοι! Μπορεί να λυσσομανά ο εχθρός μας διάβολος και να μεθοδεύει δεινά δυσπερίγραπτα και πρωτοφανή, που να μας κλονίζουν και να μας δημιουργούν φόβο και αβεβαιότητα. Ο Χριστός μας τα ανέχεται, επιτρέποντας μόνον όσα αντέχουμε, γιατί γνωρίζει ότι με τον αγώνα μας ενάντια σε όλα αυτά ωριμάζουμε πνευματικά, αποκτούμε εμπειρίες Χάριτος και εδραιωνόμαστε ακόμη περισσότερο στην αγκαλιά του Θεού και Πατρός. Και η Κυρία Θεοτόκος, μέσα σε αυτές τις δυσκολίες, όταν δοκιμαζόμαστε περισσότερο, τότε αποδεικνύεται η στοργική μητέρα όλων μας. Τότε απλώνει προστατευτικά το μαφόρι Της και μας καλύπτει από κάθε επιβουλή του εναντίου. Τότε περισσότερο πιεστικά παρακαλεί τον Υιόχ και Θεό Της για την κάθε ψυχή, για τον κάθε τόπο, για την ανθρωπότητα ολόκληρη.

Φέτος η μνήμη Της μας βρίσκει μέσα στην πανδημία του κορωναϊού, με μέτρα προστασίας της υγείας μας, τα οποία όσο χρήσιμα και απαραίτητα κι αν είναι, μας έχουν κουράσει και μας έχουν εξαντλήσει, σε σημείο που λιποψυχώντας να έχουμε φτάσει έως και το διχασμό. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι δυσκολίες υπάρχουν για να τις αντέχουμε και να κερδίζουμε Χάρη. Στον αγώνα αυτό η Υπεραγία Θεοτόκος είναι ολοφάνερα μαζί μας, καθώς και τα κρούσματα στη χώρα μας αναλογικά είναι λιγότερα από αλλού, αλλά και η ακαταμάχητη προστασία Της έχει αποτρέψει τα χειρότερα. Ας την επικαλούμαστε με πόθο και πόνο, έχοντας την βέβαιη ελπίδα μας στην πρόνοιά Της, καταθέτοντας στη Χάρη Της και την προσευχητική μας έγνοια για τα θύματα της πανδημίας.

Αὐτῆς Ἁγίαις Πρεσβείαις Χριστέ ὁ Θεός, σῶσον τάς ψυχάς ἡμῶν. Ἀμήν.

Με πατρικές ευχές.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
†Ὁ Λαρίσης καί Τυρνάβου Ἱερώνυμος»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων