02/10/2020 02/10/2020 Στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας διοργανώθηκε μία ειδική εκδήλωση με έκθεση επιλεγμένων εικόνων του Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου, εικόνες που χρονολογούνται από τον 15ο μέχρι τον 19ο αιώνα, οι οποίες μας επιτρέπουν να σκιαγραφήσουμε όλα τα στάδια της ζωής του ιστορικού ναού, τα οποία συμπίπτουν με εκείνα των άλλων ναών και της ίδιας της πόλης....
02 Οκτωβρίου, 2020 - 10:31
Τελευταία ενημέρωση: 02/10/2020 - 11:22

Εντυπωσιάζουν οι επιλεγμένες ιερές Εικόνες (15ος-19ος αιώνας)

Διαδώστε:
Εντυπωσιάζουν οι επιλεγμένες ιερές Εικόνες (15ος-19ος αιώνας)

Στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας διοργανώθηκε μία ειδική εκδήλωση με έκθεση επιλεγμένων εικόνων του Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου, εικόνες που χρονολογούνται από τον 15ο μέχρι τον 19ο αιώνα, οι οποίες μας επιτρέπουν να σκιαγραφήσουμε όλα τα στάδια της ζωής του ιστορικού ναού, τα οποία συμπίπτουν με εκείνα των άλλων ναών και της ίδιας της πόλης. Πρόκειται για έργα τέχνης και ευλάβειας, εύγλωττες μαρτυρίες για το παρελθόν του Τυρνάβου.

Η Προϊσταμένη της Βυζαντινής Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια έκανε μία εισαγωγική αναφορά στην όλη προσπάθεια, ευχαρίστησε την προϊσταμένη συντηρήτρια κ. Βασιλική Τούλη, καθώς και την υπεύθυνη-συντηρήτρια κ. Σταυρούλα Νάκου, ενώ ο σεπτός Ποιμενάρχης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος λαμβάνοντας τον λόγο τόνισε ότι τα κειμήλια είναι ο πολυτιμότερος θησαυρός μας γιατί μας συνδέουν με τους προγόνους μας. Είναι αντικείμενα προσευχής, αντικείμενα λατρείας, αντικείμενο αναφοράς. Θα ήταν παράλογο η Μητρόπολη Λαρίσης να μην ενδιαφερθεί για τα κειμήλια και μάλιστα, για τον Τύρναβο. Ο Τύρναβος είναι το σπουδαιότερο κειμηλιοφυλάκιο της Μητροπόλεώς μας, έχει τα περισσότερα κειμήλια και είναι στόχος ζωής να καθαριστούν όλες οι εικόνες, να καθαριστούν όλα τα κειμήλια, να αναδειχθούν και σε συνεργασία με τον Δήμο να δημιουργηθεί ένα κειμηλιοφυλάκιο επισκέψιμο ώστε να μπορούν και οι Τυρναβίτες να πηγαίνουν και να βλέπουν όλα αυτά τα οποία δημιουργούμε, όλα αυτά τα οποία συντηρούμε, όλα αυτά για τα οποία καταβάλλουμε κόπο, χρόνο, χρήμα, έτσι ώστε να μπορούμε να τα καμαρώνουμε και εμείς και γενιές που θα ρθούνε. Τα κειμήλια δεν είναι για να τα φυλάμε στα μπαούλα, είναι για να βγαίνουν στο φως για να μας δείχνουν τι πίστευαν οι πρόγονοί μας, από τι αξίες διακατέχονταν, για ποιο πράγμα αγωνίζονταν και μάλιστα σε εποχές δύσκολες όπως η τουρκοκρατία που το ελληνικό κράτος δεν υφίστατο καν, που η πολιτική αρχή ήταν ενάντια στα της Πίστεώς μας που καιροί ήταν δύσκολοι. Οι άνθρωποι μέσα στη φτώχεια τους προτιμούσαν να στερηθούν το φαγητό τους και να δημιουργήσουν αυτές τις εικόνες, να χτίσουν σχολεία και εκκλησιές για να διατηρηθεί η Πίστη και το φρόνημα της πατρίδας, παρά να κάνουν το οτιδήποτε άλλο που ενδεχομένως να τους έφερνε μία καλύτερη ζωή, γιατί καλύτερη ζωή γι’ αυτούς ήταν αυτά οι θησαυροί της πίστεως.

Πλήθος κόσμου, τόσο από τον Τύρναβο όσο και από τη Λάρισα, παρέστη στην όμορφη εκδήλωση, ενώ το παρών έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Λιούπας και ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Ιωάννης Κόκκουρας.

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων