10/02/2019 10/02/2019 Το βράδυ του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου, στον Κύκλο ‭Νέων Φοιτητών και Επιστημόνων «Εγώ, Εσύ, ο Χριστός και η καθημερινότητά μας…» που πραγματοποιείται στην «Κατακόμβη» του Αγίου Νικολάου, ομιλήτρια ήταν η κ.‬ ‭Βαρβάρα Βασιλάκη, Υπεύθυνη της Σχολής Γονέων της Ιεράς‬ ‭Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, η οποία ανέπτυξε το‬ ‭θέμα: ‬‭«Έχεις ψυχή μου δουλ‬ει‭ά…»‬! Βασικός άξονα της...
10 Φεβρουαρίου, 2019 - 14:36
Τελευταία ενημέρωση: 10/02/2019 - 19:56

“Έχεις ψυχή μου δουλ‬ει‭ά” στη Μητρόπολη Λαρίσης

Διαδώστε:
“Έχεις ψυχή μου δουλ‬ει‭ά” στη Μητρόπολη Λαρίσης

Το βράδυ του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου, στον Κύκλο ‭Νέων Φοιτητών και Επιστημόνων «Εγώ, Εσύ, ο Χριστός και η καθημερινότητά μας…» που πραγματοποιείται στην «Κατακόμβη» του Αγίου Νικολάου, ομιλήτρια ήταν η κ.‬ ‭Βαρβάρα Βασιλάκη, Υπεύθυνη της Σχολής Γονέων της Ιεράς‬ ‭Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, η οποία ανέπτυξε το‬ ‭θέμα: ‬‭«Έχεις ψυχή μου δουλ‬ει‭ά…»‬!

Βασικός άξονα της ομιλίας αποτέλεσε η “αυτογνωσία”, που συνδέθηκε άμεσα με την φράση του θέματος, η οποία προέρχεται από τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Τονίζοντας, αρχικά, πως η αυτογνωσία αποτελεί διαδικασία εφ’ όρου ζωής, η ομιλήτρια ανέπτυξε το θέμα στηριζόμενη σε τρία πλαίσια. Το πρώτο αφορούσε την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, καθώς ο Σωκράτης πρώτος μίλησε επίσημα για την αυτογνωσία – ενδοσκόπηση και την απώλεια της διπλής άγνοιας, δηλαδή την άγνοια του εαυτού μας και την άγνοια του κόσμου. Έπειτα, από την μεριά της επιστήμης της ψυχολογίας ερμήνευσε το ανθρωπιστικό κομμάτι της αυτογνωσίας, όπου κάποιος μπορεί να φθάσει στην συναισθηματική ωρίμανση. Ακολούθως, βασίστηκε στην ορθόδοξη πίστη μας, όπου μέσω της μετάνοιας ο άνθρωπος αλλάζει για τον Χριστό. Τέλος, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να καταλήξει κάποιος να γνωρίσει τον εαυτό του, με κυρίαρχη την χάρη του Θεού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων