08/09/2023 08/09/2023 Το νέο εκκλησιαστικό έτος εορτολογικά ξεκινά τον κύκλο των μεγάλων εορτών έτσι ακριβώς όπως ολοκληρώνει το προηγούμενο. Με την τιμή προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, το Γενέσιο της Οποίας τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Ωστόσο, πολλοί ναοί στις επαρχίες της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών δεν θα λειτουργήσουν σήμερα λόγω...
08 Σεπτεμβρίου, 2023 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 08/09/2023 - 8:20

Ι.Μ. Λαρίσης: Χωρίς Θεία Λειτουργία η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στις πληγείσες περιοχές – Το “ευχαριστώ” στους τολμηρούς ιερείς

Διαδώστε:
Ι.Μ. Λαρίσης: Χωρίς Θεία Λειτουργία η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στις πληγείσες περιοχές – Το “ευχαριστώ” στους τολμηρούς ιερείς

Το νέο εκκλησιαστικό έτος εορτολογικά ξεκινά τον κύκλο των μεγάλων εορτών έτσι ακριβώς όπως ολοκληρώνει το προηγούμενο. Με την τιμή προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, το Γενέσιο της Οποίας τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Ωστόσο, πολλοί ναοί στις επαρχίες της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών δεν θα λειτουργήσουν σήμερα λόγω της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί. 

Στη φετινή μεγάλη Θεομητορική εορτή οι δεήσεις προς την Παναγία μας στρέφονται στους συνανθρώπους μας οι οποίοι δοκιμάζονται από τις φονικές πλημμύρες που άφησε πίσω της η κακοκαιρία “Daniel”, η οποία έπληξε κυρίως περιοχές της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας. Μέχρι στιγμής έξι συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους, και δεκάδες έχουν απεγκλωβιστεί σε χωριά τα οποία θυμίζουν μία απέραντη λίμνη αφού το νερό έχει καλύψει σχεδόν τα πάντα.

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, με αισθήματα θλίψης λόγω των σοβαρών προβλημάτων, αλλά και τον κίνδυνο ζωής που υφίσταται ακόμη, σε χθεσινή της ανακοίνωση ανέφερε ότι στην εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, λόγω των αποκλεισμένων ναών και των πολλών ζημιών, δεν καθίσταται δυνατόν να τελεσθεί Θεία Λειτουργία σε κανέναν Ιερό Ναό περιοχής του Δήμου Κιλελέρ. Επίσης, πολλά άλλα χωριά όμορων Δήμων, που ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη, έχουν υποστεί πλημμύρες και οι Ιεροί Ναοί είναι τραυματισμένοι, γι’ αυτό και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε εκεί Θεία Λειτουργία. “Η Ιερά Μητρόπολη παρακαλεί για την κατανόηση των χριστιανών μας και εύχεται ώστε σύντομα να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές για να μπορέσουν οι Ιεροί μας Ναοί να λειτουργήσουν και πάλι απρόσκοπτα”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ευχαριστεί τους τολμηρούς ιερείς

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης αυτής η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους κληρικούς των χωριών που επλήγησαν οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή συνδράμοντας στην αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης.

“Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου δράττεται της ευκαιρίας για να ευχαριστήσει τους κληρικούς των χωριών που επλήγησαν, για την τόλμη και την ευαισθησία που επέδειξαν στις δύσκολες ώρες. Ιδιαίτερα ευχαριστεί τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αρμενίου π. Κωνσταντίνο Μπαταγκιώνη για την ευαισθησία που επέδειξε, ώστε το γηροκομείο Αρμενίου να αντιμετωπίσει τα οποία μικροπροβλήματα επιτυχώς. Οι γερόντισσες μας είναι ασφαλείς και με πλήρεις παροχές. Επίσης, τον ευχαριστεί για το γεγονός ότι μερίμνησε για τους κατοίκους του Σωτηρίου, αλλά και του Αρμενίου τους οποίους φιλοξένησε στον κεντρικό Ναό του χωριού όπου και παραμένουν ασφαλείς. Η Ιερά Μητρόπολη έχει μεριμνήσει για την αποστολή νερού και φαγητού, ενώ επίσης και ο Δήμος Κιλελέρ, ο οποίος επιδεικνύει γενικότερη μέριμνα για όλη την περιοχή, έχει κι αυτός συνδράμει με μερίδες φαγητού. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Κιλελέρ κ. Αθανάσιο Νασιακόπουλο για την πολυεπίπεδη παρουσία, την προσφορά και τη συνεισφορά του στην δύσκολη αυτή και κρίσιμη στιγμή του τόπου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην τροχαία εθνικών οδών η οποία σήμερα διευκόλυνε φορτηγό της Ιεράς Μητροπόλεως να μεταφέρει νερό για τους αποκλεισμένους στο Αρμένιο. Η Ιερά Μητρόπολη δεσμεύεται πως μέχρι την αποκατάσταση του δικτύου υδρεύσεως θα παρέχει το νερό στην περιοχή του Αρμενίου, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία έλλειψη”, σημειώνει.

“Ο Άγιος Θεός να δώσει σύντομα τη λύση σύντομα”

Επίσης, η Ιερά Μητρόπολη παρακαλεί να υπάρχει σύνεση και προσοχή και μέσα στην πόλη της Λάρισας, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ευχαριστεί δε τον Αρχιερατικό Επίτροπο νοτιοανατολικού τομέα Λαρίσης π. Νικηφόρο Κοντογιάννη για τη μέριμνα και την ευαισθησία που επέδειξε για την προστασία των Ναών στην περιοχή του, αλλά και για την βοήθεια προς τον χριστεπώνυμο πλήρωμα με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης, ευχαριστεί τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως π. Νικόδημο Γαλιάτσο για το συντονισμό από τα γραφεία της Μητροπόλεως.

“Τέλος εκφράζουμε ολόθυμη την ευχή ο Άγιος Θεός να δώσει τη λύση σύντομα, ώστε να επιστρέψουν όλοι γεροί στα σπίτια τους, να γίνει γρήγορα αποκατάσταση των ζημιών και να συνεχίσουμε την ειρηνική μας ζωή εργαζόμενοι στην τόσο σημαντική για την πατρίδα μας θεσσαλική πεδιάδα, συνεισφέροντας στο γενικότερο καλό”, καταλήγει η ανακοίνωση της Μητρόπολης.

Συμπαράσταση προς δοκιμαζομένους από την ΔΙΣ

Υπενθυμίζεται ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξ αφορμής των τραγικών γεγονότων των τελευταίων ημερών εξέφρασε τη συμπαράστασή της προς όλους τους δοκιμαζόμενους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ευχήθηκε οι Υπηρεσίες του Κράτους και όλοι οι εθελοντές να έχουν δύναμη από τον Θεό για να προσφέρουν τα απαραίτητα, η δε Ελληνική Πολιτεία να συμβάλει άμεσα στην αποκατάσταση των πληγέντων. Η συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος και των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων είναι ευνόητο ότι θεωρείται δεδομένη. (Διαβάστε αναλυτικάΔΙΣ: Η πρώτη επίσημη αντίδραση για τις νέες ταυτότητες –«Η κρίση για τη νομιμότητα ανήκει στη δικαστική εξουσία της χώρας» )

Διαβάστε ακόμη: 

Μεγάλες καταστροφές από τη φονική κακοκαιρία “Daniel” – Η Εκκλησία στο πλευρό όσων δοκιμάζονται – Ενημερώθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων