29/05/2023 29/05/2023 Να αφήσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία έξω από μικροπολιτικά παιχνίδια, που επιχειρούνται τις τελευταίες ημέρες ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών, ζήτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» της «Θεσσαλικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης» και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο Σεβασμιώτατος...
29 Μαΐου, 2023 - 18:46
Τελευταία ενημέρωση: 29/05/2023 - 18:36

Ο Λαρίσης Ιερώνυμος εφ’ όλης της ύλης για την Εκκλησία και τις εκλογές

Διαδώστε:
Ο Λαρίσης Ιερώνυμος εφ’ όλης της ύλης για την Εκκλησία και τις εκλογές

Να αφήσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία έξω από μικροπολιτικά παιχνίδια, που επιχειρούνται τις τελευταίες ημέρες ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών, ζήτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» της «Θεσσαλικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης» και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο Σεβασμιώτατος ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί κανείς να εκμεταλλεύεται την θρησκευτικότητα των ανθρώπων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η εκκλησιαστικότητα, η πίστη και το ήθος εκφράζονται μόνο από την Ιερά Σύνοδο. Δεν την εκφράζουν ούτε πολιτικοί σχηματισμοί, ούτε κόμματα».

Χαρακτήρισε πολύ φθηνά και μικρά, τα όσα ακούστηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκο Βελόπουλο για την εμπλοκή του ονόματος του με το κόμμα «Νίκη» και ερωτηθείς στο αν χρηματοδότησε το συγκεκριμένο κόμμα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι απάντησε πως, «εγώ δεν έχω ακόμη τελειώσει την υπόθεση με τα σεισμόπληκτα. Η Μητρόπολη προσπαθεί να εξασφαλίσει χρήματα για  να δρομολογήσει αποθέματα, ώστε να μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε το πρόβλημα των Ναών μας. Άλλωστε η Μητρόπολη είναι ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) και δεν νομιμοποιείται, δεν δικαιολογείται και δεν μπορεί να διαθέσει κονδύλια για τέτοιους σκοπούς”.

Ο Σεβασμιώτατος σχολίασε επίσης πως τα δύο κόμματα που έχουν σχέση με εκκλησιαστικότητα και θρησκευτικό λόγο, όπως υποστηρίζουν, «εκτός από την επίσημη Εκκλησία πηγαίνουν και σε «αποκόμματα εκκλησιαστικά» και σε άλλα μορφώματα και εκεί καπηλεύονται ανοιχτά ψήφους».

Κληθείς να απαντήσει για το αν αδίκως το κόμμα «Νίκη» συνδέθηκε με την επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως, «η Εκκλησία έχει την πολιτική της και η Πολιτεία την πολιτική της. Η Εκκλησία προσπαθεί να αποφύγει την μικροπολιτική».

Ξεκαθάρισε επίσης πως «η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Εκκλησία του όλου και είναι για όλους χωρίς να απορρίπτει κάποιους. Η Εκκλησία αφενός, δεν μπορεί να στηρίξει συγκεκριμένη παράταξη και αφετέρου κάποιες φορές η υπερβολική επίκληση της Εκκλησίας, του ρόλου της  και του ήθους της προκειμένου να πείσουν τους ανθρώπους να ψηφίσουν πολιτικούς αναιρεί και το εκκλησιαστικό ήθος και το λόγο του Χριστού μας, ο οποίος είπε πως “η Βασιλεία μου η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου”. Και δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο κόμμα, το λέω γενικότερα γιατί ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πίστη των ανθρώπων. Την εκκλησιαστικότητα, την πίστη, το ήθος την εκφράζει η εκκλησιαστική σύνοδος. Δεν την εκφράζουν πολιτικοί σχηματισμοί, ούτε κόμματα. Άλλωστε το λέει και η λέξη: κόμμα= κομμάτι, μέρος. Η Εκκλησία απευθύνεται στο όλον και δεν μπορεί η μια πορεία 21 αιώνων να ταυτίζεται με σχήματα της μιας στιγμής.»

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων