11/11/2019 11/11/2019 Στο Σεμινάριο Εξομολογητικής που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αστέριος Χατζηνικολάου, Προϊστάμενος της Αδελφότητος Θεολόγων « Ο ΣΩΤΗΡ». Ο σεπτός Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε στην πόλη του Αγίου Αχιλλίου τον εκλεκτό ομιλητή, τον παρουσίασε με...
11 Νοεμβρίου, 2019 - 22:55
Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2019 - 22:58

Ο π. Αστέριος Χατζηνικολάου στο Σεμινάριο Εξομολογητικής

Διαδώστε:
Ο π. Αστέριος Χατζηνικολάου στο Σεμινάριο Εξομολογητικής

Στο Σεμινάριο Εξομολογητικής που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αστέριος Χατζηνικολάου, Προϊστάμενος της Αδελφότητος Θεολόγων « Ο ΣΩΤΗΡ».

Ο σεπτός Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε στην πόλη του Αγίου Αχιλλίου τον εκλεκτό ομιλητή, τον παρουσίασε με θερμούς λόγους στους πατέρες και τον ευχαρίστησε για την ανταπόκριση της προσκλήσεως.

 

 

Ο π. Αστέριος, αφού πρωτίστως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την λίαν τιμητική πρόσκληση, ξεκίνησε την ομιλία του χρησιμοποιώντας τον λόγο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: ο άνθρωπος είναι «θεόθεν εις Θεόν ερχόμενος», τονίζοντας αρχικά πώς αν ο άνθρωπος χάσει τον Θεό χάνει τα πάντα ενώ όταν βρίσκει τον Θεό, όταν συμφιλιώνεται με τον Θεό, τότε είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής του.

Το έργο του πνευματικού είναι να συμφιλιώνει όχι μόνο τον άνθρωπο με τον πλησίον, αλλά κυρίως τον άνθρωπο με τον Θεό γιατί ο εξομολογούμενος έχει την ανάγκη να μιλήσει με τον Θεό, να πει το ήμαρτον στον Θεό ώστε να γαληνεύσει και να επιστρέψει όπως ο άσωτος υιός στον πατέρα του, στον Κύριο και Θεό Του. Την εξομολόγηση δεν την απαιτεί ο Θεός από μας αλλά ο άνθρωπος έχει ανάγκη να προσέλθει στο πετραχήλι του Πνευματικού, ενώπιον του Θεού.

 

 

Ακολούθως, έδωσε τα βασικά στοιχεία στο πώς πρέπει να στέκεται ο πνευματικός στη διακονία του απέναντι του Θεού και πώς απέναντι στον άνθρωπο, ενώ σημείωσε πώς η πορεία μας από τον Θεό ξεκινά και στον Θεό καταλήγει. Η πορεία του ανθρώπου στον κόσμο αυτό δεν μπορεί να αγνοήσει τον Θεό. Θεόπλαστος, θεόμορφος, προορισμένος να γίνει θεός κατά χάριν ο άνθρωπος. Από τον Θεό πλασμένος, κατά Θε­όν πλασμένος και για τον Θεό πλασμέ­νος. Η εικόνα του Θεού είναι αποτυπωμένη στην ίδια την κατασκευή του. Ο Θεός είναι παρών στην ψυχή του. Ο Θεός είναι στην προοπτική του.

Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από τον Θεό; Πώς είναι δυνατόν να Τον ­αγνοήσουμε; Ο Θεός είναι μέσα μας. Ο Θεός είναι και γύρω μας. «Εν αυτώ γαρ ζώμεν και κι­­νού­μεθα και εσμέν», διακήρυξε προς τους σοφούς των αρχαίων Αθηνών ο Απόστολος Παύλος (Πραξ. ιζ΄ 28). Μέσα σ’ Αυτόν σαν σε πνευματική ­ατμόσφαιρα ζούμε και κινούμαστε και υπάρχουμε.

 

 

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ των κληρικών και του ομιλητού, ο οποίος απήντησε σε όλες τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς των πατέρων, τονίζοντας πώς ο πνευματικός είναι κριτής, πατέρας, ιατρός, αλείπτης και πρεσβευτής.

Την κατανυκτική και πνευματική σύναξη έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε και εκ μέρους των πατέρων, τον π. Αστέριο, για την καρδιακή και ειλικρινή «ομιλία-εξομολόγηση» του.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων