12/03/2023 12/03/2023 Τεράστιες είναι οι προσπάθειες οι οποίες καταβάλει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου για τη στήριξη, με κάθε τρόπο, των συνανθρώπων μας που επλήγησαν από την φονική σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη. Της Δέσποινας Σωτηρίου   Οι ιερείς της Μητροπόλεως και προσωπικά ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος επιδίδονται σε ένα διαρκές έργο βοηθείας, με διακριτικότητα. Αίσθηση...
12 Μαρτίου, 2023 - 17:11
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2023 - 17:03

Πανστρατιά αγάπης και αρωγής από τη Μητρόπολη Λαρίσης μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Διαδώστε:
Πανστρατιά αγάπης και αρωγής από τη Μητρόπολη Λαρίσης μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Τεράστιες είναι οι προσπάθειες οι οποίες καταβάλει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου για τη στήριξη, με κάθε τρόπο, των συνανθρώπων μας που επλήγησαν από την φονική σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Οι ιερείς της Μητροπόλεως και προσωπικά ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος επιδίδονται σε ένα διαρκές έργο βοηθείας, με διακριτικότητα. Αίσθηση προκαλεί ότι το τεράστιο έργο που συντελείται αυτές τις ημέρες στις εκκλησιές της Ι.Μ. Λαρίσης το πληροφορούμαστε από τρίτες πηγές, σε μια ένδειξη της ταπεινότητας. Οι εικόνες από τον Μητροπολίτη και τους τοπικούς ιερείς να δακρύζουν μπροστά στα λευκά φέρετρα συγκλονίζουν και οι λόγοι παρηγορίας από το στόμα τους είναι βάλσαμο στις ψυχές αυτές τις δύσκολες ώρες της δοκιμασίας.

 

Το τρισάγιο και η πρωτοβουλία για το εκκλησάκι

Την περασμένη Πέμπτη με τη συμπλήρωση εννέα ημερών από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, και με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, συμμετέχουσα στο πένθος που έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο, τέλεσε στο σημείο του δυστυχήματος τρισάγιο, για την ανάπαυση των ψυχών των βιαίως κεκοιμημένων αδελφών μας.

Το τρισάγιο τέλεσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και Ελασσώνος κ.Χαρίτωνος.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους παρόντες διασώστες (και εθελοντές), πυροσβέστες, αστυνομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κληρικούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή θυσιαστικά αντιμετώπισαν το τραγικό δυστύχημα και τις συνέπειές του, διασώζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στηρίζοντας όλους αυτούς που είχαν τον πόνο τους.

Τέλος, ο Ποιμενάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ανεγερθεί ένα εκκλησάκι, ώστε το τραγικό δυστύχημα να μην ξεχαστεί ποτέ και να είναι διαρκής η προσευχή για τις ψυχές όσων από το σημείο του δυστυχήματος έφυγαν για τον ουρανό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απέραντη θλίψη: Τελέστηκε τρισάγιο στον χώρο της τραγωδίας των Τεμπών – Απαρηγόρητοι οι συγγενείς (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεχάρη η ΔΙΣ

Μία ημέρα πριν ολοκληρώθηκε η επί τριήμερο, Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.
Η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιήθηκε στη σκιά της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν η ΔΙΣ Ενημερώθηκε περί της αποστολής συλλυπητηρίων Γραμμάτων από Προκαθημένους Εκκλησιών.
Επίσης, συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο για την άμεση ηθική και υλική συμπαράσταση του ιδίου, του περί αυτόν ιερού Κλήρου και του φιλοχρίστου λαού της Επαρχίας του προς τις οικογένειες των θυμάτων, των αγνοουμένων και των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, καθώς και προς τους ιατρούς και τα μέλη των διασωστικών πληρωμάτων και του πυροσβεστικού σώματος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΙΣ: Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και η επιστροφή των θραυσμάτων από το Βατικανό κυριάρχησαν στη συνεδρίαση

 

Στο πλευρό ο ΙΣΚΕ

Στο πλευρό της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου και του κλήρου της τοπικής Εκκλησίας στέκεται ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος καθώς ανταποκρίθηκαν επάξια στη διακονία των εμπερίστατων αδελφών μας μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Με πρωτεργάτη και πατρικό καθοδηγητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο, από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας οι κληρικοί βρέθηκαν δίπλα στον πονεμένο συνάνθρωπο που βίωσε την απώλεια του παιδιού, του γονιού, του φίλου, του αδελφού, του συναδέλφου.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, «Έκαναν τον πόνο των θλιβομένων δικό τους πόνο και τη θλίψη των χειμαζομένων αδελφών μας δική τους θλίψη, καταθέτοντάς τα με φλογερή προσευχή και παρακλήσεις στον Πανάγαθο Θεό και στην Παναγία Μητέρα μας, ανταποκρινόμενοι σε ο,τιδήποτε υπαγορεύει η ποιμαντική διακονία προς τον πάσχοντα αδελφό».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΙΣΚΕ: Αμέριστη συμπαράσταση στον Λαό και τους Κληρικούς της Μητρόπολης Λαρίσης

 

Το ευχαριστώ του Μητροπολίτη

Ο Σεβασμιώτατος, παρά το μεγάλο έργο που φέρει εις πέρας η Μητρόπολη δεν σταματά να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσοι στέκονται στο πλευρό των συνανθρώπων μας
«Πρέπει να ευχαριστήσουμε και την πυροσβεστική και την ελληνική αστυνομία που κινητοποιήθηκαν άμεσα και χάη σε αυτούς πολλοί άνθρωποι διακομίστηκαν στα γύρω νοσοκομεία, τραυματίες και σώθηκαν γιατί εγκαίρως δούλεψε το σύστημα , και κάποιοι έσπευσαν να βοηθήσουν υπερβάλλοντος εαυτούς. Αυτό το υπερβάλλοντος εαυτούς οφείλω να το πω κυρίως για τους γιατρούς των Νοσοκομείων και μάλιστα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το οποίο ενώ χθες δεν είχε εφημερία, προχθές είχε, χθες άνοιξε και εφημέρευε και δεχόταν τραυματίες ώστε να διευκολύνει την κατάσταση. Σήμερα πάλι έχει εφημερία, που σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι θα δουλέψουν τρία εικοσιτετράωρα συνεχόμενα για να διευκολύνουν και να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο».

Αυτό είχε δηλώσει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» (ope.gr) και τους απεσταλμένους μας στη Λάρισα, Ελένη Γεννιτσεφτσή και Ραφαήλ Γεωργιάδη, τονίζοντας τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουν στα νοσοκομεία.

«Επικοινώνησα με ορισμένους γονείς. Είδα την ψυχική τους αστάθεια, είδα το πόσο οργή και θυμό κουβαλούν και πολλές φορές αυτό το στρέφουν εναντίον τους. Θαυμάζω την ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου αλλά και του Πανεπιστημιακού σε όλους αυτούς, και βεβαίως ευχαριστώ και τους ιερείς που έσπευσαν να συνδράμουν και να συμπαρασταθούν να πουν έναν καλό λόγο. Πάρα πολλοί έπεσαν πάνω στο ράσο θεωρώντας τους ως ελπίδα τους, παρακαλώντας για πολλά, και εμείς στην προσευχή μας και υπέρ των ζώντων και υπέρ των κεκοιμημένων θα την κάνουμε», υπογράμμισε.

Η Ιερά Μητρόπολη καλύπτει τα έξοδα όσων θέλουν να διανυκτερεύσουν στη Λάρισα

«Αλλά δεν κάνουμε μόνο αυτό. Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης ήδη έχει συνεννοηθεί με ξενοδοχείο και έχει κρατήσει δωμάτια ώστε όσοι από τους συγγενείς των θυμάτων ή των τραυματιών επιθυμούν να παραμείνουν στη Λάρισα, να διανυκτερεύσουν με τα έξοδα της Μητροπόλεως. Επίσης θα τους καλύψουμε το φαγητό. Και όχι μόνο αυτό. Γενικά μεγάλες ποσότητες νερού και ατομικών χυμών έχουν διατεθεί στο Γενικό Νοσοκομείο, εκεί στο χώρο που περιμένουν οι συγγενείς και ιδίως έξω από το Νεκροτομείο, ώστε να έχουν μία ανθρώπινη παρηγορία, λίγο νερό, κάτι να βάλλουν στο στόμα τους, ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να το αντέξουν», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Λαρισαίοι έσπευσαν να δώσουν αίμα

«Και σε κάθε περίπτωση να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Λαρισαίους μου οι οποίο έσπευσαν να σταθούν σε ουρές στα κέντρα αιμοδοσίας, στο κέντρο αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου και στο κέντρο αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού αλλά και στην κεντρική πλατεία που είναι οι κινητές μονάδες αιμοδοσίας, και προσέφεραν αίμα, έτσι ώστε στην περιοχή μας να είμαστε τώρα αυτάρκεις. Δεν φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε περιστατικό από τους τραυματίες. Δεν θα χρειαστεί να ζητήσουμε αίμα από άλλη περιοχή. Καλύπτουμε με την προσφορά των ανθρώπων μας, αυτήν την υπέροχη προσφορά, την προσφορά αγάπης, που μας καλύπτει όλες μας τις ανάγκες», επεσήμανε.

«Ευχαριστώ όσους βοήθησαν και όσους θα βοηθήσουν. Θερμώς παρακαλώ να σταθούμε με σύνεση και με αξιοπρέπεια έτσι ώστε να μην επιβαρύνουμε τον πόνο των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους, αλλά και να διευκολύνουμε τις υπηρεσίες να λειτουργήσουν ώστε να τελειώνουμε μία ώρα αρχύτερα. Ο Θεός μαζί τους», κατέληξε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Μητροπολίτης Λαρίσης στο ope.gr για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων