20/09/2023 20/09/2023 Οι κάτοικοι του Καλάμου, της γραφικής και ιστορικής νησίδας του Ιονίου, είχαν την ξεχωριστή ευκαιρία να παρακολουθήσουν το βράδυ της περασμένης Κυριακής, 17 Σεπτεμβρίου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο του νησιού την επιστημονική διάλεξη της ερίτιμης κυρίας Μαριγούλας Μαργαρίτη, Καθηγήτριας Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα: «Εγκέφαλος, ο Σκηνοθέτης της ζωής μας». Η...
20 Σεπτεμβρίου, 2023 - 13:50
Τελευταία ενημέρωση: 20/09/2023 - 13:56

«Εγκέφαλος: Ο σκηνοθέτης της ζωής μας» – Επιστημονική εκδήλωση στο νησί του Καλάμου

Διαδώστε:
«Εγκέφαλος: Ο σκηνοθέτης της ζωής μας» – Επιστημονική εκδήλωση στο νησί του Καλάμου

Οι κάτοικοι του Καλάμου, της γραφικής και ιστορικής νησίδας του Ιονίου, είχαν την ξεχωριστή ευκαιρία να παρακολουθήσουν το βράδυ της περασμένης Κυριακής, 17 Σεπτεμβρίου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο του νησιού την επιστημονική διάλεξη της ερίτιμης κυρίας Μαριγούλας Μαργαρίτη, Καθηγήτριας Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα: «Εγκέφαλος, ο Σκηνοθέτης της ζωής μας».

Η εκδήλωση εντασσόταν στο πλαίσιο των δράσεων «Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο», μια διεθνή εκστρατεία πληροφόρησης για την έρευνα του Νευρικού Συστήματος, και «Βραδιά του Ερευνητή», που επιδιώκει να ενθαρρύνει την ερευνητική δραστηριότητα των νέων και την αλληλεπίδρασή τους με την κοινωνία.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης και η Δημοτική Κοινότητα Καλάμου.

Σε συνεργασία με την υποψήφια Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κορίνα Ατσοπάρδη, την άμεση οργανωτική ευθύνη είχε η φοιτήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου κ. Αλεξάνδρα Μπούρη, μια φέρελπις νέα επιστήμονας που μεγάλωσε στο νησί και εκδηλώνει συνεχώς το ενδιαφέρον για τον τόπο της με ποικίλες πρωτοβουλίες.

Η διακεκριμένη Καθηγήτρια κυρία Μαργαρίτη, με χρήση ψηφιακής προβολής, κυρίως όμως με λόγο άμεσο και γλαφυρό, τροφοδοτημένο από τη βαθιά επιστημονική της κατάρτιση και την υπερασαραντάχρονη πείρα της, μύησε το ακροατήριο στη δομή, τις λειτουργίες, την παθολογία και άλλα πολύτιμα μυστικά του Εγκεφάλου, του οργάνου που συντονίζει την όλη ανθρώπινη δραστηριότητα. Κατέθεσε προτάσεις πρόληψης διαφόρων νοσημάτων ή εξαρτητικών συμπεριφορών που συνδέονται με εγκεφαλικές λειτουργίες και απάντησε εμπεριστατωμένα στα ερωτήματα που με ενδιαφέρον της έθεσε το κοινό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Νεότητας, ο οποίος συνέδραμε έμπρακτα στην επιτυχημένη διεξαγωγή της εκδήλωσης,  ο Αντιδήμαρχος Καλάμου κ. Παναγιώτης Γιαννιώτης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας κ. Ιωάννης Μπάκαβος, ο Διευθυντής του Κέντρου Νεότητας και Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς στο ξεκίνημα της βραδιάς, καθώς και ο Εφημέριος Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Καλάμου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Μπούρης, η Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου κ. Αντωνία Ξηρομερίτη, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλάμου κ. Παναγιώτα Γραψοπούλου, ο Ιατρός του νησιού κ. Γεώργιος Παπαγέωργας – Χρέλιας και πολλοί ακόμη εκλεκτοί μόνιμοι κάτοικοι του νησιού και παραθεριστές. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς και ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός.

Η επιστημονική αυτή συνάντηση επιβεβαίωσε την ανάγκη διάχυσης της ιατρικής γνώσης στο ευρύ κοινό και μάλιστα στα απομονωμένα νησιά μας˙ το ενδιαφέρον της Εκκλησίας μας για τον όλο άνθρωπο, ως ενότητα σώματος και ψυχής και, βέβαια, το Χρυσοστομικό ρητό ότι «αρκεί εις άνθρωπος, ζήλω πεπυρωμένος, ολόκληρον διορθώσασθαι Δήμον».

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων