27/06/2021 27/06/2021 Τηρουμένων των προστατευτικών προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού covid-19 εορτάστηκε και φέτος το Γενέθλιο του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Ακρωτήριο “Μούντα” στην Ιθάκη. Το απόγευμα της Τετάρτης 23 Ιουνίου 2021 εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετ᾽αρτοκλασίας και στη συνέχεια τέλέσθηκε Ιερά Αγρυπνία ιερουργούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου της νήσου...
27 Ιουνίου, 2021 - 11:23
Τελευταία ενημέρωση: 27/06/2021 - 11:36

Πανηγύρισε ο Ναός του Προδρόμου στο Ακρωτήριο “Μούντα” της Ιθάκης

Διαδώστε:
Πανηγύρισε ο Ναός του Προδρόμου στο Ακρωτήριο “Μούντα” της Ιθάκης

Τηρουμένων των προστατευτικών προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού covid-19 εορτάστηκε και φέτος το Γενέθλιο του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Ακρωτήριο “Μούντα” στην Ιθάκη.

Το απόγευμα της Τετάρτης 23 Ιουνίου 2021 εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετ᾽αρτοκλασίας και στη συνέχεια τέλέσθηκε Ιερά Αγρυπνία ιερουργούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου της νήσου Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβυτέρου π. Χριστοδούλου Τριλίβα ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο.

Στη Ν.Α. πλευρά της Ιθάκης, στο ακρωτήρι Μούντα βρίσκεται το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη. Το πότε χτίστηκε για πρώτη Φορά δεν είναι γνωστό. Το 1927 οι Περαχωρίτες Ιωάννης Κασσιανός (Τσάρας), Σπύρος Δρακόπουλος (Τσιμπούκας) και Παναγής Κόμητας αποφάσισαν να ξαναχτίσουν το ερειπωμένο εξωκλήσι. Την προσπάθεια αυτή στήριξαν με προσωπική τους εργασία και πολλοί κάτοικοι του Περαχωρίου, οι οποίοι κουβαλούσαν τα απαραίτητα υλικά είτε με βάρκες από τη θάλασσα, είτε με γαϊδουράκια από ένα δύσκολο μονοπάτι που υπήρχε. Σημαντική ήταν η βοήθεια του Δημήτρη Τριλίβα (Μητσουλή) και του Στάθη Πατσαλιά.

Γύρω στο 1946 το εκκλησάκι γκρεμίστηκε από έκρηξη νάρκης που υπήρχε στην περιοχή. Ξαναχτίστηκε, αλλά ο σεισμός του 1953 το ξαναγκρέμισε. Και πάλι όμως οι κάτοικοι φρόντισαν να φτιαχτεί για μια ακόμη φορά. Δεν υπήρξε καμία χρονιά που να μη γιόρτασε το εξωκλήσι αυτό. Ακόμα και την περίοδο της κατοχής λειτουργούσε κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των Ιταλών, που όμως δεν πείραζαν κανέναν. Η εικόνα του Αϊ-Γιάννη, που βρέθηκε στα ερείπια της εκκλησίας, κλάπηκε πριν από 25 χρόνια περίπου και για 8 χρόνια ήταν εξαφανισμένη. Βρέθηκε όμως και πάλι στην εκκλησία, όταν- όπως λένε- ο Ιταλός που την είχε κλέψει έπαθε μεγάλες καταστροφές.

Από τότε η εικόνα φυλάγεται στην εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ στο Περαχώρι και μεταφέρεται στη Μούντα μόνο την ημέρα της γιορτής του Αγίου.

Ο θρόνος που βρίσκεται στο ξωκλήσι αυτό, φτιάχτηκε από ξυλουργό στο Περαχώρι και μεταφέρθηκε στη Μούντα πάνω στα κεφάλια γυναικών. Ο χώρος γύρω από τον Αϊ-Γιάννη είναι εκκλησιαστικός και περιφραγμένος. Το όμορφο αυτό ξωκλήσι γιορτάζει στις 24 Ιουνίου, ημέρα του γενέθλιου του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου. Στο πανηγύρι, στον εσπερινό και στη θεία λειτουργία μαζεύεται πολύς κόσμος. Παλιότερα μπορούσε να πάει κανείς μόνο με βάρκα, αλλά τώρα πια και με αυτοκίνητο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων