08/05/2023 08/05/2023 Στη διάρκεια της περασμένης Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, 8 – 15 Απριλίου 2023, διοργανώθηκε ξανά από το Κέντρο Νεότητας και τις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις «Η Φανερωμένη» της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης το γνωστό πια πρόγραμμα «Πασχαλινή Κατασκήνωση στην πόλη». Δεκάδες οικογένειες εμπιστεύθηκαν τα παιδιά τους...
08 Μαΐου, 2023 - 15:06
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2023 - 14:37

Λευκάδα: «Πασχαλινή Κατασκήνωση στην πόλη»

Διαδώστε:
Λευκάδα: «Πασχαλινή Κατασκήνωση στην πόλη»

Στη διάρκεια της περασμένης Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, 8 – 15 Απριλίου 2023, διοργανώθηκε ξανά από το Κέντρο Νεότητας και τις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις «Η Φανερωμένη» της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης το γνωστό πια πρόγραμμα «Πασχαλινή Κατασκήνωση στην πόλη».

Δεκάδες οικογένειες εμπιστεύθηκαν τα παιδιά τους στην τοπική μας Εκκλησία, για να γευθούν έναν συνδυασμό ψυχαγωγίας και βιωματικής μάθησης, μυσταγωγίας στη λειτουργική ζωή των Αγίων Ημερών και εμπειρικής γνώσης της λαϊκής μας παράδοσης που συνδέεται με τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκη: “αν έχουν κάποια σημασία οι αριθμοί, συνολικά 120 παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου συμμετείχαν στις κατασκηνωτικές δραστηριότητες, χωρισμένα σε δεκατρείς ομάδες, με την υποστήριξη μιας δυναμικής ομάδας σαράντα μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου που σχεδίασαν βήμα – βήμα και υλοποίησαν με αξιέπαινη υπευθυνότητα το σύνολο του προγράμματος, φροντίζοντας παράλληλα τα μικρότερα παιδιά, με τον συντονισμό του π. Ιωαννικίου Ζαμπέλη και με την ευλογία και την ουσιαστική στήριξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου.

Η δίωρη, κατά κανόνα, διάρκεια του ημερήσιου προγράμματος αποδείχθηκε ασφυκτικά μικρή, για να χωρέσει το κέφι και τη ζωντάνια των παιδιών.

Μεγαλύτερη ανάσα έδωσαν η εκδρομή στο Νυδρί τη Μεγάλη Τετάρτη και η συνάντηση με τα παιδιά που συμμετέχουν στις δράσεις του Κέντρου Νεότητας της εκεί ενορίας· η Μεγάλη Πέμπτη με την πρωινή Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό των Εισοδίων και την εκδρομή στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας και την Αμμόγλωσσα· η Παρασκευή της Διακαινησίμου με το προσκύνημα στο μοναστήρι της Φανερωμένης και το πασχαλινό πρόγραμμα στο βασίλειο των παιδιών, τις κατασκηνωτικές μας εγκαταστάσεις.

Κι όμως, στον λιγοστό αυτόν χρόνο συμπυκνώθηκαν τόσες όμορφες ευκαιρίες! Τα παιδιά:

  • Γνώρισαν τις εκκλησίες μας: την Ευαγγελίστρια (Μητρόπολη) και τα Εισόδια, τον Άγιο Χαράλαμπο και τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, την Παναγία των Ξένων και την Παναγία στο Νυδρί, την Βλαχέραινα στον Κάμπο και την Αγία Μαύρα στο Κάστρο.
  • Γνώρισαν τους Μαθητές του Χριστού μας και τη ζωή τους, αλλά και το «Υπερώον», όπως ονομάσθηκε η Κατασκήνωση –το «ανώγι» δηλαδή όπου έγιναν ο Μυστικός Δείπνος, η Ψηλάφηση του Θωμά και η Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής· τον χώρο όπου φανερώθηκε και «ανοίχθηκε» στον κόσμο η πρώτη Εκκλησία.
  • Συνάντησαν τον πνευματικό πατέρα της τοπικής μας Εκκλησίας, τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Θεόφιλο· άκουσαν τις συμβουλές και επικοινώνησαν μαζί του· δέχθηκαν τις ευχές και τα δώρα του.

  • Έκαναν νέους φίλους και εκτίμησαν την εθελοντική και αγαπητική προσφορά των μεγαλύτερων παιδιών.
  • Έψαλαν και τραγούδησαν: τον Λάζαρο και το «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», τα εγκώμια και το «Χριστός ανέστη».
  • Ζύμωσαν Λαζαράκια και αυγοκούλουρα.

  • Έβαψαν κόκκινα αυγά.
  • Έφτιαξαν βάγια και πασχαλινές λαμπάδες.
  • Στόλισαν το καλάθι του Λαζάρου και τον Επιτάφιο.

  • Συμμετείχαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής, εμπνευσμένο από τον «Αλιβάνιστο» του Αλ. Παπαδιαμάντη και σε διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα: «Λουλούδια» -με ή χωρίς εισαγωγικά.
  • Έπαιξαν σαν τηλεπαιχνίδι το γνωστό επιτραπέζιο χριστιανικών γνώσεων «Θησαυρός» με τη βοήθεια του δημιουργού του, κ. Γιώργου Στριφτάρα.

  • Συμμετείχαν σε τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ στο γήπεδο 5Χ5 του Νυδριού, φιλοξενούμενοι της οικογένειας του κ. Χρήστου Βάννα και στην Κατασκήνωση αντίστοιχα.
  • Απόλαυσαν το “Survivor” στην ευρύχωρη Αμμόγλωσσα, τον «Κρυμμένο Θησαυρό» στην Αγορά, το «Ταχυδρομείο» στο προαύλιο του παλαιού Γυμνασίου, την «Αναζήτηση στον Κήπο της Γεθσημανή» κάτω από τις ελιές της Βλαχέραινας, το παιχνίδι ανακάλυψης στο Νυδρί, το «παιχνίδι του δάσους» στην Κατασκήνωση.
  • Δοκίμασαν νηστίσιμες ή αρτύσιμες, ανάλογα, γεύσεις.

  • Λιτάνευσαν τον Επιτάφιο και γιόρτασαν την «πρώτη Ανάσταση» στην εκκλησία των Εισοδίων, όπου έριξαν και το «κομμάτι».
  • Κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων στις Θ. Λειτουργίες της Μεγάλης Πέμπτης και της Παρασκευής της Διακαινησίμου –το σημαντικότερο «Δώρο» του Χριστού που θυσιάσθηκε και αναστήθηκε για μας.

Έζησαν, με λίγα λόγια, Πάσχα Ρωμέικο! «Πάσχα των Ελλήνων»! «Πάσχα, Κυρίου Πάσχα»!

Όλων οι προσδοκίες στρέφονται στο καλοκαίρι, με τα κατασκηνωτικά προγράμματα που σύντομα θα ανακοινωθούν, για νέες, ουσιαστικές εμπειρίες και περιπέτειες…

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων