09/01/2020 09/01/2020 Την Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020, τελέστηκε η εορτή των Αγίων Θεοφανείων, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Λευκάδος η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Θεοφίλου. Στην προκειμένη περίπτωση, είχαμε και μια αξιοσημείωτη  εθιμοτυπική διάσταση. Τηρήθηκε δεόντως για μια ακόμη φορά, το ιδιαίτερο έθιμο της κατάδυσης των πορτοκαλιών κατά τη διάρκεια...
09 Ιανουαρίου, 2020 - 18:08
Τελευταία ενημέρωση: 09/01/2020 - 17:44

Τα Θεοφάνεια και το έθιμο των “πορτοκαλιών”

Διαδώστε:
Τα Θεοφάνεια  και το έθιμο των “πορτοκαλιών”

Την Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020, τελέστηκε η εορτή των Αγίων Θεοφανείων, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Λευκάδος η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Θεοφίλου.

Στην προκειμένη περίπτωση, είχαμε και μια αξιοσημείωτη  εθιμοτυπική διάσταση. Τηρήθηκε δεόντως για μια ακόμη φορά, το ιδιαίτερο έθιμο της κατάδυσης των πορτοκαλιών κατά τη διάρκεια του αγιασμού των υδάτων που επικρατεί στην πόλη της Λευκάδος. Το έθιμο αυτό θέλει να κρατούν οι πιστοί πορτοκάλια και να τα βουτούν μετά την τρίτη κατάδυση του Σταυρού στη θάλασσα.

Τα παίρνουν κατόπιν για ευλογια στο σπίτι τους όπου τα κρεμούν μπροστά στα εικονίσματα, αφού φρόντισαν να πετάξουν κατά τη διάρκεια της τελετής του αγιασμού τα πορτοκάλια της περασμένης χρονιάς στη θάλασσα. Το έθιμο θεωρείται κατάλοιπο της Βενετοκρατίας, όταν η τελετή του αγιασμού τελούνταν στο υδραγωγείο της πόλης, όπου βρισκόταν αρκετά κτήματα των γαιοκτημόνων της εποχής με εσπεριδοειδή – κυρίως πορτοκαλιές. Αυτοί, όπως λέγεται, για να πάει καλά η παραγωγή τους συνήθιζαν να ρίχνουν πορτοκάλια μέσα στο καθαγιασμένο νερό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων