19/07/2020 19/07/2020 Τον ιστορικό Ι.Ναό των Ταξιαρχών Αρεόπολης, όπου ορκίστηκαν οι οπλαρχηγοί το 1821 και ξεκίνησαν την Ελληνική Επανάσταση επέλεξε, σήμερα Κυριακή (19/07/2020) των Αγίων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, για να ακουστεί ο ύμνος «Τῇ Ὑπερμάχῳ», που έψαλαν όλοι μαζί, κλήρος και λαός, όταν έγινε αναφορά στην απαράδεκτη ενέργεια...
19 Ιουλίου, 2020 - 20:45
Τελευταία ενημέρωση: 19/07/2020 - 22:43

Έψαλλαν «Τη Υπερμάχω» για την Αγιά Σοφιά μέσα στον ναό του ’21

Διαδώστε:
Έψαλλαν «Τη Υπερμάχω» για την Αγιά Σοφιά μέσα στον ναό του ’21

Τον ιστορικό Ι.Ναό των Ταξιαρχών Αρεόπολης, όπου ορκίστηκαν οι οπλαρχηγοί το 1821 και ξεκίνησαν την Ελληνική Επανάσταση επέλεξε, σήμερα Κυριακή (19/07/2020) των Αγίων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, για να ακουστεί ο ύμνος «Τῇ Ὑπερμάχῳ», που έψαλαν όλοι μαζί, κλήρος και λαός, όταν έγινε αναφορά στην απαράδεκτη ενέργεια της μετατροπής του Ναού της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων είπε ο Σεβασμιώτατος.: «Οφείλουμε να γνωρίζουμε την ιστορία μας και ιστορία καταδική μας είναι και τα βυζαντινά χρόνια, όπου πριν γεννηθεί ο Μωάμεθ, από το 537μ.Χ., υπάρχει ο χριστιανικός ναός της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που έκτισε ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός Α’. Ναός μέγας των Ορθοδόξων Χριστιανών, ένα αθάνατο μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, η βασίλισσα των εκκλησιών. 916 χρόνια ήταν χριστιανικός ναός. Μετά την άλωση της Πόλης (1453) έγινε μουσουλμανικό τέμενος και από το 1934 Μουσείο. Αλλά ως Ναός κατέστη Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως το καθώρισε η UNESCO το 1985. Τώρα, το 2020 αποχαρακτηρίζεται και τον μετατρέπουν, τον εξ’ αρχής χριστιανικό ναό σε τζαμί. Αλλά άπαξ ναός εσαεί ναός κατ’ αναλογία του 24ου κανόνος, της Δ’ Οικ. Συνόδου. Η μετατροπή αυτή είναι μεγάλη ασέβεια, κατάφωρη αδικία, βαρύ πλήγμα και δεινή δοκιμασία. Γνωρίζουμε όμως, και πείραν κατέχουμε, ότι ως Εκκλησία, καταφύγιο έχουμε την προσευχή. Και πάσαν την ελπίδα στην Παναγία Μητέρα μας, την Υπέρμαχο Στρατηγό, τούτες τις δύσκολες πάλιν ώρες για το Έθνος μας. Στους άλλους θόλους της ψυχής μας ας ψάλλουμε τώρα, όλοι μαζί, τον ύμνον «Τῇ Ὑπερμάχῳ Στρατηγῳ». Ας προσευχηθούμε για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, την τροφό του Γένους, για τον Οικ. Πατριάρχη και τους Αρχιερείς του Θρόνου και για τους ομογενείς μας στην Πόλη. Ας ικετεύσουμε για σύνεση και ειρήνη».

 

 

 

 

 

Στην Θ. Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης, έλαβε μέρος ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς αρχιμ. π. Συμεών Λαμπρινάκος και ο διάκονος π. Χριστόδουλος Κρουστάλης, ενώ κατ’ εντολήν του Σεβασμιωτάτου το θείο κήρυγμα έκαμνε ο ιστορικός και υπεύθυνος της αρχισυνταξίας του περιοδικού «Εκκλησία» κ. Κωνσταντίνος Χολέβας.

 

 

Στη Θ. Λειτουργία παρέστησαν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, ο Δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Ανδρεάκος, συνοδευόμενος από δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους και πλήθος ευσεβών χριστιανών.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας οι εκκλησιαζόμενοι έλαβαν από ένα Εγκόλπιο της Θ. Λειτουργίας, σύμφωνα με το Γ’ Ποιμαντικό Πρόγραμμα, που εφαρμόζει η Ιερά μας Μητρόπολη.

 

 

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων