06/08/2021 06/08/2021 Την Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Χριστού εόρτασε με ταπεινότητα και απλότητα αλλά και με ιεροπρέπεια, η Ιερά Μητρόπολη Μάνης, στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Επισκοπείου. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμ. π. Νήφωνα Καρολεμέα και τον αρχιδ. π. Χριστόδουλο Κρουστάλη. Στο αναλόγιο ήταν ο πρωτοψάλτης κ....
06 Αυγούστου, 2021 - 12:47

Ευλογήθηκαν οι καρποί σταφυλών στην Ιερά Μητρόπολη Μάνης

Διαδώστε:
Ευλογήθηκαν οι καρποί σταφυλών στην Ιερά Μητρόπολη Μάνης

Την Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Χριστού εόρτασε με ταπεινότητα και απλότητα αλλά και με ιεροπρέπεια, η Ιερά Μητρόπολη Μάνης, στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Επισκοπείου. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμ. π. Νήφωνα Καρολεμέα και τον αρχιδ. π. Χριστόδουλο Κρουστάλη. Στο αναλόγιο ήταν ο πρωτοψάλτης κ. Παναγιώτης Τζανάκος.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβ. ανέλυσε τις χριστολογικές και θεολογικές έννοιες που περιέχει το γεγονός της θείας Μεταμορφώσεως του Χριστού. Μεταξύ των άλλων υπογράμμισε: «Οι τρεις μαθητές έμειναν θαμβωμένοι και κατάπληκτοι μπροστά στο μεγαλειώδες θέαμα της Μεταμορφώσεως. «Έλαμψε το πρόσωπον αυτού ως ήλιος, τα δε ιμάτια αυτού εγένετο λευκά ως το φως» θα πεί ο ευαγγελιστής Ματθαίος. Ο Μάρκος θα περιγράψει: «Και τα ιμάτια αυτού εγένετο στίλβοντα λευκά˙ λίαν ως χιών», ενώ ο Λουκάς θα γράψει: «Και εγένετο εν τω προσεύχεσθαι αυτόν το είδος του προσώπου αυτού έτερον και ως ο ιματισμός αυτού λευκός εξαστράπτων». Και όπως λέγει το τροπάριον, ο Κύριος «μεταμορφωθείς έδειξε το αρχέτυπον κάλλος της εικόνος εν εαυτώ την ανθρωπίνην αναλαβών ουσίαν». Ο Σεβ. κατέληξε λέγοντας ότι: «Αξίζει να προσέξουμε το ρήμα «ανέβη εις το όρος». Σημαίνει αυτή η ανάβαση, ότι και εμείς πρέπει να ανέβουμε πνευματικά. Μη μένουμε στα φθαρτά, τα ρέοντα, τα μάταια του κόσμου τούτου, τα γήινα. Είμεθα κεκλημένοι για πνευματική ανάβαση, για την κορυφή, του νοητού Θαβώρ».

Τέλος, ο Σεβ. έκαμνε λόγο για το κακό των πυρκαιών και ζήτησε προσευχή απ’ όλους.

Την κυριώνυμον ημέρα τελέσθηκε αρχιερατική Θ. Λειτουργία όπου έλαβον μέρος οι ιερείς: Αρχιμ. π. Νήφων Καρολεμέας, πρεσβ. π. Σπυρίδων Κοτζαμπασάκης και ο αρχιδ. π. Χριστόδουλος Κρουστάλης.

Στο θείο κήρυγμα μεταξύ των άλλων είπε ο Σεβ.: «Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού φανερώνει ότι εάν ζήσουμε αληθινή πνευματική ζωή, τότε, μία ημέρα θα μετάσχουμε στην άπειρη θεία δόξα, ως τέκνα του ουρανίου Πατρός. Ο Χριστός είπε: «Οι δίκαιοι εκλάμψουσιν ως ο ήλιος εν τη βασιλεία του Πατρός αυτών» (Ματθ. ιγ’, 43). Η δόξα του Πατρός θα μας διαποτίσει.

Στο Θαβώρ έλαμψε το πρόσωπο του Χριστού ως ο ήλιος. Άφησε να φανεί τόσον μόνον η δόξα Του, ώστε να μη υπερβαίνει την αντοχή των μαθητών. «Καθώς ηδύναντο». Ποια είναι σ’ όλο της το βάθος και το πλάτος η δόξα του Χριστού κανένας ανθρώπινος οφθαλμός δεν μπορεί να δεί και καμμία ανθρώπινη διάνοια δεν θα μπορέσει ποτέ να συλλάβει. Έχει δίκαιο ο Απ. Παύλος να μιλά για υπερβάλλουσα δόξα και για ασύλληπτο πλούτο της θείας δόξας, Αυτή την δόξα θέλει να δώσει και σε μας με την αγάπη Του. Την έχει ετοιμάσει.

Υπάρχει όμως μία μοναδική προϋπόθεση. Είναι η ουράνια φωνή που ακούστηκε στο Θαβώρ κατά την θεία Μεταμόρφωση. «Αυτού ακούετε» (Ματθ. ιζ’, 5). Να ακούμε την διδασκαλία του Χριστού, να υπακούουμε και να την εφαρμόζουμε στη ζωή μας. Αλήθεια, σε ποιόν άλλον, παρά μόνο στο Χριστό, μπορούμε να υπακούουμε με εμπιστοσύνη, με βεβαιότητα, με πλήρη πεποίθηση ότι δι’ αυτού και μόνο θα βαδίσουμε τον δρόμο προς την θεία δόξα. Σ’ αυτόν, λοιπόν, τον Χριστό μας, ολόθερμη υπακοή. Αυτός είναι ο Σωτήρας, ο Λυτρωτής, ο Διδάσκαλος, ο Αδελφός, ο Φίλος, η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή. Αυτός και θα μας παραλάβει μαζί Του στη Βασιλεία του Πατρός».

Τέλος, τελέσθηκε Τρισάγιο για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Γυθείου και Οιτύλου κυρό Σωτήριο, ευλογήθησαν οι νέοι καρποί σταφυλών και ανεπέμφθη ειδική Δέησις υπέρ των Πυροσβεστών, την οποία και παραθέτουμε παρακάτω:

ΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΙΝ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΪΑΣ

Δέσποτα Κύριε ο Θεός ημών, Παντοκράτορ και Παντοδύναμε, Σε ικετεύομεν και Σε παρακαλούμεν κατάσβεσον πάσας τας πυρκαιάς και τας αναζωπυρήσεις, διάλυσον απειλήν και οργήν πυρός και διάσωσον και διαφύλαξον πάντα άνθρωπον, ως και προστάτευσον της γης πανίδα και χλωρίδα, τα σα δημιουργήματα. «Οίδαμεν γαρ ότι πάσα η κτίσις συστενάζει και συνωδίνει άχρι του νυν».

Βοήθησον δε, εν τη υπηρεσία αυτών πάντας τους πυροσβέστας και βοηθούς αυτών και ενίσχυσον, ενδυνάμωσον και εμψύχωσον προς επιτέλεσιν του έργου αυτών.

Συ γαρ ει ο Πατήρ των οικτιρμών και πάσης φιλανθρωπίας, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και πάντων των Αγίων Σου. ΑΜΗΝ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων