17/03/2022 17/03/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ έλαβε μέρος στον επίσημο εορτασμό των εκδηλώσεων για την 17η Μαρτίου 1821, όταν οι Μανιάτες ξεκίνησαν τον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους έχοντας ως σύνθημα «Νίκη ή θάνατος», και συγκεκριμένα μετέβη στην Αρεόπολη όπου στον εκεί ιστορικό Ι. Ναό των Ταξιαρχών τέλεσε την Δοξολογία και στη συνέχεια στη πλατεία...
17 Μαρτίου, 2022 - 17:56
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2022 - 19:09

Η Αρεόπολη τίμησε την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821

Διαδώστε:
Η Αρεόπολη τίμησε την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ έλαβε μέρος στον επίσημο εορτασμό των εκδηλώσεων για την 17η Μαρτίου 1821, όταν οι Μανιάτες ξεκίνησαν τον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους έχοντας ως σύνθημα «Νίκη ή θάνατος», και συγκεκριμένα μετέβη στην Αρεόπολη όπου στον εκεί ιστορικό Ι. Ναό των Ταξιαρχών τέλεσε την Δοξολογία και στη συνέχεια στη πλατεία των Αθανάτων την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον ως και επίσης παρέστη και στην παρέλαση και στις λοιπές εόρτιες εκδηλώσεις της ημέρας αυτής της τόσο σημαντικής για την Μάνη.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Σεβασμιώτατος δήλωσε:

«Είναι ιστορικό δεδομένο ότι το σκοτάδι της σκλαβιάς δεν αιχμαλώτισε τις ελεύθερες ψυχές των υποδούλων Ελλήνων. Έμειναν αδούλωτες στηριγμένες στην ελληνορθόδοξη παράδοση. Και ήλθε η ανατολή της ελευθερίας για ολάκερη την πατρίδα που ξεκίνησε από τούτα τα αγιασμένα χώματα της Μάνης, εδώ όπου βρισκόμεθα.

Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η Ελληνική Επανάσταση δεν είχε κίνητρα υλιστικά, συμφεροντολογικά, κοινωνιολογικά. Το μεγαλείο της, η εποποιΐα αυτή του ’21, στηρίχθηκε στο πνεύμα, σε ύψιστα ιδανικά, στο «μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

Γι’ αυτό και 10 Πατριάρχες, με πρώτο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, 100 Επίσκοποι και αναρίθμητοι απλοί κληρικοί και μοναχοί – νεομάρτυρες, θανατώθηκαν από τους Τούρκους και πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της ελευθερίας. Και βέβαια, οι οπλαρχηγοί, οι προύχοντες, οι βιοπαλαιστές της ζωής, Αρμαρτωλοί και Κλέφτες, όλοι, αγωνίστηκαν, πολέμησαν, θυσιάστηκαν για την εθνική ελευθερία.

Ιδιαίτερα, η μάνα Εκκλησία κατέστη το καταφύγιο όλων των Ελλήνων, ο θεματοφύλακας της ταυτότητας του ελληνισμού και έπειτα οι μεγάλοι πρωταγωνιστές όπως οι: Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Υψηλάντης, Παπαφλέσσας, Καραισκάκης, Διάκος, Ανδρούτσος, Μπότσαρης, στρατηγός Μακρυγιάννης και της θάλασσας οι: Μιαούλης, Κανάρης, Σαχτούρης, Μπουμπουλίνα και τόσοι άλλοι έγραψαν με το αίμα τους σελίδες υπέροχες ηρωισμού.

Κάθε Έλληνας, λοιπόν, πρέπει να κλείνει μέσα του ένα Εικοσιένα, δηλαδή την γεναιότητα του συνεχούς αγώνα για πίστη στο Θεό και αγάπη προς την πατρίδα. Τότε προχωρούμε μπροστά».

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ως Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Κρητικός και Αραχωβίτης, ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς κ. Μανωλάκος, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Επιτελάρχης του ΓΕΣ, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντάκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, ο Δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Ανδρεάκος, ο Διευθυντής του Κ.Υ. Αρεόπολης κ. Μαριόλης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Ξιφαράς, η Εισαγγελέας Γυθείου κα Γυπαράκη, ο πρ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι  και αντιδήμαρχοι από Περιφέρειες και Δήμους της χώρας, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, πολιτιστικοί σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα από τη Κρήτη, ενδεδυμένοι τις παραδοσιακές τους φορεσιές, σχολεία και πλήθος κόσμου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τάκης Θεοδωρικάκος από την Αερόπολη μίλησε για τις αξίες που ενώνουν τους Έλληνες

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων